Resten av Sverige

Titel: Resten av Sverige

Längd: 3 x 60 min

Godmorgon! Tänkte dela med mig av ett litet tv-tips idag i form av dokumentärserie som jag suttit klistrad vid när jag åkte tunnelbana till och från jobbet häromveckan – nämligen den tre delar långa serien Resten av Sverige som just nu går att se på SVT Play.

resten-av-sverige-2

Om vi bortser från det faktumet att jag numera är en sån där störig person som ser på tv i kollektivtrafiken så är det faktiskt en väldigt intressant och viktig serie där journalisten Po Tidholm besöker delar av vårt land som i vanliga fall inte får synas.

resten-av-sverige-32x

Som tittare får vi följa med till Västerbottens inland, där glesbygden avfolkas och byaskolor läggs ned. Något som får de, som redan nu betalar lika mycket skatt som oss i andra, att behöva resa ännu längre vägar för att ta del samma samhällsservice som stadsbor.

resten-av-sverige-6
resten-av-sverige-72x

Vi får också träffa människor som uppgivet tittar på medan deras samhällen tynar bort men samtidigt är tacksamma eftersom de har elljusspår och uppvärmda omklädningsrum till byns hockeyrink.

resten-av-sverige-5

Bäst är det historiska perspektivet som tas upp. Hur Sverige liksom har kolonialiserat sig självt, precis som andra stormakter gjort mot andra länder. Det pratas om hur vårt lands rikedomar byggts upp av skogs- och gruvindustrin men hur dessa pengar sedan fördelats till städerna och lämnat glesbygden på egen hand.

resten-av-sverige-4

Arvet av detta hänger ju liksom kvar än idag, kanske mer än någonsin, med en syn på landsbygden som något för stadsborna att nyttja när de behagar. En plats där de kan spendera sina lov och semestrar men samtidigt blunda för de problem som de som lever där året runt möter. Att landsbygden helt enkelt inte ska leva, utan bara leverera.

Men allt är dock inte lidande och misär. Som positiva exempel tas det upp hur många avfolkade kommuner fått nytt liv av de senaste årens invandringspolitik och hur de människor som bor kvar försöker försöker hålla sina samhällen vid liv på olika sätt.

resten-av-sverige-9
resten-av-sverige-10

Vi får också besöka Norge, vars syn på landsbygden är helt annorlunda än vår. Med devisen Hela Norge i bruk lever och frodas landet utanför städerna tack vare politiska incitament och mycket mer långtgående fördelningspolitik.

resten-av-sverige-112x

Mest av allt väcker dock Resten av Sverige mer frågor än den ger svar. Vad händer egentligen med ett samhälle där vissa lämnas åt sitt öde och vad kan vi göra åt en utdöende glesbygd? Går det verkligen att kräva att alla ska bo i städer och hur ska det i så fall gå ihop rent praktiskt?

Se på den här!

Comments

  1. rebecca

    måste se det här!

Leave a comment