Paris del III – 2 middagar + ett knäppt museum

Efter bokhandlandet bestämde sig solen för att visa sig lite igen efter att ha gömt sig bakom moln hela eftermiddagen. Vi fortsatte att gå runt i eftermiddagsljuset en stund innan vi blev lite hungriga igen.

Så vi gick till Marché des Enfants Rouges, en matmarknad i närheten av vår lägga som vi blivit tipsade om.

Klockan var ju ganska sent så de flesta hade redan börjat stänga ned, men vi gick ett varv i alla fall och kollade lite på grönsaker, ostar och annat gott.

Och så slog vi oss ned och lyckades beställa varsin falafel + halvdant glas vin av en energisk man med väldigt knapphändig engelska. Sedan värkte våra fötter för mycket för att fortsätta promenera, så vi gick tillbaka till lägenheten och vilade en stund.

Vid niotiden var vi lite piggare, och hungriga igen, så vi gav oss ut i jakt på ordentligt middag. Hade så himla konstiga matvanor under denna resa. Åt typ fem små mål om dagen, och sällan någon riktigt ordentligt måltid. Men men, så kan det vara.

Vi hade i alla fall googlat fram ett japansk ställe vid namn Okonomiyaki, som serverade just okonomiyakis vilket är en typ av japansk pannkaka. Trevligt tyckte vi, och många andra också tydligen, så de hade en dryg halvtimmes väntetid på bord.

Medan vi väntade gick vi runt i området omkring. Vi passerade mysiga små butiker som hade stängt för dagen, och en innergård som var fullproppad med folk. Den visade sig tillhöra Musée de la Chasse et de la Nature, alltså typ jakt- och naturmuseum, som hade någon specialgrej och hade kvällsöppet och gratis inträde. Samt performances, både på innergården utanför museet.

Och inomhus, med bland annat män i apmasker och kvinnor med kattöron och slöja. Min franska är ju inte på topp så förstod inte riktigt, men jag tror det handlade om människans roll i naturen och vår historia av att exploatera ekosystemet vi lever i.

Väldigt speciellt museum var det i alla fall, med mängder av uppstoppade djur, oljemålningar av rika fransmän under deras jaktäventyr och obehagliga statyer. Samt supermånga kulturella fransmän som nickade och hmm:ade till allt.

Vi hade ju ett bord att passa så vi skyndade oss igenom lite, men hann kolla lite på tavlor och spexiga takinstallationer.

Kanske det knäppaste stället jag varit på.

Sedan var det dags för middag. Vi slog oss ned här, vid baren framför stekhällarna.

Och beställde in varsin stekt risboll till förrätt, plus en japansk spritdrink som smakade GT.

Och sedan varsin okonomiyaki, som ju som sagt är en slags japansk pannkaka. Innehållande bland annat lotusrot, och sedan toppad med okonomiyakisås, japansk majonnäs och torkad fisk. Väldigt smakligt.

Sedan delade vi på Mochi, typ vaniljglass i en rispuddingtäcke, till efterätt och snackade lite med en i personalen som höll på att plocka undan i köket framför oss. Hon skulle till Sverige till sommaren och hälsa på en kompis, så vi tipsade om guldklimpar i Stockholm som de inte fick missa. När vi var nära att somna sittande kände vi att det var dags att kasta in handduken och med det så var vår första hela parisdag slut.

Fler inlägg från Paris:
Paris del I – En kväll + en morgon i Marais
Paris del II – Atelier Brâncusi, Palais Royal & den bästa bokhandeln i Marais
Paris del IV – Frukost på Fragment, Jardin de Plantes & te i en moské
Paris del V – Posterjakt, Centre Pompidou & prosecco vid Seine
Paris del VI – en måndag som inte blev som tänkt
Paris del VII – En sista morgon med brunch & butiker vid Canal Saint-Martin
Paris del VIII – Musée Bourdelle × Balenciaga
Paris del IX – Montparnasse, Mori Yoshida & en sista middag

 

Comments

  1. […] detta framför oss! Okonomiyaki, som är en slags japansk pannkaka gjort på kål. Vi åt detta i Paris förra året om ni minns och ville testa igen här i […]

Leave a comment