En söndag med ett skavsår, en skogskyrkogård & en snabb middag

I söndags vaknade jag och Magnus tidigt av solen. Vi har ju fortfarande inga persienner i sovrummet men ärligt talat så gör det inte så mycket. Gillar att vakna av ljuset.

Vi klev upp och stökade runt i köket en stund, vilket resulterade i detta! Frukost!

Bland annat avocadomackor med gräslök och citronzest, plus yoghurt med syltat zucchini. Som ni ju vet är mitt nuvarande frukostberoende. Gott!

Hade dock allmänt en rätt dålig morgon där det kändes som att mycket gick emot mig. Hade slut på grejer i kylskåpet, klantade till mig när jag skulle göra iordning frukost och sånt där. Men efter lite mat i magen, och pepp från Magnus, kändes allt lite bättre igen.

Efter frukost drog jag fram lite krukor och blomjord. Slängde en koriander som blommat och vissnat, och planterade en nygrodd avokadokärna plus en basilikaplanta.

Och nu ser det ut så här i mitt köksfönster. Älskar att ha färska kryddor hemma, typ det bästa jag vet.

Sedan åkte vi hit – till Enskede och Skogskyrkogården! Har velat åka dit sedan jag såg en arkitekturdokumentär om den på SVT för några månader sedan, och eftersom nästan allt annat i Stockholm är sommarstängt numera kändes det som en passande söndagsutflykt.

Vi började vid Skogskrematoriet, som är en sån himla fin byggnad signerad arkitekten Gunnar Asplund.

Hade helst velat se insidan också, som verkar så himla fin, men vi lyckades inte lista ut hur en bar sig åt för allt var stängt och låst. Skogskyrkogården, som byggdes i början på 1900-talet då det var brist på begravningsplatser i Stockholm, är ju fortfarande i bruk så alla byggnader är inte öppna för allmän beskådan.

Så vi fick hålla oss utanför istället.

Jag såg ut så här, i kritstrecksrandiga byxor från second hand, lyocellskjorta från H&M och skor från Nike.

Och Magnus såg ut så här! Gullig som vanligt.

Efter en stund fortsatte vi promenera, längs trädallén mot Sju brunnars väg som leder upp till Meditationslunden.

Lämnade detta fina bakom oss.

Och möttes av detta – Meditationslunden. Som ser ut som en tavla. Eller typ en skrivbordsbakgrund på datorn.

Väldigt fin i alla fall, så vi fotade lite.

Och sedan promenerade vi upp mot kullen.

För att sedan fortsätta vidare åt det andra hållet för utforska resten av kyrkogården.

Tycker att det är så fint att Skogskyrkogården verkligen är en kyrkogård mitt i skogen. Alla byggnader och gravar är liksom inklämda bland träd, kottar och ris och skogen är alltid närvarande. Här och var springer djur förbi, som den här rådjursfamiljen som vi passerade när vi gick mot Nya Krematoriet. Fint ju.

Tyvärr var dock själva krematoriet stängt. Synd, för det verkar vara så himla fint på insidan.

Så vi fortsatte vårt vandrande istället. Passerade bland annat gravarna i tallskogen i kyrkogårdens östra del, som måste vara kanske världens vackraste begravningsplats. Sa till Magnus att “här skulle jag kunna begravas en dag”. Ändå intressant utveckling mot när jag var liten och hade siktet inställt på att begravas i en egenbyggd pyramid, komplett med gravkammare, sarkofag och guldskatter. Har sänkt ambitionsnivån (och hybrisen) något kanske.

När vi passerade kyrkogårdscaféet passade vi på att köpa varsin ostfralla och svalka oss lite från solen.

Sedan gick vi ut igen i riktning mot tunnelbanan. Passerade Greta Garbos grav på vägen, som är kanske den mest kända som begravts här.

Vi fortsatte förbi en massa pampiga portar och murar.

Och till slut kom vi tillbaka vid Skogskrematoriet där vi började.

Vi gjorde ett sista försök att hitta in i byggnaden men gav ganska snabbt upp och gick tillbaka till tunnelbanan istället.

När vi kom hem ställde vi oss i köket och började med middag.

I form av baos. Med pulled jackfruit och picklade grönsaker. Så. Himla. Gott. Och snabbt, eftersom vi köpte färdiga baobröd i affären. Vill ni göra egna eller undrar hur vi gjorde fyllningen kan ni se mitt recept här! Tips tips.

Sedan spenderade vi resten av kvällen i soffan, bortsett från en liten paus då jag bakade en sån himla god nektarinpaj. Men det receptet får ni en annan dag!

Comments

 1. anna

  wow så vackert!!!

  1. Eric - smdlnd

   Tack snälla, det är en helt sjukt fin plats! :)

 2. Sandra Leone

  Det verkar så fint allt det här.

  1. Eric - smdlnd

   Åh tack! :)

Leave a comment