En dag på Artipelag

Godmorgon! Vi tittar på vad gjorde en söndag för någon vecka sedan. Då vaknade jag och Magnus tidigt av solen och klev upp för att göra frukost.

Jag åt gröt med rabarber som jag picklat av stjälkarna som blev över från dagen innan. Med rostade pumpakärnor och en klick yoghurt. Så gott så gott.

Magnus åt müsli med lingon.

Och så åt vi vb-toast och drack kaffe i mängder.

Sedan var vi tvungna att skynda in till stan för att hinna med en båt.

För vi skulle ut på tur! Till Artipelag! Med dessa två lovie dovies – Miranda och Mattias!

Vi gled fram bland kobbar och skär.

Och värmde oss i solen som då och då tittade fram.

Vi passerade hus som lika gärna hade kunnat höra hemma i Italien.

Kanaler som knappt rymde båten vi åkte med.

Helt sjukt att folk har såna här villor?

Och till sist kom vi fram till Baggensfjärden.

Som också är hem till Artipelag.

Efter att vi fyllt på med lite mellanmål i form av snordyra mackor (största minuset med Artipelag, så fruktansvärt dyrt alltihop) gav vi oss i kast med utställningen Morandi/Edmund de Waal.

Har velat besöka denna extremt estetiska utställning, av den brittiska keramikern de Waal, sedan den öppnade i våras men inte fått tiden till det förrän nu.

Överallt, bakom små montrar av frostat glas stod krukor, muggar och plattor i olika installationer som ibland var nästan helt osynliga beroende på var en stod och betraktade dem. En fröjd för ögat för dem som gillar minimalism, men blev kanske lite uttjatat till slut.

Men vad gör det när Artipelag är så jäkla fint?

Förutom verken av de Waal innehäll utställningen även en del tavlor och skisser av den italienska konstnären Giorgio Morandi. Morandi var känd för sina stilleben, och målade över 1000 stycken, ofta av samma motiv, och påminner därför också en del om de Waal i sin konst.

Som ju också jobbar rätt mycket med många snarlika stilleben.

Tyvärr kändes utställningen lite “var det här allt?”, kanske på grund av att Artipelag inte är ett jättestort museum, kanske på grund av utställningens enformighet.

Så vi gick en sväng i museishopen istället, kollade på böcker, posters och klädparfymer och lekte med Mattias fidget spinner.

Sedan gick vi ut till promenadstigen runt museet

Tog en sväng ned till vattnet för att kännas doft av tång och havsvatten.

Och sedan fortsatte vi vidare längs stigen, och stannade till ibland för att svara på tipsrundefrågor som var utplacerade lite här och var.

Det gick väl sådär rent resultatmässigt, men klart underskattad grej att gå tipsrundor ändå.

Sedan gick vi tillbaka till museet och köpte varsin bakelse plus glas med bubbel i restaurangen medan vi väntade på bussen som skulle ta oss hem till stan.

Och efter det så var söndagsutflykten slut!

Leave a comment