Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare

Förra torsdagen hoppade ju jag och Magnus på ett plan till Prag. Vi hade blivit medbjudna av hans familj för att fira hans bror Daniels 25-årsdag. Kul och snällt! Jag och Magnus gick in i fullt semestermode och beställde bubbel och chips på planet. Det kostade typ 300 kronor men var helt klart värt det pga hade mycket trevlig flygresa.

Ytterligare någon timme senare, efter en skumpig bilfärd på kullerstensgator med en chaufför som då och då skrek och svor på tjeckiska, var vi framme och inkvarterade i lägenheten där vi skulle bo. En väldigt fin historia precis på gränsen mellan Nya och Gamla staden i Prag, med tre meters takhöjd och fiskbensparkett. Samt med denna utsikt åt det ena hållet.

Och denna jättegröna innergård åt det andra.

Efter lite uppackning och lite ombyte gick vi ut igen för att utforska området.

Prag alltså, vilken jävla stad.

Vi passerade Nationalteatern som låg just runt hörnet från lägenheten.

Och förbi otaliga gamla stenhus som låg kant i kant med gråa 70-talshus med lite halvsketchy skyltar som Chrystal Casino och Black Light Theatre.

Till slut hamnade vi på U Fleků, som är en av Prags äldsta ölpubar. Om vi inte visste att vi var i Prag innan så visste vi det nu. De gick runt med brickor fyllda med ölglas som de lastade fram så fort en ställde ner ett tomt glas. Blev eventuellt lite full.

Efteråt gick jag och Magnus på jakt efter en kortlek, vilket var lättare sagt än gjort eftersom ingen pratar engelska i Prag och alla minimarkets enbart sålde typ cannabismuffins, vodka och öl.

Under tiden som vi letade sprang vi på innergårdar som bland annat gömde små designbutiker.

Och stora, stora klängväxter som täckte hela väggar.

Men till slut hittade vi en kortlek, så vi gick tillbaka till lägenheten, åt lite chirre och spelade kort innan vi gick och åt middag på en restaurang runt hörnet. Sedan avslutade vi första dagen med en kvällspromenad längs Moldaufloden innan vi däckade helt utmattade i sängen.

Morgonen därpå var vi dock uppe med tuppen igen. Vi skulle äta frukost innan morgonrushen tänkte vi så vi satte av mot Kavárna Slavia, en gammalt café som ligger längs Národní, gatan som separerar den gamla staden från den nya.

På vägen passerade vi bland annat denna vy. Prag alltså, nästan ett skämt hur fint det är.

Väl framme så beställdes bland annat omelett, kaffe och äggröra in.

Och så satt vi kvar länge länge (främst kanske pga av att allt, typ service och sånt, överlag gick ganska långsamt i Prag) och åt, pratade och tittade på gamla gubbar som satt och rökte inomhus.

Sedan gav vi oss i ut i morgonluften igen.

Vi hann knappt gå ett kvarter innan vi passerade Deelive Design Store, en butik som jag sett på Instagram och ville titta in i.

Jag pratade lite med kvinnan som jobbade där och hon berättade att de öppnat bara veckan innan, så himla tur att butiken som av slump dök upp i mitt flöde. Grundarna var ett tjeckiskt kreatörspar där maken var arkitekt och hade formgett lokalen och frun kurerade innehållet och valde vilka produkter som såldes. Varsågod för info!

Väldigt fint var det i alla fall. De sålde allt från små vaser, ljusstakar och ringar till möbler, hyllor och väskor. Senare i vår skulle också ytterligare en del öppna i butiken med kläder från tjeckiska designers.

Själv köpte jag ingenting vilket jag såklart ångrar lite så här i efterhand.

När jag hängt kvar där lite för länge för vad som är socialt acceptabelt gav vi oss ut igen i ett småkyligt Prag igen.

Och så passerade vi vitblommiga träd, gröna parker och ännu fler små mysiga innergårdar på väg in mot den gamla staden och de judiska kvarteren. Men mer om det i ett annat inlägg.

Fler inlägg från Prag:
Prag del 2 – Judiska kvarteren, en jävla utsikt & en gömd vinbar
Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art
Prag del 4 – Vilse i Praha 7 & en väldigt bra restaurang
Prag del 5 – SmetanaQ & den sista innergården

Comments

  1. […] inlägg från Prag: Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art Prag del 4 – Vilse […]

Leave a comment