Dokumentärtips // The Propaganda Game

the-propaganda-1

Titel: The Propaganda Game

Längd: 75 minuter

I torsdag såg jag, Nellie och Amanda en himla intressant dokumentär på Netflix vid namn The Propaganda Game. Den handlar om Nordkorea, ett land som en aldrig upphör att fascineras av.

the-propaganda-2

Dokumentärfilmaren Alvaro Longoria får något som ytterst få har fått, nämligen möjligheten att ta med en kamera in i Nordkorea. Till sin hjälp har han Alejandro, en som spanjor som jobbar för Nordkoreas regering som någon form av talesperson, som guidar honom genom landet, bestämmer vad han ska se, vilka han ska träffa och sånt där.

the-propaganda-3

För övrigt så ogillar jag Alejandro något fruktansvärt. Han känns så mycket som den där personen i skolan som ville vara med de coola men inte fick pga var en tönt och som gör allt för att bli populär bland de med makt. Som t ex att flytta till Nordkorea där han är värsta hjälten.

the-propaganda-4
the-propaganda-6

 

Hela landet känns lite grann som en sekt där ledaren är som en gud och alla dyrkar honom på en helt orimlig nivå. Barnen i skolan sjunger låtar om honom, människor lägger blommor vid hans staty när de gifter sig och sörjer hejdlöst när han dör. Det är ett så jäkla konstigt fenomen samtidigt som en kan förstå varför det blir som det blir.

the-propaganda-5

Överlag är det en så himla bra och intressant dokumentär som försöker att på ett ickeom ett land som indoktrinerats till att hata väst (och främst USA), där landets historia vinklas för att hjärntvätta befolkningen och där makten fullkomligt ljuger befolkningen i ansiktet.

the-propaganda-7

Dokumentären tar också upp ryktesspridningen kring Nordkorea och att folk helt verkar sakna källkritik kring nyheter som påstås komma från landet, något som bland annat Alejandro kritiserar starkt. Samtidigt får vi i samma veva se honom stå och säga till studenter att andra länder avundas Nordkorea. Så knäppt.

the-propaganda-8

Det är liksom omöjligt att ens förstå sig på något alls om Nordkorea och i slutändan blir en nästan mer förvirrad efter dokumentären än innan. Trots att dokumentären försöker vara objektiv är det så himla svårt att bilda sig en uppfattning om landet allt är så slutet och omöjligt att få grepp om. Hur som helst är den väldigt sevärd och går att hitta här!

Comments

  1. Moa

    Åh låter väldigt intressant! Ett tips från mig är dokumentärserien Fosterland på SVT, jättebra och berörande, du borde kolla in den. :)

Leave a comment