Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art

I lördags vaknade vi upp till ett gråmulet och dystert Prag. Känns som att det alltid regnar när jag och Magnus är och reser, och så även denna gång.

Men what to do? Vi nyttjade helt enkelt dagen till att hålla oss inomhus istället. Efter att vi ätit frukost och gått in mot Nya Staden med Magnus familj skiljdes vi åt och hamnade här, på Freshlabels. Var lite halvambitiöst på jakt efter sneakers, men hittade inga jag ville ha.

Istället luktade jag lite på tvålar (Tangent GC’s handtvål Oud… my god, luktar hur gott som helst) och bläddrade i tidningar, kollade på klockor och solglasögon. Trevlig butik ändå, lite som en skateigare version av Grandpa typ.

Sedan gick vi ut i regnet och lyckades teckenspråka till oss varsin spårvagnsbiljett av en kvinna som inte kunde ett ord på ett annat språk än tjeckiska. 11 kr fattigare och några minuter senare hoppade vi på spårvagn linje 6.

Vi susade genom regniga Prag.

Och klev till slut av i Praha 7. Hade under mina googlingar inför resan läst en del om detta område, som tydligen är ett up-and-coming område med mycket barer och konstgallerier.

Bland annat detta, DOX centre for contemporary arts, som var vårt mål för dagen.

Åh museum. Bästa jag vet. Efter att jag och Magnus fått gå in som studenter då hon i kassan saknade växel började vår rundvandring.

Huvudutställningen som pågick när vi var där hette Big Bang Data och handlade om hur explosionen av lagrad data har påverkat och kommer påverka samhället. Högt och lågt blandades, från vad dataövervakning innebär för demokrati och människor integritet, till fysiska gestaltningar av filmer, en bildruta i taget.

Många verk i utställningen visualiserade vad alla ettor och nollor faktiskt innebär i verkligen. T ex detta verk, som föreställde alla bilder som laddats upp på Flickr under en dag. Helt sjukt egentligen.

När vi tittat färdigt på utställningen fortsatte vi vidare genom alla korridorer.

Bland annat förbi deras “bibliotek”/bokhandel. Förstod inte riktigt vad det var egentligen, men det gick både att låna böcker och att köpa posters här.

Tyckte det var väldigt fint i alla fall.

Vi fortsatte med en utställning om tjeckisk arkitektur post kommunismen.

Innan vi bestämde oss för att försöka ta oss upp till det stora luftskeppet som vilade på taket.

Väldigt coolt. Tydligen sitter folk ofta och läser, äter och pluggar här när det är bra väder, men när vi var där var det helt tomt.

Ganska skönt ändå, för då kunde vi gå runt och kolla i egen takt.

En stund senare gick vi ner igen.

Förbi fina fönster.

Och en och annan utställning till.

Innan vi avslutade vårt besök i deras museishop.

Tips till er som gillar museishopar förresten. Fanns mycket fint.

Och så klämde vi lite på skålar och glas och bläddrade i några böcker innan våra magar började kurra och vi gick ut i regnet i jakt på mat.

Fler inlägg från Prag:
Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare
Prag del 2 – Judiska kvarteren, en jävla utsikt & en gömd vinbar
Prag del 4 – Vilse i Praha 7 & en väldigt bra restaurang
Prag del 5 – SmetanaQ & den sista innergården

Comments

  1. sara

    ok nu vill jag åka till prag igen! SÅ fint det ser ut.

    1. Eric - smdlnd

      Åk igen!! Supportar till 100%!

Leave a comment