Bakom mina bilder

bakom-mina-bilder-1

Den senaste tiden har jag fått en del frågor om mina bilder, vilket kamera jag använder, hur jag redigerar mina bilder osv. Därför tänkte jag slå flera flugor i en smäll och besvara typ allt lite kortfattat på en och samma gång.

Vi börjar med min systemkamera – en Sony A6000. Det är en spegellös systemkamera vilket innebär att den inte har en spegel och traditionell sökare som många andra systemkameror har. Istället består sökaren av en liten skärm, så det går att se hur bilden blir med exponering, skärpedjup osv innan bilden tas. Tack vare att den är spegellös är den också rätt mycket mindre än andra systemkameror, vilket gör att den ofta får följa med när jag ska göra saker. Och den bästa kameran är ju den som en har med sig sägs det ju.

bakom-mina-bilder-2

Men det som spelar nästan störst roll för ens bilder är faktiskt inte kameran utan objektivet. På min kamera sitter oftast ett fast 35 mm-objektiv med en bländare på f/1.8. Ett sånt objektiv kallas för normalobjektiv och motsvarar på ett ungefär vad ögat ser. Det går inte att zooma med men har istället en stor bländare (stor bländare = litet bländartal) som gör att det går att få ett kort skärpedjup med mjuka bakgrunder. Personligen kan jag tycka att en ska köpa ett objektiv med en så stor bländare som en har råd med för ju större bländare desto kortare skärpedjup går det att få. Och det är ju fint med blurriga bakgrunder.

Förutom detta har jag även 3 andra objektiv  – en 12 mm ultravidvinkel (som jag tex använde när jag fotade norrsken), en 24 mm vindvinkel (som jag använde mycket under vår Berlinresa i somras) och ett 50 mm kort teleobjektiv (som jag mest använder till porträtt, som tex det här på Amanda). Alla dessa har en stor bländare (minst f/2.0) och är fasta objektiv, alltså att de inte går att zooma med.

 

bakom-mina-bilder-3

 

Förutom min kamera så fotograferar jag rätt mycket med min iPhone 6. Jag redigerar alla mina bilder i appen VSCO (finns att ladda ner gratis på App Store här) och hur jag redigerar varierar från bild till bild. Oftast börjar jag med att välja ett filter (just nu är jag insnöad på HB2, men körde mycket på F2 tidigare) och sedan drar jag i reglagen lite. Jag brukar dra ned exponeringen ett snäpp, höja kontrasten, välja en varmare vitbalans och skärpa upp bilden något.

bakom-mina-bilder-4

För bilderna jag tar med min kamera använder jag programmet Adobe Lightroom. Det går att köpa för ungefär 3000 kr (700 om en är student, tips tips) eller så kan en prenumerera på det i ett paket tillsammans med Photoshop för ungefär en hundralapp i månaden. Jag fotograferar alla mina bilder i RAW-format, vilket är ett filformat där all information som kamerasensorn fångar upp sparas. Fördelen med RAW-filer är just att de innehåller mycket information som gör att det tex går att rädda bilder som blivit lite för mörka eller för ljusa. Nackdelen är dock att filerna tar ganska mycket plats och att alla bilder måste redigeras för att kunna användas i exempelvis bloggen. Med program som Lightroom går det dock rätt snabbt att göra detta då det bl.a. går att skapa förinställningar som en kan återanvända på andra bilder. Precis som i VSCO så ändrar jag t.ex. vitbalans, exponering och kontrast här. Ibland går jag in i Photoshop och finlirar lite men det mesta av arbetet görs i Lightroom.

Det var det. Nu vet ni lite mer om hur jag får fram mina bilder.

Comments

 1. Sara

  Hej! Jag undrar om du och Magnus hade kunnat ha en frågestund eller kanske en periscope någon dag? Det hade verkligen varit jätteroligt att få reda på lite mer om er.
  Din blogg är så himla fin!
  Kram☺️

  1. Eric

   Tack för berömmet! Har inte planerat något sånt men det kanske någon gång i framtiden!
   Kram :)

 2. Ida

  Hej Eric! Jag tycker om din blogg väldigt mycket och skulle tyckt att det hade varit mycket trevligt om du hade haft en Q&A någon gång så att man får reda lite mer om din vardag. Kram :)

  1. Eric

   Hej!
   Tack så mycket! Har tyvärr inte planerat en Q&A den närmsta tiden då det känns som att jag kanske inte riktigt har tillräckligt mycket med läsare för det!
   Kram :)

Leave a comment