Vänligen Lars Lerin

vanligen-lars-2

Idag tänkte jag dela med mig av ett de finaste programmet jag sett på år och dar – nämligen Vänligen Lars Lerin. I en sex delar lång serie får vi träffa konstnären Lars Lerin som bestämt sig för att hitta nya vänner. Hans gamla har, som själv han beskriver det, antingen dött, blivit dementa eller ledsnat på honom. För att göra det reser han  runt till olika kändisar världen över i ett försök att bilda nya bekantskaper. Det låter ju som en väldig tråkig serie men på så många sätt är det himla fint.

 

vanligen-lars-4

 

Lars är en sån konstig men också härlig person som känns lite introvert och som någon vars sociala umgänge inte alltid verkar komma helt naturligt.

 

vanligen-lars-5

 

Samtidigt har han något som gör att alla han pratar med, oavsett hur privata än är, blottar hela sin livshistoria för honom. Som i avsnittet med Anni-Frid Lyngstad från ABBA där hjärtat nästan går sönder när hon berättar om sorgen efter att både hennes dotter och make dog i tät följd.

vanligen-lars-6

Ett annat exempel på det är avsnittet med Mikael Persbrandt. Han och Lars verkar vara varandras totala motsatser men ändå visar det sig extremt lika varandra på många sätt.

vanligen-lars-11

Programmet är så bra på att på ett avdramatiserat sätt ta upp tunga saker, som missbruk, död av närstående och ångest. Det är också så extremt bra castat med oväntade gäster som passar extremt bra i serien.

 

vanligen-lars-1
vanligen-lars-7

Som tittare får en också lära känna Lars som är öppen med allt som är både fint och tungt i livet. Som hans tid i Lofoten, där han målade, dränkte oro och ångest i alkohol och piller och levde tillsammans med sin livs kärlek Yngve.

vanligen-lars-8

Eller hans tankar om när han tog sig ur missbruket.

 

vanligen-lars-3
vanligen-lars-9@2x

Allt som allt en sån himla fin serie. Bästa avsnitten är enligt mig det med Anni-Frid Lyngstad och Leif GW Persson. Plus det med Nino Ramsby då de verkar komma så himla bra överens. Sämst var avsnittet med Christer Sjögren. Det kan en faktiskt till och med skippa helt. Men i alla fall, helt klart årets bästa feel good-serie. De halvtimmeslånga avsnitten går att se på SVT-play här!

Leave a comment