The Normal Heart

the-normal-heart-1

Titel The Normal Heart, Längd 132 minuter

Idag tänkte jag tipsa om den fantastiska filmen The Normal Heart som jag såg häromdagen.

the-normal-heart-2

I The Normal Heart får en följa författaren Ned Weeks, spelad av Mark Ruffalo, och en rad andra homosexuella män under 1980-talets New York. Kampen för homosexuellas rättigheter är fortfarande i sin linda och allt fler har börjat kunna vara öppna med sin läggning med den bistra verkligheten med hat, förtryck och att vara tvungen att gömma sig ligger färskt kvar i minnet.

Samtidigt börjar ett ny mystisk sjukdom, AIDS, spridas mellan homosexuella män. Personer i deras närhet sjuknar in och dör.

the-normal-heart-5

Weeks börjar sätta sig in i den mystiska sjukdomen och med hjälp av läkaren Emma Brookner startar han en organisation för att sprida ljus på den epidemi som sprider sig bland unga homosexuella män i New York. Samtidigt möts han av motstånd från alla möjliga håll.

the-normal-heart-8

Dr Brookner, som spelas av en  f a n t a s t i s k  Julia Roberts, är brutalt ärlig och så himla cool.

the-normal-heart-13

Weeks möter motstånd från den heterosexuella världen som ännu inte accepterar homosexuella som jämlikar.

Samtidigt har han svårt att få gehör från de homosexuella som han försöker få att sluta ha sex för att förhindra att sjukdomen sprids.

the-normal-heart-16

Men nästan tuffast är kampen mot myndigheterna för att få resurserna som krävs för att hitta botemedlet för viruset som resulterar till hundratals människor död.

Överlag är det en sån himla tuff film där en följa hur flera unga män hanterar död och lidande. Som tittare tror jag det är så extremt att förstå känslan av hopplöshet där nära vänner och kärlekar dör en efter en utan att något händer och något som helst erkännande kommer från de med makt. Till exempel nämndes AIDS offentligt av USAs president Ronald Reager först 1985, efter att tusentals redan dött.

the-normal-heart-21
the-normal-heart-22
the-normal-heart-23

Allt som allt är The Normal Heart en himla tung men också vackert filmad, politisk och viktigt film med fantastiska skådespelarinsatser. Jag älskar verkligen hur den tar upp komplexiteten i att frånta nyvunna rättigheter i försök att rädda liv samtidigt som den, till skillnad exempelvis Torka aldrig tårar utan handskar, också är politisk och verkligen tar upp elefanten i rummet – att tusentals dog i onödan för att folk helt inte brydde sig. Bögarna fick ju skylla sig själva som levde i synd.

Viktigt film i alla fall. Se den.

Comments

  1. […] Normal Heart Vi börjar med en film jag sett flera gånger och skrivit om här. I mitt tycke är det också en av de viktigaste filmerna jag sett gällande HBTQ-rörelsens […]

  2. […] Normal Heart Vi börjar med en film jag sett flera gånger och skrivit om här. I mitt tycke är det också en av de viktigaste filmerna jag sett gällande HBTQ-rörelsens […]

Leave a comment