Yayoi Kusama × Moderna Museet

yayoi-kusama-1

Hej på er! Först och främst skulle jag vilja säga tack för alla bra förslag i “önskerubriks”-inlägget från i tisdags! Jag ska börja fundera ihop en massa inlägg utifrån förslagen så snart som möjligt, men ni får gärna fortsätta komma med fler önskerubriker såklart!

Nu till det jag tänkte skriva om idag – nämligen mitt och Magnus besök på Moderna Museet tidigare i veckan. Som många säkert sett pågår en rätt omtalat utställning där just nu med den japanska konstnären Yayoi Kusama, som tidigare bland annat ställt ut på Tate Modern i London och MoMA i New York.

yayoi-kusama-3

Kusama, som efter en rätt konservativ uppväxt i Japan flyttade till New York och slog sig in i en mansdominerad konstvärd, är en konstnär som jobbar med både måleri, performance-konst och installationer. Mycket av hennes arbete domineras av prickar och hennes gestaltningar av de psykiska problem hon dragits med hela hennes liv.

yayoi-kusama-5

Min favoritinstallation var den i ArkDes-huset som bestod av massor av glansiga, silvriga bollar. Just dessa bollar har varit återkommande för flera av hennes verk och när hon ställde ut dem för första gången var intresset så stort för dessa att hon började sälja bollarna till besökarna för 2 dollar styck. Kul ändå, gillar när konst blir accessible för den stora massan.

yayoi-kusama-6

I en annan del av museet fanns några tavlor ur hennes serie Infinity Nets och såklart massor av installationer. Som exempelvis det väldigt instagrammade spegelrummet med prickiga tygpenisar (yep, det är det dem föreställer).

yayoi-kusama-11

Eller den här, bestående av ett prickigt rum med en stor spegelkub inuti. Som sagt, älskar gränsöverskridande konst där åskådaren liksom blir en del av verket.

Överlag väldigt intressant utställning om hennes konst som kretsar mycket kring feminism, sexualitet och psykiska besvär. Tyvärr ingår inte utställningen i Moderna Museets gratisutställningar, men är väl värd de 150 kronor som den kostar. Gå dit!

yayoi-kusama-12

Sedan hann vi också en sväng på museets permanenta utställningar där vi bland annat hittade några verk av On Kawara, som är en av mina absoluta favoritkonstnärer. Jag såg hans utställning Silence på Guggenheim-museet i New York förra året. Sån knäpp person vars kanske mest kända verk  består av vykort som han skickade varje dag i flera år, stämplade med vilken tid på dagen han klev upp.

Kul sidenote är jag fick veta att han och Kusama delade ateljé en gång i tiden. (Konst-)världen är liten.

yayoi-kusama-14

Comments

  1. […] Jag skulle gärna vilja se utställningen av Yayoi Kusama på Moderna Museet. Via Eric Smedlund. […]

  2. […] Jag skulle gärna vilja se utställningen av Yayoi Kusama på Moderna Museet. Via Eric Smedlund. […]

  3. Ingrid

    Yayoi Kusama är så intressant. Jag såg hennes konst tidigare i år när hon ställde ut på Louisiana- så bra!

Leave a comment