En guide till Sommarstockholm

För tio dagar sedan firade jag ett år i Stockholm, min absolut bästa stad. Trivs så himla bra här, och jag älskar hur det alltid finns så mycket saker att göra, platser att besöka och restauranger att äta på. Som de flesta andra städer så är ju Stockholm bäst på sommaren och till skillnad från Stockholmarna, som verkar vilja fly stan så fort det är blir varmt, så älskar jag att vara här också på sommaren. Hela förra sommaren ägnade all min lediga tid åt att utforska min nya stad, och nu har jag helt enkelt sammanställt mina favoriter här i en liten guide. Till Sommarstockholm. För er som ska hit och vill hitta roliga saker att göra, eller för er som redan bor här såklart. Hoppas ni gillar!

PARKER & BADPLATSER

Örnsbergs klippor
Mitt absolut bästa sommarställe. Som det hörs på namnet är det ett klippbad i Örnsbergs och är perfekt för picknick, bad och solning. Dessutom i närheten av var vi bor, så hängde här nästan varje dag förra sommaren. På sommardagar kan det vara ganska fullt, men på kvällarna är det lite lugnare.

Årstaviken och Tanto
Bra sommartillhåll inne i stan. Kan vara lite crowded just vid Tanto och badplatsen där, men om en går en bit längs Årstaviken finns det alltid bra plats för picknick eller bad. På sommaren brukar det också stå foodtrucks lite här och var, bra grej!

Kristinebergs klippor
Klippbad på Kungsholmen vid Alviksbrons fäste som är supermysigt och lite avskilt. Efter kvällsdopp kan en gå runt längs vattnet till Hornsbergs strandpark där det finns lite mysiga restauranger att käka på.

Ivar Los Park
Stockholms bästa park, med bäst utsikt. Perfekt för cavapicknick och kvällsstrosande på Monteliusvägen, Stockholms finaste promenadstråk, just bredvid. Enda minuset är att parken ej har kvällssol, men en kan ju inte få allt.

Riddarholmskajen
Kanske inte riktigt en park, men rätt mysigt picknickplats på kajen med utsikt över rådhuset åt ena hållet och Mariaberget åt det andra. På Riddarholmen finns inga bostadshus, och platsen ligger lite off trots mitt i city, så brukar inte vara packat med folk. Vilket ju kan vara rätt skönt ibland.

UTFLYKTER

Rosendals trädgård
Mitt på Djurgården ligger denna mysiga pärla till trädgård. Är egentligen en handelsträdgård men det såklart okej att gå runt och titta i den fina trädgården och växthusen runtomkring. När en blir hungrig finns café med lunchservering eller en fruktträdgård där en kan äta medhavd picknickmat.

Prins Eugens Waldermars udde
Också på Djurgården ligger denna fina trädgård med utsikt över Stockholms inlopp. Tillhörde Prins Eugen förut och hans konstsamling ställs ut i godset vid parken. Har aldrig besökt museet, men trädgården är i alla fall extremt fin, och jag har hört att lunchrestaurangen ska vara jättenice.

Bergianska Trägården
Strax bortanför universitetet ligger Bergianska trädgården där en kan gå omkring bland regnskogsväxter i Edvard Anderssons växthus, stora näckroser i Victoriahuset eller bland svanar i utomhusträdgården. Missa inte orangeriet som innehåller en jättefint café.

 

Drottningholms slott
Kungens hem ute på Ekerö är perfekt för en dagsutflykt. Den tillhörande slottsträdgården är gigantisk och jättefin, med labyrinter, nitiskt klippta häckar och små lusthus. Bäst är att vara här tidigt på förmiddagen eller vid kvällstid, för mitt på dagen är det smockat med turister.

Gröna Lund på kvällen
Ett av de bästa sommarkvällsnöjena i Stockholm. Till skillnad från dagarna, då det mest är barnfamiljer där, är grönan under kvällstid asnice. Köp ett åkband, drick öl och käka popcorn vid vattnet eller se en av sommarens alla konserter.

