Paris del V – Posterjakt, Centre Pompidou & prosecco vid Seine

Godmorgon! Tänkte att vi fortsätter med bilder från vår söndag i Paris. Efter museumbesök och tedrickande på förmiddagen var jag sugen på att hitta en poster av Henri Matisse. Det var nog den enda sak som jag planerat att köpa med mig hem från denna resa, han var ju fransk liksom, och efter lite googlande kvällen innan hade jag hittat ett ställe där det kanske skulle finnas.

Så efter lite kartkollade gav vi oss iväg. Gamla stenhus byttes ut mot nyare i metall och glas.

Och efter drygt en halvtimme var vi framme här, vid Bibliothèque Nationale de France.

Himla pampigt komplex, med fyra höghus som ramade in ett upphöjt soldäck. Och mitt i allt låg en liten nedsänkt skog. Här hade jag sett att de skulle sälja en del posters av kända franska konstnärer. Kanske hade de även någon med Matisse tänkte jag.

Spoiler: det hade de inte. :)))

Så det var ju lite av en flopp. Men vi var på bra humör ändå, och gick runt och kollade in själva komplexet istället.

Det var blåsigt men supervarmt, och överallt fanns fransmän som tränade, solade och promenerade lite här och var på trädäcket.

En stund senare kände vi att det var dags att bege oss in mot stan igen, så jag och Magnus gick över floden och hoppade på metron vid Bercy.

Och en halvtimme senare befann vi oss mitt i det 6e arrondissementet.

För att gå på Taschen Store och kolla på böcker. De är ju förlaget bakom en massa fina coffee table-böcker och biografier om kända arkitekter, fotografer och personer. Själv har jag bland annat en om den japanska arkitekten Tadao Ando (om ni kanske minns?), så var hoppades på att hitta några nya att få med mig hem. Men det gick sådär, och jag hittade inget, så som det ju ofta blir när en är köpsugen.

Så vi gick vidare för att utforska området lite och försöka hitta någonstans att äta, vilken ju inte är det lättaste när en redan är för hungrig.

Inget ställe verkade nice. Antingen kändes det för turistigt, för tråkigt eller så hade de inget vegoalternativ.

Så vi bestämde oss för att pausa lunchjakten och gå längs Seine på vägen tillbaka till områden vi hade bättre koll på.

Vi passerade mängder av böcker, planscher och “I <3 Paris”-muggar tills vi insåg att vi faktiskt var tvungna att äta om vi skulle kunna hålla sams. Hehe.

Så när vi passerade ännu ett pampigt hus gick vi in bland gränderna igen.

Och hamnade i ett område som enbart bestod av gamla antikbutiker och en trött bistro där vi beställde varsin trött sallad av en trött servitris som verkade hata sitt jobb.

Men mat som mat och efteråt var vi på bra humör igen!

Och med lite ny energi fortsatte vi genom ett soligt Paris.

Genom myndighetskvarter där vi tittade in på folktomma innergårdar.

Och förbi fina hus som vi funderade på vem som bodde i.

Paris alltså. Hur kan en plats vara så vacker?

När vi kom fram till det Franska parlamentet vände vi tillbaka mot andra sidan Seine igen. Passerade väldigt parisiska vyer på vägen.

Och väldigt parisiska hus på andra sidan.

Vi gick in i en pampig kyrka och råkade hamna mitt i en pågående mässa.

Och sedan vände vi tillbaka mot 4e igen.

Till Centre Pompidou.

Där eftermiddagssolen målade mönster på betonggolvet och där vi gjorde ett sista försök i att hitta en poster. Vi gick igenom varenda en i museets shop men hittade inte någon som vi ville ha. Hur svårt kan det vara? Väldigt, tydligen.

Så vi gav helt enkelt upp. Istället gick vi på toa, nyttjade lite fritt wifi och bestämde oss för att ta rulltrapporna upp till utsiktsdäcket.

Där utsikten var väldigt fin.

Men temperaturen fruktansvärt varm. Det var ju liksom ett enda långt växthus vi gick runt i. Vi hittade lite fönstergluggar här och var som vi försökte svalka oss i.

