Vegansk Noodle Bowl med tofu, vårlök & sesamdressing

Ingredienser

1 pkt tofu

3-4 vårlökar

4 portioner udonnudlar (japanska nudlar gjorda på vete)

½ dl tahini

2 msk chiliolja

2 msk japansk soja

2 msk kinesisk soja

2 tsk sesamolja

1 tsk chinkiangvinäger

½ tsk salt

½ dl osaltade jordnötter

Häromveckan introducerade Miranda mig för ett recept som snabbt blivit min absoluta go-to-mat – nämligen denna noodle bowl. Har ätit det kanske 5-6 gånger de senaste två veckorna, och det har ju synts lite här på bloggen:)) Men det är ju så gott. Och enkelt. Och billigt och snabbt. Så tänkte helt enkelt dela med mig av den till er!

Totalt tar denna rätt typ 30 minuter att svänga ihop och är dessutom helt vegansk. Vissa ingredienser kan vara lite tricky att få tag på, som exempelvis chinkiangvinägern och udonnudlarna, men de borde finnas på your local asiatiska livs. Tänker också att udonnudlar kanske kan bytas ut mot typ… ramennudlar? Eller jag vet inte, men går ju att testa i alla fall. Receptet räcker till ca 4 portioner.

Börja med att sätta igång två kastruller med vatten, strimlar 3-4 vårlökar och tärna 1 förpackning tofu.

Blanda sedan 1/2 dl tahini med 2 msk chiliolja i en skål.

Tillsätt 2 msk japansk soja, 2 msk kinesisk soja, 2 tsk sesamolja och 1 tsk chinkiangvinäger.

Plus en halv tesked socker. Vispa sedan samman allt.

När dressingen tjocknat till lite är det klart. Om den blir väldigt tjock kan en späda ut den med lite lite vatten.

Koka sedan tofun och udonnudlarna. Tofun ska koka i ca 4-5 min tills den mjuknat och nudlarna tills de fått bra konsistens.

Samtidigt om det övriga kokar hettar du upp lite olja i en stekpanna och rostar 1/2 dl jordnötter tills de fått fin färg.

Blanda sedan samman alla ingredienser i en skål. Först nudlar, sedan dressing och tofu. Toppa med vårlök och jordnötter.

Comments

 1. Matilda

  Ser ju himmelskt ut! Älskar att du lägger upp recept med lite mer (för mig iaf) nya smaker. Verkar ju finnas så mycket härligt i det asiatiska köket!

  1. Eric - smdlnd

   Vad kul att du gillar! Ja det finns så mycket gott i detta kök :)

 2. Det här låter så himla jävla gott! Måste testas!

  ÄLSKAR udon, men svårt att hitta sådana som är riktigt tjocka och med massvis med motstånd. Som jag har förstått det så brukar japaner i Sverige faktiskt använda spaghetti eller linguine och koka det i vatten med lite bikarbonat. Vanliga udonnudlar är i princip spaghetti + ett basiskt ämne som gör att nudlarna får extra tuggmotstånd. Genom att koka vanlig spaghetti i bikarbonat härmar man den effekten, även om det inte blir exakt likadant. Här är ett recept då jag gör just detta:

  https://vegokak.se/2017/03/19/ramen-med-svamp-och-ingefarsbuljong-4-sorters-lok/

  1. Eric - smdlnd

   Nej shit vilket bra tips, det måste jag testa! Har ju sett att de innehåller typ samma sak liksom!

Leave a comment