MUSEER

Carl Eldhs Ateljemuseum
Stockholms kanske mest instagramvänliga sommarmuseum, beläget i Bellevueparken som är en del av Hagaparken. Öppettiderna är lite udda och besöken är guidade (dvs att en inte får gå runt helt fritt) men allt vägs upp av att det är så fint. Bonus också för fin trädgård där en kan hänga innan eller efter besöket.

Artipelag
Superfint konstmuseum ute i skärgården. Under sommaren går det båtresor ut, vilket kostar en slant men är supermysigt. Ofta bra utställningar också, och bra (men rätt pricey) restaurang.

Moderna museet
Ett av mina favoritmuseum mitt i Stockholm, som är minst lika trevligt att besöka på sommaren som resten av året.  faktiskt otippat mysigt att besöka på sommaren. I samma byggnad ligger ArkDes som just nu har en utställning om Josef Frank, och då och då har de lite roliga evenemang. Som nästa lördag, den 17 juni, då det är filosofisk natt.

Millesgården
Jättevackert museum på Lidingö strax utanför tullarna i Stockholm. Det är som att förflyttas till Italien när en går runt i Carl Milles gamla hem, fyllt med statyer, målningar och pampiga gamla möbler. Terassen utanför är minst lika fin med olivträd, fontäner och stora ekar.

 

ÄTA & DRICKA

Pascal
Bästa caféet i Vasastan. Har en jättegod caesarsallad som brukar gå att få vegetarisk, och trevlig uteservering. Kan vara sommarstängt under juli dock, så håll koll på öppettiderna.

Pom & Flora
Mitt absolut bästa frukostställe som nog de flesta känner till. Roliga och precis lagom stora frukosträtter till bra priser hör att en kan beställa in en massa olika gott för en riktig pangstart på dagen. Finns på Odengatan, men bäst och mysigast är deras fik på Söder. Brukar vara rätt fullt så kom tidigt!

Drinks och mat vid Nytorget
Bästa området när det kommer till mysiga barer i Stockholm. Frukost, lunch eller middag på Nytorget 6, skaldjursplatå på Urban Deli, Vin och mat på Vina, Öl på Katarina Ölcafé och så vidare.

Hälsocafeet
Hälsosam men ändå god mat vid Zinkensdamms T-bana. Mycket sallader, wraps och smoothies, plus en mysig uteservering på innergården.

Vetekattens uteservering
Mysig liten oas mitt i stan, en stenkast från Drottninggatan om en skulle befinna sig där. Är inte överdrivet förtjust i deras vanliga fik, men uteserveringen på den lummiga innergården är supernice.

Urban Deli Sveavägen
Urbans delis relativt nya takterass på Sveavägen är ett supernice tillhåll under varma sommarkvällar. Fin utsikt och många mysiga platser och vrår där en kan sitta och dricka cava och snacka.

Hermans trädgård
Mysigaste vegorestaurangen i Stockholm under sommartid som serverar en ganska dyr men god buffé. Vid bra väder är brukar det grillas ute i trädgården, och utsikten över Stockholms inlopp är helt sinnes.

Kaffe
Mitt favoritkaffehak mellan Mariatorget och Slussen. De har billigt kaffe och billiga + goda toasts och de som jobbar där är astrevliga. Tar inte kort dock, så bring cash.

Mosebacketerassen
Supermysig bar vid mosebacke torg, just ovanför Slussen, med utsikt över Stockholms inlopp. Under sommaren brukar det vara mycket spelningar här, både på terassen, i lokalen under och på de närliggande Södra Teatern.

Comments

 1. Siri

  åh va najs!

 2. Wilda

  Tack för otroligt många bra tips! Ska spara och kolla in när jag är i Stockholm! Och vilka fantastiska foton – som alltid!

  1. Eric - smdlnd

   Tack Wilda! :)

Leave a comment