Hur jag redigerar mina foton

redigera-bilder-1alt

Hej hej hallå! Nu är dagen kommen för ett inlägg om hur jag redigerar mina bilder. Jag får ju då och då frågor kring detta, så jag tänkte göra ett försök i att förklara.Vi börjar med att reda ut några saker. Först och främst fotograferar jag alltid i raw-format, som är en inställning som finns i de flesta mer avancerade kameror (typ systemkameror och bra kompaktkameror) och som sparar all information som kamerans bildsensor, alltså det som registrerar själva fotografiet, fångar upp. Det gör att en har supermycket bildinformation och omfång att jobba med i efterbehandlingen, vilket är jättenice, men kräver också en raw-konverterare som konverterar filen till en vanlig jpg för att kunna publiceras på tex en blogg.

De flesta systemkameror säljs med tillverkarens egna raw-konverterare men jag använder mig av Adobe Lightroom som är mycket mer avancerad än de som kommer med kameran. Lightroom kräver dock en licens som kostar en slant, men sedan en tid tillbaka går det att prenumerera på Lightroom och Photoshop via Adobes Creative Cloud för typ en hunka i månaden, vilket kan vara värt om ni fotar en del. Tips tips.

Men nog snackat, nu kör vi igång.

redigera-bilder-2

Som sagt så använder jag mig av programmet Adobe Lightroom när jag redigerar mina bilder. Så det första jag gör när jag stoppar in minneskortet i datorn är att öppna programmet och klicka på importera.

redigera-bilder-3

I importerafönstret markerar jag de bilder jag vill föra över och så sorterar Lightroom automatiskt in alla bilder i mappar baserat på datum.

redigera-bilder-4

I Biblioteksvyn kan en välja hur bilderna sorteras, betygsätta dem med olika stjärnor, färgmarkera dem och göra en massa annat bra om en gillar ordning och struktur. Men det tänkte jag inte gå in på nu utan istället går vi direkt på att börja redigera. När alla bilderna från minneskortet importerats väljer jag ut vilken jag vill redigera, markerar den och går över till vyn Framkalla.

redigera-bilder-5

Det första jag gör här är att byta profil under Kamerakalibrering. Jag fotograferar med en Sony-kamera och väljer alltid Sonys egna profil Camera Neutral. Detta för att jag vill ha en så platt och neutral bild som möjligt att utgå från. Med t ex Adobes standardprofil läggs lite kontrast på automatiskt, och det vill jag ju sköta själv senare.

redigera-bilder-6

Därefter finjusterar jag de olika primärfärgerna. Till exempel om jag vill att röd ska dra mer åt magenta/rosa eller mot orange, om jag vill att blå ska ha mer mättnad etc. Lägg märke till att det inte är några stora justeringar det rör sig om, utan snarare någon punkt hit eller dit.

redigera-bilder-7

Därefter bockar jag i profilkorrigeringar under Objektivkorrigeringar. Detta eftersom att nästan alla objektiv har vissa optiska defekter, som distorsion (att linjer nära kanterna blir skeva) eller att objektivet vinjetterar, och programmet fixar till detta automatiskt. Här går också att justera perspektiv och liknande, så om ni gillar raka linjer är detta verktyget för er!

redigera-bilder-8

Därefter justerar jag vitbalansen, dvs det som gör att bilden drar mot gult eller blått. Just detta är kanske den största anledningen till att fotografera i Raw – nämligen att kunna redigera vitbalans efter att bilden är tagen. I mitt fall drar det vita i bilden lite mot blått så därför drar jag åt det varmare hållet.

redigera-bilder-9

Efter det brukar jag ibland gå in och städa bort lite småsaker i bilder, som exempelvis smulor som stör, med kloningsverktyget. Är bilden till för bloggen brukar jag dock inte orka göra allt för mycket grejer i detta steg.

redigera-bilder-10

När jag har en bra grundbild att utgå från brukar jag börja laborera med kurvorna under reglaget Tonkurvor. Kurvor är ett sånt himla bra verktyg men också lite svårt att förstå sig på om en inte jobbat med det förut. I grundinställningen består verktyget av en rak diagonal linje som går från det nedre vänstra hörnet till det övre högra hörnet. Gör du en kurva som går över den diagonala linjen ljusas bilden upp och går den under så mörkas bilden ned och genom att göra flera punkter längs linjen kan du öka och minska exponeringen för olika delar av bilden. En kurva formad som ett S ökar exponeringen i de ljusa delarna och minskas i de mörkare, dvs gör bilden mer kontrastrik.

