Prag del 5 – SmetanaQ & den sista innergården

Den sista dagen i Prag var ju lite segstartad efter en trevlig avslutning av dagen innan, men strax efter 9 var vi out and about på jakt efter ett sista frukostställe. Till slut bestämdes det att vi skulle testa caféet Smetanaq, som låg vägg i vägg med designbutiken vi besökte under dag ett.

Väldigt fint ställe, med väggar i rå betong och en meny som var rätt hipstrig, med smoothies och chiapuddingar och sånt.

Vi beställde in frukost. Magnus tog till exempel pannkakor och jag en smoothiebowl med granola. Som jag för övrigt fick vid sidan om i små skålar, tillsammans med bland annat choco pops (?). Lite underligt men är ju inte en som säger nej till sånt direkt. Själva smoothien var också väldigt god, med så mycket myntasmak som gjorde att jag gick runt smakade mynta i munnen resten av dagen.

Och så åt vi och summerade resan lite smått. Typ vilka ställen som varit bäst, vilken mat som varit godast och så vidare.

Sedan gick jag på toa och passade på att spana in caféet lite ytterligare. Fanns många fler rum än vad en kunde tro vid första anblick, och var dessutom helt tomt på folk. Tjeckerna verkade vara morgontrötta av sig.

Fint var det i alla fall.

Sedan gick vi ut för att checka av lite turistsaker innan vi åkte hem. Bland annat promenerade vi över Karlsbron och vidare till stadsdelen Malá Strana, där vi testade masker och roliga hattar i turistbutiker och kikade in i en och annan kyrka. Vid 11-tiden skulle Magnus föräldrar gå tillbaka för att handla lite souvenirer att ta med hem så vi delade på oss och Magnus och jag fortsatte traskandet bland alla gränder.

På vägen tillbaka passerade vi en öppning i en mur och tänkte att vi lika väl kunde utforska en sista innergård.

Och vilken innergård sedan.

Det visade sig nämligen vara en ingång till Wallensteinpalatset (och dess trädgård) där den tjeckiska senater numera huserar.

Flämtade högt flera gånger pga hur fint?

Kolla detta tak liksom? Fick nästan nackspärr.

Sedan gick vi runt lite och kollade i parken som kanske var det sjukaste jag sett. Fanns bland annat ett fågelhus med hornugglor.

Murväggar klädda i konstgjorda stalaktiter.

Samt en damm fylld med fiskar som såg ut som Pokemons. Pampigt värre alltså.

De fanns till och med påfåglar som gick runt fritt på området. Som dock väste argt åt turister som tyckte att det var en bra idé att tränga in dem i ett hörn för att fotografera dem. Rätt åt dem tbh. Turisterna alltså.

Men överlag var ju allt väldigt fint såklart, i sitt överflöd, med fontäner, blommande magnoliaträd och häckar klippta med millimeterprecision.

Sedan gick vi över Moldaufloden igen, tog en sista sväng förbi de pampiga husen vid Pařížská och skyndade hem till lägenheten där en taxi väntade på att ta oss till flyget hem. Slut på Prag.

Fler inlägg från Prag:
Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare
Prag del 2 – Judiska kvarteren, en jävla utsikt & en gömd vinbar
Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art
Prag del 4 – Vilse i Praha 7 & en väldigt bra restaurang

Comments

  1. […] Fler inlägg från Prag: Prag del 1 – Innergårdar & inomhusrökare Prag del 2 – Judiska kvarteren, en jävla utsikt & en gömd vinbar Prag del 3 – Ett dystert Prag & DOX Centre for Contemporary Art Prag del 5 – SmetanaQ & den sista innergården […]

Leave a comment