Till slut lyckades vi dock ta oss till en utomhusdel där vi fladdrade in sval luft under våra skjortor och klunkade i oss vatten.

Samt kollade på utsikten i lite behagligare temperatur. Både den in mot själva byggnaden.

Och den ut mot Paris och dess takåsar.

Sedan tog vi hissen ner och satte av mot centrala Marais för att äta middag.

Närmare bestämt här, på L’as du Falafel, som ska ha den bästa falafeln ”outside of the middle east” enligt tripadvisor plus andra vi pratat med.

Och gott var det. Med kålsallad, tahinisås, persilja och annat gott. Falafel alltså. Livets mat.

 

Efteråt gick vi ner mot Seine för att fånga dagens sista solstrålar.

Vi satte oss kajkanten med fötterna dinglande över en liten ankfamilj och pratade om de franska hipsterkids som satt i gäng runtomkring oss. Vilka de var, vilka deras föräldrar var, hur de har råd att bo i en av världens dyraste städer och annat som jag alltid tänker på när jag är i stora städer.

När solen gått ner bakom Notre-Dame kände vi att vi saknade något att dricka och äta, så vi reste på oss och gick till närmsta minimarket och köpte prosecco och chips.

Sedan gick vi ner till floden igen.

Och slog oss ned bland en massa parisare som tänkt samma sak som oss.

Vi lånade plastmuggar från en bar bredvid.

Och så satt vi och drack, snackade, spanade på locals och klappade på en gullig hund som sprang runt lös.

Hade bränt mina läppar i solen så de sved varje gång jag tog ett chips och stack vid varje sipp av proseccon, men jag hade det väldigt mysigt ändå.

När solen nästan försvunnit helt bakom hustaken och vårt vin var uppdrucket klev vi upp och följde turistbåtarna i riktning mot Eiffeltornet. Vi pratade om att resa, hur en kan förvänta sig saker av en plats en aldrig besökt och hur många ställen det finns kvar att se i världen.

Och till slut, när stegräknaren på telefonen passerat 32000 steg, kände vi att det var nog med promenerande för en dag. Så vi tog metron tillbaka Republique, delade på en nutellacrêpe och gick till sängs.

Fler inlägg från Paris:
Paris del I – En kväll + en morgon i Marais
Paris del II – Atelier Brâncusi, Palais Royal & den bästa bokhandeln i Marais
Paris del III – 2 middagar + ett knäppt museum
Paris del IV – Frukost på Fragment, Jardin de Plantes & te i en moské
Paris del VI – en måndag som inte blev som tänkt
Paris del VII – En sista morgon med brunch & butiker vid Canal Saint-Martin
Paris del VIII – Musée Bourdelle × Balenciaga
Paris del IX – Montparnasse, Mori Yoshida & en sista middag

Comments

 1. Kristina

  Alltså en känner ju verkligen igen det här med hungerrelaterade bråk på resa, mitt bästa tips är att alltid, alltid ha typ müslibars, choklad, godis eller whatevs med sig i väskan. Jag och min kompis levde efter denna devis under vår senaste resa och behövde aldrig bli osams för att vi var hungriga!! + att en slipper sätta sig på första bästa hak för att inte mörda någon, utan faktiskt orkar gå runt och leta efter nåt kul ställe. Ok så himla uppenbart lifehack, men ja ja, det fungerar så väldigt bra. TACK för att du levererar internetets mest estetiskt tilltalande blogg !

  1. Eric - smdlnd

   Bra tips, har ofta tänkt att ha med nödsnacks i väskan men tyvärr glöms det ju ofta bort..
   Och tack, blir så himla glad av såna här kommentarer!! :)

 2. Erica

  HEJ jag är i GIGANTISKT behov av förändring KAN DU SNÄLLA GE MIG LITE TIPS
  har bott i London i ett år och ska dra mig hemåt om några veckor. haft världens bästa år och vuxit så mkt. förändrats massor. vill därför även förändra saker som syns. typ klippa mig massor. eftersöker ytterligare förslag :) kram

 3. Matilda

  Åh, så himla himla fint!!

  1. Eric - smdlnd

   ?? ??

Leave a comment