Åsele

För prick en vecka sedan, förra fredagen, gick jag på semester. Direkt efter att jag checkat ut från kontoret åkte jag till Bromma, klev på ett plan och landade i Umeå en timme senare. Där väntade Magnus, som redan hade hunnit vara ledig några dagar, och så hoppade vi in i en bil i riktning mot inlandet.

Åh vad jag saknat detta ändå, att bila längs vägar kantade av granar och lupiner, över älvar och myrmarker. Precis som när jag var liten. Njöt varenda sekund.

Och några timmar senare var vi framme i Åsele, vid Magnus farmors hus!

Morgonen därpå vaknade vi upp på vinden.

Och efter lite kaffe och frukostmacka i form av tunnbröd med ost promenerade jag och den här in mot byn.

Där det var marknad, som ju är värsta happeningen i Åsele varje sommar. Magnus familj har varit här varje år sedan han var liten, och numera följer jag med varje år. Var här både förra och förrförra sommaren om ni minns?

Efter att ha gått runt bland langosvagnar, talangtävlingar och stånd där de sålde tunnbröd, fidget spinners och kepsar med texter som “pensionerad musjägare” och “riktiga män luktar diesel” smet vi in på Salig Röra, Åseles största second hand-butik. Hittade en ganska fin men lite sunkig fåtölj för 30 kronor men som vi inte köpte för att vi inte kom på ett vettigt sätt att få hem den.

Sedan gick vi upp på övervåningen och rotade lite bland gamla barnböcker medan vi iakttog marknadsmänniskorna utanför.

Efteråt åkte vi hem till Magnus farmor igen och sov en stund i solen på baksidan av huset innan vi hoppade in i bilen igen för lite Åsele-sightseeing. Första stoppet var Stamsjöbadet, där Magnus pappa brukade bada när han växte upp.

Vi satte oss en stund på en brygga, doppade tårna i det iskalla vattnet och värmde oss i solen. Sommaren hade, precis som i resten av Sverige, dröjt lite så i luften var det ganska kallt. Men de stunder då solen gassade på gjorde de kyliga vindarna inte så mycket.

Sedan promenerade vi tillbaka till bilen igen.

Och åkte hit, till Magnus farmors stuga. Hade inte varit där på över två år, sedan jag var i Åsele första gången, men det mesta var sig likt. Lite fler buskar och små träd bara, som om skogen krupit lite närmre sedan sist.

Inuti hade dock tiden stått still.

Vi gick runt lite, kollade i skåp och bland tidningar och pratade om gamla sommarstugor, hur de går i arv och rädslan för att de ska förfalla när det inte finns tillräckligt med tid för dem.

Sedan gick vi ut igen.

Och vinkade hejdå till stugan och åkte hem igen.

Senare på kvällen gick jag och Magnus ut igen.

Med oss hade vi Kurt, som är Magnus fasters hund.

Vi gick ner mot sjön, som var helt spegelblank, och trots att var klockan var runt 22 var det fortfarande ljust ute. Det är såna här kvällar som jag nästan bara vill släppa allt och flytta ut till glesbygden. Är så glad att jag får åka iväg så här varje sommar, dit luften är lite lättare och andas och där allting går i ett lite långsammare tempo. Speciellt efter det senaste året, som varit så extremt omtumlande.

Så fint att det nästan gör ont.

Vi satte oss på en brygga med Kurt och tittade ut lite över vattnet samtidigt som vi viftade bort mygg som titt som tätt höll på att bita sönder oss.

Sedan började vi vandra tillbaka mot huset.

Genom tallskogar och i det sista kvällsljuset.

Och sedan var den Åseledagen slut.

SparaSpara

Comments

  1. Beata Cervin

    så vackert

    1. Eric - smdlnd

      Tack Beata! :)

Leave a comment