Prag del 2 – Judiska kvarteren, en jävla utsikt & en gömd vinbar

I fredags efter frukost kom vi fram till Parizka, som är Prags dyraste gata. Ni vet den där typen av gata som finns i alla städer där alla dyra butiker, typ Hermes och Louis Vuitton ligger. Himla fint är det där och runt omkring i det som är Josefov, de judiska kvarteren, som också var målet för promenaden.

Kolla liksom?

Vi skulle ju som sagt besöka de judiska kvarteren, som i Prag är några av de mest välbevarade i hela Europa. De flesta andra blev ju helt förstörda av nazisterna, men just de i Prag blev mestadels skonade pga skulle “vara kvar som ett museum för en utdött folk”.

Vi började vid Klausensynagogan.

Det är en synagoga turned museum med många intressanta föremål och historier om judisk kultur.

Samt mycket fin dessutom.

Sedan gick vi vidare till vidare till Pinkasovasynagogan, som numera agerar minnesmärke för de tjeckiska judar som dog i förintelsen. Så absurd känsla att läsa namn efter namn på människor, vissa så unga som 7-8 år, vars liv blev alldeles för korta. Häromdagen pratade jag och Magnus hur svindlande tanken är på att typ varenda människa en möter bär på en historia minst lika stor som ens egen. Tänk då vilka liv som gömde sig bakom alla dessa 78 000 namn? Helt galet.

Efteråt gick vi ut till den judiska kyrkogården.

Här begravdes drygt 80 000 judar begravdes här från 1500-talet till sent 1700-tal. Gud vilken liten historielektion det blev på denna blogg nu. Men kan väl vara kul som omväxling kanske.

Sedan gick vi tillbaka mot Parizka och tog ett glas vin.

Njöt av solen lite.

Innan vi gick vidare, denna gång mot bron som ledde över Moldaufloden.

Där, precis på andra sidan av ett övergångsställe som på riktigt var grönt i 2 sekunder (?!), låg trapporna som ledde upp till Letna Park. Där hade Magnus föräldrar hamnat efter att de gått vilse senast de var i Prag och berättade att utsikten skulle vara väldigt bra.

Vilket den var.

Både Magnus och jag var nöjda!

Och varför skulle vi inte? För åt ena hållet var utsikten denna.

Och åt den andra så var det denna. Alltså.

Överlag himla bra park, med lummiga små stigar och mängder av syrenbuskar. Hade det inte varit typ 10 grader hade en kunnat tro att det var svensk sommar.

Parken sträcker sig hela vägen till Pragborgen och slottsträdgården så om en vill så går det att fortsätta ända dit, men vi var rätt nöjda med det vi sett så vi gick ner mot vattnet igen.

Och åt andra hållet, mot de östra delarna av Gamla staden.

För där, gömt inne i livets innergård, låg också livets vinbar – Bokovka!

Bokovka hade jag hört talas om innan vi åkte och tyckt verkat nice. Som tur var så var den det också (en kan ju aldrig veta liksom). De hade vinflaskor hela väggarna, fårskinnsplädar i fönstren och supertrevlig personal.

Samt en kyl full med ostar.

Vi köpte vin, ostbricka, bröd och sardiner, som tydligen är en grej att äta tillsammans med vin i Prag.

Samt pratade lite och vilade tröttade fötter.

Himla trevligt ställe var det.

Hade ju gärna flyttat in här så att säga.

Efter vinande och ostande bestämde vi för att vandra hemåt. Vi fortsatte längs gatan och hamnade vid det stora torget.

Där det var helt packat med folk efter att det just varit heltimme och det astronomiska uret haft sin lilla föreställning så vi fick kryssa bland turister vidare bort mot vår lägenhet.

Till sist så avslutade vi vårt strosande med en kopp kaffe på ännu ett ställe som låg gömt i en innergård – Super tramp coffee. Det var ett fint men de hade kallt kaffe.

Senare på kvällen gick vi och åt middag på en restaurang precis på andra sidan bron från vår lägenhet. De hade god pasta och en extremt energisk servitör som kallade Magnus mamma för Mrs Eric och log så brett att det var som att tänderna skulle ramla ut. Och med det så var vår fredag i Prag slut.

Fler inlägg från Prag:
Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare
Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art
Prag del 4 – Vilse i Praha 7 & en väldigt bra restaurang
Prag del 5 – SmetanaQ & den sista innergården

Comments

  1. Nina

    Trafikljusen! Haha, minns verkligen att en knappt han sätta foten ut i gatan innan det blev rött igen… Fantastiska bilder! Gillar verkligen Prag.

Leave a comment