Mina bästa Stockholmsmuseer

mina-basta-stockholmsmuseer-1

Ett av mina bästa fritidsnöjen är att besöka museer. Ä l s k a r  museer. Jag är inte nödvändigtvis jättebrydd kring vad som ställs ut utan tycker bara om känslan att vara i stora, ljusa lokaler omgiven av fina saker. Sedan jag flyttade till Stockholm i början av sommaren har jag därför av förklarliga skäl besökt nästan varenda ett i den här stan, vilket har mynnat ut i detta inlägg. Hoppas ni är pepp!

mina-basta-stockholmsmuseer-2
mina-basta-stockholmsmuseer-3

Konstakademien/Nationalmuseum
Först ut har vi Konstakademien, som även innefattar Nationalmuseum just nu när de bygger om sin huvudbyggnad på Blasieholmen, som är ett av mina absolut bästa stockholmsmuseer. Centralt läge, ofta rätt intressanta utställningar, bra kafé/restaurang plus väldigt fotovänligt ställe. Dessutom helt gratis sedan början av 2016 = fett.

mina-basta-stockholmsmuseer-4
mina-basta-stockholmsmuseer-5
mina-basta-stockholmsmuseer-6

Millesgården
Denna pärla ligger lite undangömd på Lidingö och är skulptören Carl Milles föredetta hem som numera är ett museum. Som regel är det lite temporära utställningar (bland annat har både verk av Josef Frank och Tove Jansson ställts ut) men mest är själva museet en display av Milles pampiga mansion. Det är verkligen ett skämt hur fin det är här, speciellt på sommaren och hösten. Typ som en liten bit av Toscana bara placerats ut på Lidingö, komplett med antika statyer, marmor och fontäner lite här och var. Inträdet ligger på runt hundralappen och vill en stanna och fika finns ett mysigt café (dock ej är öppet på vintern tror jag?). Fler bilder från när jag var här i höstas går att se här!

mina-basta-stockholmsmuseer-7
mina-basta-stockholmsmuseer-8
mina-basta-stockholmsmuseer-9

Carl Eldhs Ateljémuseum
Gillar du fler skulpturer och magiska miljöer borde du också passa på att besöka Carl Eldhs Ateljémuseum. Som en hör på namnet är museet skulptören Carl Eldhs gamla ateljé och ser ut som en filmkuliss med skulpturer från golv till tak. Det är endast öppet på sommaren dock (och inte varje dag heller, vilket vi fick erfara i somras…), kostar drygt 80 kr i inträde och är lite svårt att hitta till i den lummiga Bellevueparken, men är helt klart väl värt mödan. Kanske min absoluta favorit på denna lista.

mina-basta-stockholmsmuseer-10
mina-basta-stockholmsmuseer-11
mina-basta-stockholmsmuseer-12

Moderna Museet
Ganska självklar på listan över bästa museerna i Stockholm. Har ofta ganska bra temporära utställningar (typ Yayoi Kusama i somras, Olafur Eliasson förra hösten och Jeff Koons vintern innan det) och också helt ok fast utställning. I samma byggnad huserar ArkDes (Arkitektur- och designcenter) och Stockholms bästa museishop med en massa bra böcker om design och konst. Vissa utställningar, bland annat de fasta, är dessutom gratis sedan januari 2016.

mina-basta-stockholmsmuseer-13

Bonniers Konsthall
Inklämt mellan Torsgatan och bangården vid centralen ligger Bonniers Konsthall. Har bara varit där en gång, på utställningen Insomnia som pågår just nu, men gillar verkligen stället. Dessutom finns en fin museishop, café och ett välfyllt ”bibliotek” med massa fina tidningar och böcker. Alla deras utställningar har dessutom fritt inträde, så tips tips för er som är lite short on cash!

mina-basta-stockholmsmuseer-17
mina-basta-stockholmsmuseer-18
mina-basta-stockholmsmuseer-19
mina-basta-stockholmsmuseer-20

Artipelag
Artipelag är ett modernt konstmuseum som ligger långt ute i skärgården och enklast att ta sig till via båt eller direktbuss som går från Odenplan. När en väl tagit sig dit får en uppleva kanske Stockholms finast belägda museum, mitt i skogen på en udde med utsikt över Baggensfjärden.

Jag blev dock i ärlighetens namn inte helt såld på detta ställe när vi besökte det i somras. Kanske pga av att vi åkte dit under 2016 gråaste dag och att Andy Warhol-utställningen som pågick inte riktigt föll mig i smaken, eller för att det är ganska dyrt att både ta sig ut dit och att uppehålla sig där. Kanske både och. Men Artipelag är definitivt värt en utflykt om en gillar konst och arkitektur.

mina-basta-stockholmsmuseer-21
mina-basta-stockholmsmuseer-22
mina-basta-stockholmsmuseer-23

Sven-Harrys Konstmuseum
Längs ena långsidan av Vasaparken ligger det guldiga hus som innehåller Sven-Harrys Konstmuseum. Även detta museum har jag bara besökt vid ett tillfälle men gillar verkligen byggnaden och även utställningen som pågick när vi var där så den får vara med på listan ändå. Även om det är rätt dyrt inträde jämfört med vad en får ut för pengarna.


Bubblare:

Medelhavsmuseet
Också ett statligt museum (kostar ingenting med andra ord) som har utställningar med inriktning på länder och kulturer kring medelhavet. Typ Egypten och antikens Grekland. Kanske mest inritktat på barnfamiljer, vilket också är varför den inte kvalar in på listan, men då museibyggnaden är så himla himla fin och gratis att besöka skulle jag ändå rekommendera det.

Fotografiska
Egentligen inte ett museum i den tekniska bemärkningen och ärligt talat har jag lite svårt för Fotografiska då männen bakom bland annat anmälde staten till Konkurrensverket för att de införde fria entré på statliga museer. Lol. De har dock ofta bra utställningar och riktigt bra shop, men kostar 120 kr i entréavgift och säljer så orimligt dyra räkmackor i deras restaurang att de halkar utanför listan.

Comments

 1. […] Här går jag bland annat en del på museum (och har skrivit en guide till mina favoriter i Stockholm här!) […]

 2. […] har listat sina bästa museer i Stockholm! Kika om ni behöver helginspiration i huvudstaden. Jag blev så glad att se min arbetsplats på […]

 3. Amanda

  Jo Millesgårdens café är öppet även vintertid. Var där förra helgen!

  Vilket ASBRA inlägg, tack!!!

  1. Eric

   Vad nice, did not know! Och kul att du gillar!! :)

 4. Elin

  Älskar tips på museer! Har en lista i telefonen över Stockholmsmuseum jag vill besöka, den blev precis lite längre.

 5. rebecca

  den här listan är allt! älskar. om du inte varit på nordiska museet så måste du dit. tycker de har bra utställningar.

  1. Eric

   Tack för tips, har funderat på att åka dit och se utställningen Nordic light! :)

 6. Maria

  Jag älskar miljön på museer. Det ger en bra lugn känsla att vara där. Går ofta på museer utan att vara intresserad av vad som ställs ut, med undantag för typ utställningar inom mode och inredning. Det brukar vara riktigt mysiga restauranger, cafeer och butik där också ?

Leave a comment