Jordnötsgryta

jordnotsgryta-1

INGREDIENSER

1 butternutpumpa

1 burk kokta kikärtor

2 ½ dl jordnötter

1 gul lök

1 rödlök

1 bit ingefära (ca 3 cm)

1 röd chili

1 dl jordnötssmör

1 burk krossade tomater

2 grönsaksbuljongtärningar

5 dl vatten

jordnötsolja

kryddor (cayennepeppar, spiskummin, gurkmeja)

Häromveckan testade jag ett recept på en gryta innehållande bland annat Butternutpumpa, kryddade jordnötter och kikärtor som jag hittade på Pinterest som var så pass gott att jag tänkte dela med mig av det här. Från början var receptet amerikanskt så tyvärr hade jag inte allt som behövdes hemma och fick istället anpassa receptet lite utifrån vad en kan hitta i svenska matbutiker. Men som tur var blev det bra ändå.

Som alltid med sådana här grytor går det att byta ut ingredienser lite hur en vill. Till exempel kan butternutpumpan bytas ut mot sötpotatis eller morot. Helt enkelt väldigt lätt att variera efter smak och plånbok. Dessutom blev det väldigt mycket, väldigt mättande, helt vegansk och funkar perfekt att göra matlådor av och frysa in.

Och sånt gillar vi ju!

jordnotsgryta-2

Börja med att blanda 1 ½ tsk jordnötsolja, ½ tsk cayennepeppar och ½ tsk spiskummin i en skål. Har du vitlökspulver hemma kan en även röra i lite sånt. Rör sedan ner 2 ½ dl jordnötter och se till att allt täcks av kryddblandningen.

jordnotsgryta-3

Rosta sedan nötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg.

jordnotsgryta-4

Fräs en finhackad rödlök och en gul lök tills den blivit genomskinlig i lite jordnötsolja. Rör sedan i finhackad ingefära, skivad chilipeppar och en kryddblandning bestående av 1 ½ tsk spiskummin, 1 tsk kanel och 1 tsk gurkmeja. Fräs i någon minut till.

jordnotsgryta-5

Häll i ett paket krossade tomater, 5 dl vatten, två buljongtärningar och 1 dl jordnötssmör. Salta och peppra.

När allt satt sig till en sås rör du i en tärnad butternutpumpa, 1 burk färdigkokta kikärtor och ungefär hälften av de kryddade jordnötterna.

 

jordnotsgryta-6

 

Låt sedan gryta koka i ca 30-35 minuter eller tills att pumpan blivit mjuk. Rör om då och då.

Servera sedan med ris och toppa eventuellt med överblivna jordnötter!

jordnotsgryta-7

Comments

  1. Moa

    Jag och min syster har bjudit på detta recept två gånger nu, jättegott! :)

Leave a comment