Vegansk bao med pulled jackfruit, srirachamajo & picklade grönsaker

Ingredienser

Deg

4 ½ dl vetemjöl, 2 tsk torrjäst, 1 tsk salt, 2 tsk socker, 2 tsk rapsolja, 1 ½ dl varmt vatten

Picklade grönsaker

1 morot, 1 rättika, ½ gurka, ½ chilifrukt, 1 ½ dl risvinäger, 1 ½ dl socker, 1 ½ vatten, 1 nypa salt

Pulled jackfruit

1 burk jackfruit (ca 500 gram), 3 vårlökar, 5 vitlöksklyftor, ca 5 cm ingefära, 1 ½ tsk five spice-krydda, ½ dl soja, 2 msk hoisinsås, 1 tsk socker

Topping

Srirachamajonnäs (srirachasås + vegansk majonnäs, typ enligt detta grundrecept), skivad vårlök, rostade sesamfrön, koriander

………..

Godmorgon! Hoppas ni har en fin påsk. Jag är fortfarande i Sundsvall men åker tillbaka till Stockholm redan ikväll för att vara lite med Magnus och rodda lite inför att vi åker till Prag på torsdag. Tänkte bara kika in här för att dela med mig av ett himla nice recept jag gjorde häromhelgen – nämligen baos! Perfekt för er som ledsnat på påskmat och perfekt för er som kanske vill testa något nytt när en ändå är ledig.

Baos är för den som inte vet en typ av kinesisk/taiwanesisk macka av ångkokt bröd som de senaste åren blivit mer och mer populärt även här i Sverige. Jag älskar verkligen dessa ljusa små bullar. Köpte dem jämt som take away förra sommaren och åt i diverse parker och blev därför så glad när jag upptäckte att de är superenkla att göra själv. Speciellt om en har en klassisk bambukorg (som finns på t ex Clas Ohlson, tips tips) att ånga dem i. Dessutom är de perfekta som bjudmat då de går att fylla med lite vad som helst, beroende på vad en gillar.

Oftast är de veganska versionerna en kan köpa fyllda med någon form av tofu, men själv så gjorde jag en egenkomponerad variant med snabbpicklad gurka, morot och rättika, vegansk srirachamajonäs och pulled jackfruit. Jackfruit är ett superbra och billigt köttsubstitut som går att hitta konserverad i burk på asiatiska livsmedelsbutiker för runt 20-lappen. Tack vare att frukten har en rätt trådig konsistens och lätt tar åt sig smak passar den perfekt för att göra vegansk pulled pork av och tillsammans med de syrliga picklade grönsakerna och den starka srirachamajjon blir det hela väldigt, väldigt gott. Helt klart värd all ansträngning. Lovar och svär. Receptet räcker till ca 8 baos!

Börja med att blanda 4 ½ dl vetemjöl, 2 tsk torrjäst, 1 tsk salt och 2 tsk socker i en skål.

Tillsätt sedan 2 tsk rapsolja och 1 ½ dl varmt vatten. Obs, viktigt att vattnet ska kännas lite varmare än fingervarmt, då torrjäst behöver vätska med en temperatur på drygt 40 grader för att kicka igång.

Blanda ihop vätskan med mjölblandningen med en slev och övergå till att knåda med händerna när degen börjat ta form.

När degen känns elastisk och mjuk men samtidigt inte klibbig är den klar. Forma degen till en boll och pensla över med lite olja för att den inte ska torka ut. Täck därefter med en kökshandduk och låt jäsa i ca 1 ½ timme.

Under tiden som degen jäser kan du pickla grönsakerna! Skär 1 morot och 1 rättika i smala strimlor, finhacka en halv chili och skiva en halv gurka tunt. Fördela därefter grönsakerna i två skålar – en med rättika+morot och en gurka+chili.

Koka sedan lika delar av risvinäger, vatten och socker samt en gnutta salt till en lag. Jag använde ca 1 ½ dl av vardera för den mängd grönsaker jag hade.

Häll den varma lagen över grönsakerna och låt svalna i kylskåp. Egentligen blir grönsakerna bäst om de får stå något dygn, men det funkar också att äta efter ca en timme i kylen.

När degen jäst till sin dubbla storlek stjälper du upp den på en lättmjölad yta och formar i 8 lika stora bullar. Låt sedan jäsa under en kökshandduk i ca 30 min till.

Under tiden som degen jäser igen kan en passa på att förbereda för pulled jackfruit. Strimla 3 vårlökar och finhacka 4-5 vitlöksklyftor och ca 5 cm ingefära (i detta recept har jag tipsat om ett enkelt sätt att skala den).

Häll sedan av lagen från jackfruiten och skär av den hårda spetsen på varje fruktbit. Mosa därefter lite lätt med en gaffel och låt rinna av i ett durkslag.

Efter att degen jäst en andra gång är det dags att göra själva baobröden. Platta ut varje boll till ca ½-1 cm tjocka ovaler och    pensla därefter insidan på varje oval med olja och vik ihop på mitten.

Placera sedan varje baobröd i ångkokarens två delar och låt jäsa (japp, en gång till) under en kökshandduk i ca 30 min.

Under tiden som baodegen jäser en sista gång fräser du vårlöken på medelvärme tills den blivit mjuk. Häll därefter i vitlök och ingefära och fräs tills allt fått färg.

Tillsätt därefter 1 ½ msk five spice-krydda (finns på asiatiska livsmedelsbutiker och i välsorterade matbutiker), ca ½ dl soja, 2 msk hoisinsås och 1 tsk rörsocker och låt koka ihop tills sockret smält.

Vid det här laget är baobröden redo att ångas! Placera bambukorgarna över en kastrull med vatten, låt vattnet koka upp och ångkoka därefter bröden i 10 minuter. Dra sedan kastrullen åt sidan och låt bröden stå i ca 5 min till på eftervärme.

Medan baobröden vilar tillsätter du jackfruiten i stekpannan och låter den koka in i marinaden.

Sedan, när allt är klart, är det bara att montera ihop dina baos. Börja med picklad morot och rättika, följt av gurkan, jackfruiten och lite vegomajonnäs, t ex enligt mitt recept (minus vitlöken då) eller färdigköpt, utblandad med en skvätt sriracha. Toppa sedan med lite strimlad vårlök, rostade sesamfrön och koriander, om en gillar det. Blir hur gott som helst.

Comments

 1. Nastasja

  omg har helt missat att du lagt ut detta recept. måste testa asap! åt mina första baos i höstas och är besatt. ni är så grymma på mat alltså!

 2. Ebba

  Vilket recept! Ska definitivt testa :)) Vad lägger du i botten av bambukorgen? Känns som att bröden kan klibba fast i korgen men vet aldrig vad en ska lägga där :P KRAM

  1. Eric - smdlnd

   Kul, hoppas du gillar! :)
   Till mina bambukorgar följde det med runda “bakplåtspapper” med hål i som passade i korgarna, men det funkar nog lika bra med att klippa till bakplåtspapper i cirklar själv och sedan göra hål med typ en hålslagare/sax. Bröden blir rätt klibbiga så skulle inte chansa och köra utan!

 3. Beata Cervin

  du skojar att ni skapade det där själva hemma??? Pros!!!!!

Leave a comment