4 filmer att se under Pride

the-normal-heart-23

Hej på er! Idag är det lördag och alldeles strax ska jag åka in till stan för att gå i Prideparaden med Amanda. Men för er som inte ska gå i någon parad eller som bara gillar film så tänkte jag dela med mig av några jag sett på sistone, som råkar följa ett litet pridetema. Obs att detta inte är en komplett lista, det finns många som är bättre på sånt och har större variation än mig. Men vi kör.

The Normal Heart
Vi börjar med en film jag sett flera gånger och skrivit om här. I mitt tycke är det också en av de viktigaste filmerna jag sett gällande HBTQ-rörelsens (främst H i denna film dock) kamp mot Aids. Är ganska lik Torka aldrig tårar men mer politisk och ögonöppnande. Den visar Aids-krisen ur ett större perspektiv och gör en plågsamt medveten om att forskningens rätt trögstartade insats mycket berodde på att de som drabbades inte var värda något i allmänhetens ögon. Jättebra skådespeleri överlag och som bonus medverkar grymma Julia Roberts.

4-filmer-under-pride-1

Out in the dark
En himla bra film jag såg häromdagen som skildrar en kärleksaffär mellan en palestinsk student och en israelisk advokat. Egentligen rätt klassisk ”förbjuden kärlek”-historia men som på ett bra sätt skildrar komplexiteten med kärlek mitt i en sån invecklad konflikt som Israel och Palestina befinner sig i. Pluspoäng för att den både är jättefin, väldigt spännande och att ena huvudrollsinnehavaren är skitsnygg. Helt klart sevärd film.

4-filmer-under-pride-2

Carol
Väldigt vacker film om lesbisk kärlek som utspelar sig på 1950-talets New York. Den unga och osäkra Therese träffar den äldre Carol som är mitt i en skilsmässa och ganska snart uppstår kärlek mellan dem. Intressant film som på ett bra sätt skildrar skildrar hur homofobi ter sig mot lesbiska och hur män beter sig när de inte är det viktigaste i kvinnans liv.

4-filmer-under-pride-3

Beautiful Thing
Och så sist men inte minst, min absoluta favoritfilm alla kategorier – Beautiful Thing. Jag har skrivit tidigare om den här. Beautiful Thing handlar om hur känslor uppstår mellan två tonåringar i en fattig Londonförort och det svåra att få känna acceptans i en homofob miljö. Filmen är härligt 80-talig, är bitvis tung men slutar fint, vilket är väldigt ovanligt när kärlek mellan personer av samma kön skildras. Se den!

Comments

 1. […] detta inlägg där jag samlar mina bästa filmer att se under Pride (eller när som helst för den delen). Kolla speciellt in det sista tipset, Beautiful Thing som är […]

 2. […] detta inlägg där jag samlar mina bästa filmer att se under Pride (eller när som helst för den delen). Kolla speciellt in det sista tipset, Beautiful Thing som är […]

 3. elise

  tack för tips! :D

 4. Nastasja

  Åh, såg Carol igår och tyckte om den massvis. Grymma brudar i huvudrollerna alltså.

  Happy Pride! <3

  1. Eric

   Verkligen! Så snygg film också! :)

Leave a comment