Filmtips // Beautiful Thing

beautiful-thing-1

Titel: Beautiful Thing, Längd: 90 minuter

Idag är det lördag och därför tänkte jag tipsa om en av mina absoluta favoritfilmer of all time; Beautiful Thing. Första gången jag såg den var för drygt 2 år sedan och sedan har jag sett den fler gånger än jag kan räkna. Tycker alltid att det är svårt att avgöra vilken som är ens favoritfilm eftersom sånt ju ändras jämt och ständigt, men denna film är i alla fall en av få filmer som jag aldrig tröttnar på. Och det borde ju vara ett bra kvitto.

beautiful-thing-2

Beautiful thing handlar om Jamie som lever ett ganska tufft liv i ett engelskt arbetarklassområde tillsammans med sin ensamstående mamma Sandra. Sandra ses av andra i bostadsområdet som lösaktig med nya män titt som tätt medan Jamie har det tufft och ofta mobbas i skolan.

 

beautiful-thing-4

Ste, som är deras granne, har en alkoholiserad pappa och blir misshandlad hemma. Efter ett våldsamt gräl får han flytta in hemma hos Sandra och Jamie.

 

beautiful-thing-5

 

Sandra och Jamie är inte så täta och därför får killarna dela säng och sakta börjar motstridiga känslor uppstå mellan dem.

beautiful-thing-6
beautiful-thing-7
beautiful-thing-8

Beautiful thing skildrar på ett sånt himla bra sätt ung kärlek och  känslorna av att vara bög i ett homofobiskt samhälle. Rädslan för att vara annorlunda, för att komma ut och vad andra ska tycka och göra. Jag tror att många kan relatera till dessa känslor.

beautiful-thing-9

Men samtidigt som livet förändras på ett sätt så fortsätter det som vanligt på andra sätt i den något dysfunktionella familjen.

beautiful-thing-10

Filmen är extremt 90-talig med fina miljöer, bra filmografi och överlag bra skådespeleri. Stundtals är det också en ganska mörk och tung film om en mamma som försöker göra saker rätt på alla sätt hon kan men som ändå inte når riktigt hela vägen fram.

beautiful-thing-11

Det bästa med Beautiful Thing är att den, i motsats till andra filmer om homosexuell kärlek, slutar lyckligt. För tyvärr är slutar de flesta liknande filmer med att någon dör (som exempelvis Brokeback Mountain) eller annan misär. Kärlek mellan två av samma kön sällan bara få vara. Det måste liksom alltid sluta dåligt. Därför är det så himla skönt med en film som visar motsatsen. Se den!

Comments

 1. […] min absoluta favoritfilm alla kategorier – Beautiful Thing. Jag har skrivit tidigare om den här. Beautiful Thing handlar om hur känslor uppstår mellan två tonåringar i en fattig Londonförort […]

 2. Den filmen är helt underbar! Håller med om att det är skönt när en film för en gångs skull kan sluta lyckligt trots att det handlar om två killar!

  1. Eric

   Ja men verkligen, kanske den bästa feel-good filmen! :)

 3. Helena

  Absolut älskar den här filmen, men hör aldrig någon prata om den, vilket är synd för den är helt fantastisk! Älskar slutet så himla mycket, så mysig! <3

  1. Eric

   Ja men precis! Det är himla synd för det är ett riktigt guldkorn! :)

Leave a comment