Paris del VIII – Musée Bourdelle × Balenciaga

Godmorgon! Nu är det snart slut på Parisinlägg, och vi är framme vid den sista dagen och det sista museibesöket – nämligen Musée Bourdelle i Montparnasse!

Museet, som jag upptäckt via instagram (så många platser som jag hittat därifrån alltså), var förr både bostad och ateljé åt skulptören Antoine Bourdelle men är idag öppet för allmänheten. Lite som Carl Eldhs Ateljé här i Stockholm, typ. Vi började i Le Grand Hall, som innehöll flera av Bourdelles verk fast i gipsform. Bland annat Monument la France, skulpturen utanför Palais de Tokyo som vi besökt dagen innan.

Bredvid statyerna stod ställningar med kläder ur Balenciagas klädarkiv lite här och var, eftersom utställningen Balenciaga, l’Oeuvre au noir som pågick när vi var där. En sådan himla bra utställning för övrigt, med kläder från grundaren Cristóbal Balenciagas år vid modehuset modehuset med samma namn.

Väldigt maffigt i alla fall, speciellt i kombination med de jättelika statyer som stod utspridda i salen.

Sedan gick vi vidare till de andra rummen i museet.

Kollade på lite mer kläder, och sedan statyer och målningar från andra konstnärer, som exempelvis skulptören Auguste Rodin, vars verk också ställs ut där.

Och till sist kom vi till salen där själva huvuddelen av Balenciagautställningen var.

Är så fascinerad över hur kläder som gjordes för 50-60 år sedan fortfarande kan kännas moderna.

Jag tyckte väldigt mycket om hela utställningen. Dels för att den var så välkurerat och att det var intressant att se det rent hantverksmässiga bakom kläderna, men också för att få en inblick i arkivet bakom ett stort modehus och hur det influerar deras kläder än idag. Mycket av det som Balenciagas nuvarande designer Demna Gvasalia skapar idag går att känna igen i siluetter och former i plaggen från förr.

Väldigt intressant alltså. Tycker verkligen att ni ska gå om ni har vägarna förbi Paris innan utställningen slutar i juli.

Efter att vi kollat klart på Balenciagautställningen gick vi runt lite på museiområdet. Bland annat ut i den lummiga trädgården som låg inklämd bland byggnaderna.

Och sedan in här, i Antoine Bourdelles gamla studio.

Helt fantastiskt plats. Kanske det finaste jag sett.

Med knarrigt golv, fönster upp till taket och skulpturer här och var blandat med gamla verktyg kvar, precis som om det vore år 1929.

Och så gick vi upp på museets terass för att fånga lite sol.

Innan vi till slut gick ner igen, tog en vända i museishopen (där jag köpte den här boken) och sedan gick ut på Paris gator igen.

Fler inlägg från Paris:
Paris del I – En kväll + en morgon i Marais
Paris del II – Atelier Brâncusi, Palais Royal & den bästa bokhandeln i Marais
Paris del III – 2 middagar + ett knäppt museum
Paris del IV – Frukost på Fragment, Jardin de Plantes & te i en moské
Paris del V – Posterjakt, Centre Pompidou & prosecco vid Seine
Paris del VI – en måndag som inte blev som tänkt
Paris del VII – En sista morgon med brunch & butiker vid Canal Saint-Martin
Paris del IX – Montparnasse, Mori Yoshida & en sista middag

Leave a comment