3 x midsommarmåltider

Hej på er! Hoppas ni har haft en fin midsommar! Jag och Magnus var ju några av de få som var kvar i Stockholm över helgen, eftersom Magnus jobbade, men vi hade det rätt bra ändå. Tänkte att vi tittar på min midsommarafton, via det jag åt. Kan ju vara kul!

Jag vaknade ganska sent, så Magnus hade redan åkt, och jag fick äta frukost i min ensamhet. En väldigt bloggig frukost dock, med grön juice och åt chiapudding med färska bär. Jag gör alltid min chiapudding på samma sätt, med 1 dl kokosmjölk (köper dem som finns i små tetror, antingen från Garant eller Santa Maria ), 1,5 msk chiafrön och lite vaniljpulver. Svingott, plus inte sådär sladdrig och smaklös som chiapudding kan bli.

Till det åt jag också en toast med jordnötssmör, äppelskivor och havssalt.

Till lunch åt jag vegosill med kokt färskpotatis och tunnbröd från i julas som jag hittade i skafferiet. Praktiskt ändå att svenskt högtidsmat är exakt samma året runt.

Vegosill måste ju för övrigt vara det godaste? Till och med Magnus, som inte äter vanlig sill, tycker om det. Jag gör min genom att:

1. Skala och skära aubergine i “sillstora” bitar som jag kokar i 4-5 minuter i välsaltat vatten innan de får rinna av i ett durkslag.

2. Blanda 4-5 msk sötstark senap, 2 msk socker och 1 msk vitvinsvinäger i en skål och vispa samman med 1 dl rapsolja som hälls i en strid stråle. Därefter blandar jag ½ dl soja- eller havregrädde, en halv hackad rödlök, aubergine och salt + peppar.

Perfekt sommarlunch varsågod.

Lagom till middag hade Magnus slutat jobba så då åkte vi till Örnsberg för lite midsommarpicknick. Vi satt i tjocktröjor och kollade på folk som frön i luftiga skjortor och klänningar medan åt detta till middag – balsammarinerade tzaybitar och fransk potatissallad.

Kokade färskpotatis (var tvungen att googla hur pga äter aldrig kokt potatis?) och gjorde dressing av 2 msk vitvinsvinäger, 4 msk olja, 2 tsk dijonsenap plus en pressad vitlöksklyfta. Blandade sedan potatis, dressing plus skivad vårlök och ärtskidor, spenat och lite persilja till en sallad. Till det åt vi tzaybitar som marinerats i 1 ½ msk balsamvinäger, 1 msk olivolja, ½ msk honung och 2 tsk rosmarin och sedan stekts tills fin färg.

Hade med oss dryck i form av prosecco såklart. Plus San Pellegrino pga viktigt med varannan vatten:))

Och så åkte vi hem och åt efterätt i form av detta; färska jordgubbar, grädde och crumble som blivit kvar från förra helgen. Crumblereceptet är från min Grød-kokbok jag köpte i Köpenhamn och är kanske livets enklaste efterrätt. Nyp ihop lika delar mjöl, socker och rumstempererat smör, lägg på en plåt och baka i ugnen i 180 grader i 10 minuter. Vänta tills det svalnat och krossa sedan i bitar.

Hoppas ni får en fin söndag!

SparaSpara

Comments

  1. elise

    såg sjukt gott ut, den maten! måste nog göras i veckan. tack för recept!

Leave a comment