Mina kameror

En av de vanligaste frågorna jag får här på bloggen, och som det faktiskt googlas om mest kring mig, är vad jag har för kamera. Faktum är att jag har tre, och för er som läser min blogg har jag nämnt det lite då och då, men aldrig i ett dedikerat inlägg. Så jag tänkte helt enkelt att att det var på sin plats med ett sånt.

Den kamera som jag fotat de flesta bilderna till den här bloggen med är min Sony A7II. Det är en fullformatskamera, vilket innebär att bildsensorn, alltså det som registrerar själva fotografiet, är i samma storlek som det gamla analoga filmformatet 35mm-film. Fullformatskameror ger som regel mindre grusiga bilder i mörker, bättre färgåtergivning och möjliggör kortare skärpedjup (dvs bakgrundsblurr) än de flesta billigare systemkameror med en mindre APS-C-sensor.

En annan sak som särskiljer denna kamera från de flesta andra är att den är spegellös. Det innebär att den inte har en spegel och en prisma som reflekterar bilden genom objektivet och ut i sökaren som annars brukar vara vanligt för systemkameror. Just denna modell har dock en sökare, men en elektronisk variant med en skärm.

I och med att bilden alltid visas elektroniskt får en se hur bilden faktiskt kommer se ut när bilden är tagen, med komposition, exponering etc direkt på skärmen. Dessutom kan spegellösa kameror göras mer kompakt än traditionella systemkameror eftersom färre stora komponenter måste in, vilket är trevligt för mig som bär runt på den rätt ofta.

På kameran sitter ett Sigma 50mm-objektiv med maxbländare f/1.4. Det är ett fast, alltså ej zoombart, normalobjektiv som motsvarar ungefär det vi ser med våra ögon. Maxbländaren är stor vilket är bra för att det dels går att fotografera med när det är väldigt mörkt, men också för att det ger en väldigt fin bakgrundsoskärpa. Egentligen är objektivet gjort för Canons kameror, men i och med att min kamera är spegellös går det att använda en adapter som gör att objektivet även funkar på den.

Mitt senaste kameratillskott, som jag införskaffade i höstas, är denna lilla – Sony RX1. Precis som min A7II är det en fullformatskamera, men denna gång i kompaktkameraformat. Väldigt liten och behändig, typ den minsta fullformataren en kan hitta. Jag köpte min begagnad då den är rätt dyr att köpa ny, men jag är mycket glad över mitt köp då det är den kameran jag nästan använder mest just nu.

Kamerans objektiv är ett 35mm f/2, dvs lite mer vidvinkel än 50mm-objektivet på min systemkamera, men fortfarande väldigt ljusstarkt. En väldigt mångsidig brännvidd som funkar till det mesta. Dessutom har RX1 en inbyggd blixt, vilket min andra kamera saknar, så denna kan jag använda även fast det är becksvart ute.

Sist men inte minst har jag också en liten analog historia i form av en Contax T2. Denna köpte jag på Blocket förra mars och betalade väldigt mycket pengar för en kamera som faktiskt fotograferar med film. Värd varenda krona dock då det är en riktig kvalitetskompakt, men tyvärr har den legat hemma rätt mycket nu på sistone då jag inte haft film hemma. Tror dock att det är dags att damma av den nu till våren, saknar verkligen att fota analogt och Contaxen ger så fina bilder. Har postat mina tidigare rullar i kategorin Analogt om ni vill se själva!

Och det var det, mina kameror. Hoppas ni gillar!

Kolla gärna in mitt inlägg om hur jag redigerar mina bilder här!

Comments

 1. Samuel

  Hej! Väger mellan att köpa en Sony RX1 eller Sony A7II, och just nu lutar det mot RX1:an, då jag främst behöver en kompakt kamera att ta med överallt. Det jag däremot är tveksam till är objektivet, som ju har rätt högt bländartal. Vill fota mycket porträtt osv.

  Hur tycker du att det funkar för dig? Jag är liksom van vid att fota med fasta objektiv som har antingen 1.4 eller 1.8. Funkar kameran att ta porträtt med? Vill som alla andra åt lite bakgrundsdefokus och yada yada.
  Mycket tacksam för svar!

  Din blogg är amazing förresten!

  Take care!

  1. Eric - smdlnd

   Hmm. Ja alltså jag tycker att det funkar att ta bra porträtt med en Sony RX1, i och med att det är en fullformatskameran ger f/2 rätt kort skärpedjup trots att brännvidden är kort. Dock måste en komma ganska nära för att få till en ordentlig oskärpa, och med vidvinkel kan det bli lite konstigt. Så det beror helt på vilken typ av porträtt du gillar. De flesta av mina porträtt fotar jag med min Sony A7II, och en sådan med Sonys egna 50 f/1.8 är också rätt kompakt, men såklart inte lika liten som en RX1. Dessutom går det att byta objektiv på den, både till mindre pannkaksobjektiv och till större porträttobjektiv. Så allt beror lite på vad en prioriterar och vill ha liksom!
   Hoppas det var till någon hjälp, lycka till med kameraköpet! :)

 2. rebecca

  så nice inlägg. är så sugen på både den där contaxen och sonyn. Kanske borde köpa en liten systemkamera, i kompaktformat. så bra idé egentligen.

  1. Eric - smdlnd

   Kan varmt rekommendera! Tycker det är så himla bra att ha kompakta kameror i den mån det går, utan att för den delen kompromissa med bildkvalitet! :)

 3. Så nice inlägg, särskilt för en som ej är superhaj på kameror! Skulle vart kul kanske med länkar till hur the outcome blir, liksom “här är ett exempel på hur det ser ut med min Sony A7II”! Xx

  1. Eric - smdlnd

   Vad kul att du gillar! Hmm ja, skulle kanske kunna skriva ett lite mer utförligt fotoinlägg senare. Men vet att både Flora och Elin Kero skrivit väldigt bra inlägg för de som är lite nya med kameror! :)

Leave a comment