Vegetarisk Poke Bowl

vegetarisk-poke-bowl

Ingredienser

4 portioner sushiris

2 tsk tahini

1 tsk jordnötssmör

1-2 tsk japansk soja (till dressingen)

1 tsk saft från en lime

1 tsk flyttande honung/agavesirap

2 msk vatten

4-5 små rödbetor

½ gurka

½ ask körsbärstomater

3-4 vårlökar

3 msk soja (till marinaden)

Valfri topping (t ex tärnad mango, tärnad avokado, rostade sesamfrön, kimchi och rostad lök)

En av de maträtter som jag tror kommer bli it-maträtten år 2016 är Poke Bowl. Då menar jag alltså inte poke som Pokémon (det krävs ingen direkt spaning för att förstå att det är årets grej 2016) utan fiskrätten från Hawaii som, precis som Açaí Bowl för några år sedan, blivit blivit supertrendig i Los Angeles för att sedan spridas vidare hit. I Stockholm öppnade nyligen A Bowl Poke Poke vid Mariatorget (gå dit om ni befinner er i närheten, tips tips!) och snart kommer säkert fler ställen dyka upp!

Men för er som inte orkar vänta så tänkte jag bjuda på ett recept på hur en gör egen poke bowl. Det är verkligen superenkelt, billigt och snabbt att svänga ihop själv. Receptet är ganska likt det som serveras på A Bowl här i Stockholm och följer därför inte heller konstens alla regler för hur en poke bowl ska vara (i Hawaii serveras t ex ofta bara fisk marinerad i lite soja tillsammans med ris). Men det är just det som är det fina med den här rätten – det går att göra lite som en vill! I det här receptet har jag bytt ut fisk mot rödbetor för att göra rätten vegovänlig, men om en vill göra med lax eller tonfisk som det egentligen ska vara är det bara att följa samma recept men byta ut betorna mot fisk. Se bara till att använda färsk fisk av bra kvalitet! Receptet räcker till 4 stora portioner.

Vi börjar med dressingen! Blanda 2 tsk tahini och 1 tsk jordnötssmör ordentligt i en skål.

Tillsätt ca 1-2 tsk japansk soja, 1 tsk saft från en lime, 1 tsk flyttade honung/agavesirap och 2 msk vatten.

vegetarisk-poke-bowl-6

Konsistensen ska vara rinning och inte vattnig. Smaka av och tillsätt ev lite mer soya om dressingen behöver mer sälta.

Börja förbereda 4 portioner ris enligt förpackningens instruktioner. När det kommer till sushiris är det viktigt att skölja det ordentligt. Bästa sättet enligt mig är att hälla upp riset i en skål, ställa skålen under kranen och röra om med händerna hela tiden medan vattnet är igång. När vattnet i skålen gått från grumligt till klart så är riset färdigsköljt.

vegetarisk-poke-bowl-9

Medan riset kokar skalar du rödbetorna. Skär dem sedan i mindre bitar då det kortar ned koktiden plus ger en finare orange/rosa färg istället för den mörkröda färgen som betorna vanligtvis har. Låt sedan koka tills att rödbetorna mjuknat.

Under tiden som betorna kokar tärnar du gurka, klyftar tomat och skivar vårlöken. Tärna även en avokado och en mango (← går såklart också bra att använda fryst).

vegetarisk-poke-bowl-12

Vid det här läget borde riset vara klart så ta det från värmen och låt svalna något.

Blanda sedan 3 msk japansk soja med 1 tsk sesamolja och blanda i gurka, tomat, vårlök och rödbetor. Om en vill kan en också blanda i lite hackad koriander.

Sedan är det bara att servera i en skål med ris i botten, följt av rödbetssalladen, mango, avokado, kimchi och cashewnötter. Toppa med dressingen, rostade sesamfrön och lite rostad lök. Ät och njut!

vegetarisk-poke-bowl-15

Comments

  1. […] Det här! Poke bowl, tydligen ny hipstermat, men va fasen, det är SÅ gott. Och så kan man göra olika versioner. En gång gjorde vi med rå lax, nu senast med stekt. Plus att man kan plocka bort och lägga till lite som man vill (det rimmar! Jag är en poet!). […]

  2. Annika

    Åh, låter som en dröm. Måste prova detta pronto!
    Och dina bilder är fantastiska!

  3. Åh tahini OCH jordnötssmör i såsen låter som en ljuv kombination! Måste testa detta snarast

Leave a comment