Jag vill dock ha en mjuk och platt bild i detta läge, så jag gör en lätt omvänd S-kurva i kanalen RGB.

redigera-bilder-11

Därefter går jag igenom varje färgkanal separat (röd, grön och blå) och gör S-kurvor för att påverka färgtonen i bilden. Det är detta steg som tar mest tid då det kräver en hel del finlir för att få som en vill. Beroende på hur de olika färgkanalerna är justerade kan bilden få helt olika färgstick. Om S-kurvan exempelvis är mycket kraftigare i den röda kanalen än de övriga kommer högdagrarna dra åt rött medan de neddragna skuggorna drar åt cyan/blågrönt (som är motsatsfärgen till rött) som ni kan se på bilden längst till vänster. Jag tycker om när skuggorna har en lite blåare ton så då justerar jag mer i de färgkanaler som har blå som motsats, dvs röd och grön. Högdagrarna vill jag däremot ska vara så neutralt grå som möjligt så där försöker jag istället låta den övre delen av kurvorna vara så lika som möjligt för alla färgkanaler.

redigera-bilder-12

Efter en massa finlir och hoppande mellan de olika färgkanalerna blir det förhoppningsvis som jag tänkt mig till slut. Som ni märker gör dessutom S-kurvorna i den röda, gröna och blåa kanalen att kontrasten har ökat i bilden.

redigera-bilder-13

När jag är nöjd med alla kurvor justerar jag lite grann i de grundläggande reglagen. Jag ljusar upp bildens exponering något, ökar i kontrastreglaget samtidigt som jag drar ner högdagrarna, det vita i bilderna och svärtan i bilden och lyfter skuggorna något för att få en bra kontrast.

redigera-bilder-14

Med ökad kontrast blir även färgerna mer mättade så därför avslutar jag med att justera lite bland de olika färgerna under menyn “Färg”. Jag tycker t ex inte om när bilder har för stark gul/orange färg så drar ned mättnaden för dessa. Jag vill inte heller att hallonen ska vara för klarrosa, så jag justerar också det röda lite för att få en lite mer dämpad känsla.

Nu när bilden är klar kommer vi också till det som är så bra med Lightroom. När jag är nöjd med redigeringen kan jag enkelt kopiera alla inställningar och klistra in dem för alla bilder jag tagit vid samma tillfälle och spara en massa tid. Smart va?

redigera-bilder-15

(gif)

När jag sedan är färdig med alla bilder exporterar jag dem som jpg-filer, drar lite i kontrastkurvor i Photoshop och anpassar storleken för bloggen! Och det är ungefär allt. Så här ser det ut, före och efter!

Comments

 1. […] Kolla gärna in mitt inlägg om hur jag redigerar mina bilder här! […]

 2. Cecilia

  Härlig och bra genomgång. Jag föredrar Lightroom framför Photoshop men är betydligt sämre på Lightroom

 3. rebecca

  snyggt! Har inte använt lightroom på så himla länge, kanske dags att börja igen!

 4. Johanna

  Vilken toppen-genomgång! Du är verkligen en stjärna på bildredigering, och har hittat din stil. Mycket snyggt. Tack för Lightroom-tips! :D

 5. Ebba

  Hej! Brukar vara dålig på att kommentera bloggar, men nu måste jag bara göra det. Ville mest säga att jag tycker att din blogg är så himla fin. Alltid lika genomtänkta inlägg + asfina bilder.

  1. Eric

   Åh vad glad jag blir! Så himla fint, tack tack tack! :)

Leave a comment