Syltad zucchini med lime, ingefära & vanilj

syltad-zucchini-1

Ingredienser

ca 250 g zucchini

2 dl strösocker

1 lime (skal + saft)

ca 2 cm ingefära

1 tsk vaniljsocker

Som ni såg i måndags så gjorde jag ju ett skamlöst försök att återskapa rätten jag åt på Atelier September i Köpenhamn för någon vecka sedan. Den lite oväntat goda kombon med yoghurt, basilika och syltad zucchini kändes inte helt omöjlig att göra själv och efter lite googlande stötte jag på detta recept. Efter lite justerande utifrån vad jag hade hemma blev resultatet till slut himla bra så jag tänkte att jag lika gärna kunde dela med mig av det här!

Jag vet att det spontant känns som som en rätt konstigt frukostkombo men den söta zucchinin och knapriga granolan, den syrliga yoghurten och den kryddiga basilikan gör sig väldigt bra ihop. Att zucchini är dessutom i säsong nu och att syltningsprocessen både är enkel och inte särskilt tidskrävande (bortsett från tiden den ska stå i kylskåp förstås) gör ju förstås det hela ännu bättre. Receptet blir till en liten burk syltad zucchini som håller länge i kylskåp.

syltad-zucchini-2

Börja med att måtta up 2 dl strösocker i en form eller bunke.

Skala och strimla en ca 2 cm lång bit ingefära. Obs att min bit var lite längre så tog bara halva. Obs 2 vill ni ha tips på hur en enkelt skalar ingefära kolla detta recept!

syltad-zucchini-5

Riv ner skalet av en lime.

Plus saften av samma lime och 1 tsk vaniljsocker.

syltad-zucchini-8

Blanda.

Hyvla i ungefär 250 gram zucchini med en osthyvel. Om zucchinin är väldigt tjock kan du dela den i två först. Rör sedan samman med sockerblandningen och låt stå i kylskåp i drygt 10 timmar.

syltad-zucchini-11

Vid det laget borde det se ut ungefär såhär. Det vill säga att zucchinin mjuknat och att sockret upplösts och blivit till en sockerlag.

syltad-zucchini-12

Häll blandningen i en kastrull och koka i ca 10 minuter. Zucchinin ska bli mörkgrön och sockerlagen ska tjockna till.

Förvara sedan den syltade zucchinin i en ren glasburk i kylskåp. Ät tillsammmans yoghurt, granola (kanske enligt detta recept) och några blad basilika, precis som jag gjorde här. Hur. Gott. Som. Helst.

syltad-zucchini-13

Comments

 1. […] favoriträtt från Atelier September som jag lyckades lista ut hur man gör själv (recept finns här, perfekt att göra nu när zucchinisäsongen är i full […]

 2. […] åt även detta ↑ vilket är yoghurt med granola, basilika och syltat zucchini enligt detta recept. Måste verkligen slå ett slag för detta fantastiska. Det är så så gott och zucchinin håller […]

 3. Ebba

  Åh vilket roligt recept, måste prova!

 4. anna

  asså dina fotoskills är out of this world! så bra!

 5. Anna María

  Åh vad spännade det lät med syltad zucchini. Lite knasig blandning, men låter ändå gott. Att skala ingefära med en sked är mitt bästa knep också. Så himla lätt att skala helt plötsligt.

Leave a comment