Iskaffe × 2

Finns det något bättre än iskaffe på sommaren? Tror ej! Här är två varianter på det som jag brukar göra, den ena en snabbversion och den andra en långsammare. Båda lika goda, och båda recepten räcker till ca 2-3 koppar.

Först ut är den den traditionella cold brew-metoden! Denna tar ungefär 12 timmar att preppa (perfekt att göra kvällen innan det ska drickas) men blir väldigt gott! Tack vare att kaffbönorna inte värms upp frigörs inte lika mycket beskhet i kaffet, och istället kommer alla resterande smaker fram!

Börja med att blanda 5 dl vatten med ca 6-7 skopor nymalet kaffe i en karaff. Rör om ordentligt så att kaffet blandas med vattnet.

Och låt vila i kylskåp, gärna över natten, i minst 8 timmar. Gärna 12.

Filtrera därefter kaffeblandningen genom ett vanligt filter. Jag brukar göra i min Chemex men funkar såklart lika bra att hälla genom filtret i en vanlig, avstängd, kaffebryggare!

Serverade sedan i ett glas fyllt med is och en skvätt mjölk!

Metod nummer två, som är det japanska sättet att göra iskaffe, går snabbare men är minst lika gott! Perfekt att göra om sommaren överraskar med sol, eftersom vi alla vet hur nyckfullt Sveriges väder kan vara. Denna metod går säkert också att göra i en vanlig kaffebryggare, men bäst blir det om en använder en Chemex eller en annan pour-over-bryggare!

Börja med att fylla bryggarens kanna med is, ungefär en tredjedel av den totala mängden vatten. Eftersom jag gör totalt 500 ml iskaffe blir mängden is ca 150g.

Måtta därefter upp 4 skopor nymalet kaffe i filtret och koka upp resterande 350 vatten i en vattenkokare med pip. Fukta först kaffet med lite hett vatten och vänta sedan 30 sekunder för att låta det blomma.

Häll därefter resten av vattnet genom filtret i en mjuk stråle tills allt kaffe filtrerats.

När kaffet rinner ned över isen blir det kallt direkt och kylan gör att alla smaker från bönan “kapslas in”.

Servera sedan i glas med is och en skvätt mjölk! Eller drick som det är. Svalkande och gott på varma sommardagar!

Comments

 1. Siri

  Vilken kaffesort/märke använder du till att göra iskaffe?

 2. Elin

  Åh iskaffe är verkligen sådan lyx! Jag brukar hälla i den skvätt kaffe som ofta blir kvar i en iskubsform och använde i min, så spär man inte ut kaffet!

  1. Eric - smdlnd

   Åh så smart! Det ska jag göra nästa gång! :)

Leave a comment