Hemmagjord Kokosgranola

Ingredienser

7 dl havregryn

1 dl hackade hasselnötter

1 dl kokos

1 msk kanel

½ dl honung

2 dl koncentrerad äppeljuice

Kokoschips

Russin

En av mina favoritsaker att äta till frukost är granola. Tyvärr äter jag det väldigt sällan, då den som finns att köpa i butik antingen är svindyr eller alldeles för söt och sockrig. Men häromveckan kom jag på den briljanta idén att göra granola själv. Förutom att det både blir billigare och godare än köpt granola, så kan en ju välja helt själv vad som ska vara i den. Dessutom är det jätteenkelt att göra. Hur bra som helst alltså.

Den här gången gjorde jag en variant med kokos, hasselnötter och russin och som bindande vätska hade jag äppeljuice och honung. Men egentligen kan en ju ha i allt möjligt. Tänker att det nog hade varit väldigt gott med exempelvis torkade äppelskivor i? Hur som helst, blanda i det som du tycker är gott. Receptet räcker i alla fall till ungefär 8 portioner och tar knappt 25 minuter att göra.

Börja med att lägga ca 7 dl havregryn i en skål.

Hacka sedan ca 1 dl nötter. Jag använde hasselnötter pga de jag hade hemma men det går såklart att byta ut efter tycke och smak. Rör sedan ner nötterna i skålen med havregryn.

Blanda i 1 dl river kokos och rör om.

I en annan skål blandar du 1 msk kanel, ½ dl flytande honung (eller agavesirap om du vill göra granolan vegansk) och 2dl koncentrerad äppeljuice. Rör ordentligt så att allt blandas. Häll sedan ner all blandning i havregrynsblandningen och rör tills allt är fuktigt och bildar klumpar.

Lägg sedan granolablandningen på en plåt och grädda i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.

Ta ut plåten med jämna mellanrum, typ var femte minut, och rör om så att allt gräddas jämt.

När granolan blivit gyllenbrun är den färdig. Håll koll på klockan, om granolan gräddas för länge kan den smaka bränt och bli jättehård.

När plåten svalnat häller du över rostade kokosflingor och russin. Förvara granolan i en lufttät burk och ät med naturell yoghurt och bärkompott.

Comments

  1. […] syltade zucchinin i en ren glasburk i kylskåp. Ät tillsammmans yoghurt, granola (kanske enligt detta recept) och några blad basilika, precis som jag gjorde här. Hur. Gott. Som. […]

  2. […] med tisdagen, då jag gjorde en smoothiebowl med banan, kokos och hemmagjord granola (enligt detta recept). Till det åt jag avokadotoast med chiliflakes och drack […]

Leave a comment