En guide till att odla avokadokärnor

odla-avokadokarna-14

Sedan några månader tillbaka har jag som ni vet börjat odla avokadokärnor. Jag vet att det är en rätt classic hipstergrej men faktiskt också ganska kul att odla någonting själv från scratch. Det känns ju som att en åstadkommit något själv istället för att bara köpa en färdig växt från affären. Det är inte heller särskilt svårt att göra själv plus att plantorna blir väldigt fina inredningsdetaljer.

Det finns hur många olika sätt som helst för att få avokadokärnor att gro och sättet jag gör det på är kanske inte det bästa. Jag är ju definitivt ingen expert på området, har liksom de grönaste fingrarna i världen. Däremot har jag upptäckt ett metod som både är estetiskt tilltalande (plantorna blir väldigt fina att ha stående på fönsterkarmarna) och som faktiskt går ganska fort (2 månader från kärna till ordentlig planta). Nog med babblande, nu sätter vi igång.

Börja med att dela en avokado och peta ut kärnan. Här är det viktigt att avokadon är mogen, att kärnan är ganska stor och att den inte skadas för mycket när en delar avokadon.

odla-avokadokarna-4

Tvätta sedan kärnan ordentligt under rinnande vatten. Fruktköttet är ganska fett så en kan behöva hålla på ett tag. Blir det kvar fruktkött på kärnan ökar risken för mögel och det vill vi ju inte.

När kärnan är ren skär du två snitt i den, en i toppen och en i botten. Vad som är botten och vad som toppen kan vara lite svårt att se om avokadokärnan är väldigt rund, men som regel brukar det finnas en liten knoppliknande sak i botten. Lägg sedan avokadokärnan i ett glas med vatten som täcker ungefär två tredjedelar av kärnan. Kom ihåg att byta vatten med jämna mellanrum och att inte låta allt dunsta bort.

Om en vill så kan en knåpa bort skalet för att underlätta för grodden att ta sig ur kärnan, men jag tycker att det funkar bra att låta det vara kvar. Plus att den rödbruna färgen är ganska fin.

odla-avokadokarna-8

Efter några veckor ser kärnan förhoppningsvis ut såhär och har delat sig i mitten.

Plocka upp kärnan ur vattnet, torka av den och tryck in fyra tandpetare i en uppåtpekande vinkel. Kärnan ska se ut ungefär som sputnik när du är klar. Obs att botten på kärnan ska vara nedsänkt i vattnet, så sätt i tandpetarna åt rätt håll!

Väl nedsänkt i vatten går det undan. Den andra bilden är tagen sex dagar efter den första och som ni kan se har roten växt nästan en centimeter. Idag, två dagar efter jag tog den andra bilden, har roten växt nästan 2 cm till.

odla-avokadokarna-13

Efter ytterligare lite tid, sisådär en månad eller så, har kärnan bildat en planta. Vid det här laget är kan en sätta kärnan i jord om en vill.

odla-avokadokarna-14

Jag tycker dock att de är så fina stående i ett glas så jag tycker de kan stå längre. Då blir de såhär stora och fina.

odla-avokadokarna-15

När det sedan är dags för plantering så är att det bara att fylla en kruka med vanligt blomjord, stoppa ner kärnan men låta toppen på kärnan sticka upp en bit och sedan sköta den som de flesta krukväxter. Dvs inte låta plantan torka ut, vattna regelbundet men inte för mycket och låt den stå ljust men inte i starkt solsken.

Så småningom blir plantorna stora träd som under rätt förhållanden till och med kan bära frukt = coolt ju! Lycka till med avokadoodlandet!

Comments

 1. Linda

  Vad gör man med trädet sen? Växer det någonsin avokados på det?

  1. Eric Smedlund

   Det kan det göra, men tar oftast flera år innan det bär frukt och man behöver både en han- och en honplanta! :)

 2. Ragnhild

  Ska man toppa plantan när den blivit 3 dm ca ?

 3. Amilia Rehn

  Hej! Jag har satt avokadokärnor i vatten ok efter bara någon timme började det komma ut en orange typ av säv ur kärnan. Är det ingen idé att fortsätta med dem, eller är det normalt?

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad svårt, har själv aldrig varit med om det. Skulle nog börja om med en ny kärna för säkerhets skull!

  2. Adam

   För framtida referens för andra som också får orange färg, det var ingen fara alls för mig. Blev en fin planta av det hela. Lycka till :)

 4. Dimitris Anastassiadis

  hej jag har flera gånger lyckats få avokado planta några gånger upp till 40-50cm. Men olyckligt alla mina plantor dör.
  Vad kan det vara för orsak ? först bladet blir bruna vid kanten och sedan torkar bort.

 5. Sara

  Jag har inte gjort något snitt i mina men de har börjat spricka upp nu, dock mer som en tunn rand runt kärnan än en tydlig öppning. Ska jag låta dem ligga kvar i vattnet eller lyfta upp dem redan nu?:)

  1. Eric - smdlnd

   Jag brukar låta den lilla roten komma ut först innan jag planterar/sätter upp den med tandpetare. Detta mest för att roten alltid ska vara under vatten i början för att inte torka ut, och det är lätt att glömma när den sitter på tandpetare, för vips så har vattnet hunnit dunsta bort! :)

 6. emelie

  Så man ska snitta kärnan så pass mycket alltså? Jag trodde fröet tog skada av det :)

  1. Eric - smdlnd

   Ja precis! Jag tycker att det går fortare för kärnan att gro om en gör så, men det är såklart fritt att göra som du själv känner! :)

 7. Anneli Thorström

  Vilken bra beskrivning & fina bilder.Ska nu absolut försöka odla egna avokado.

  1. Eric - smdlnd

   Vad roligt att du gillar! Håller tummarna att det går bra! :)

 8. Nastasja

  Ett facit på välskrivet inlägg är när en kommer tillbaka hit för att läsa när en ska försöka med detta. Två kärnor i första stadiet, let’s go!

  1. Eric

   Åh yay! Lycka till med odlandet! :D

 9. Emma

  Tack för tipsen! Efter att ha misslyckats 2 gånger så hoppas jag att jag nästa gång lyckas!

 10. Wilda

  Jättebra och snygg beskrivning! Dina foton är helt fantastiska.
  Jag har två kärnor planterade som är på väg att bli träd. Om de är två kan de befruktas, men det lär väl ta typ 30 år, haha. Jag testade fram ett annat sätt där jag delade precis som du men satte i jord direkt och hade en plastpåse över så det blev som ett växthus och då kom den väldigt snabbt. Tips är också att plantera om i stor kruka ganska direkt när den börjar växa för att den ska få en stabil stam.

  1. Eric

   Tack snälla! Ja jag har läst om den tekniken och hört mycket gott om den, får kanske testa det framöver! Och tack för tips med omodling! :)

 11. Emil

  Vilken bra guide! Blev sugen på att testa detta nu.

 12. Stormen

  ! Tack för fin beskrvining, jag har försökt följa ett par jag sett på pinterest – men de har inte lyckats för mig. Ska testa den här med att göra små snitt!

  1. Eric

   Vad kul, lycka till! :)

Leave a comment