Min stora frukostguide

Tror inte att det undgått någon som läser den här bloggen hur mycket jag älskar frukost. Det är ju liksom det bästa som finns och jag älskar att variera, testa nya saker och lägga lite lite extra energi på att göra en god frukost. Tänker att ni också tycker samma sak, så lagom till semestertider och långa morgnar har jag sammanställt det bästa jag vet till detta – min stora frukostguide! Hoppas ni gillar!

Yoghurt + Granola
Något jag äter ofta, kanske mest ofta när det kommer till just frukost, är yoghurt. Det går för det mesta rätt fort att göra iordning, är gott, lätt att variera och lagom mättande. Helst äter jag turkisk yoghurt (från Arla, i plastburk ni vet) men köper även Plantis soyghurt ibland. Som topping har jag för det mesta granola (brukar köpa färdig trots att det är rätt dyrt, men tidigare gjorde jag oftast eget enligt detta recept!), kokosflakes, frön eller nötter plus något typ av frukt eller bär. Som förra helgen, då jag hade perfekt mogna nektariner på, samt lite chiafrön och pumpakärnor.

Jordgubbar är ju också gott nu på sommaren, gärna med mynta. På vintern brukar jag ersätta med frysta bär, typ hallon eller blåbär.

Har jag lite mer tid gör jag ibland Banana split bowl, inspirerad av den som finns på Pom & Flora. Detta recept är från @astovestory på Instagram och görs genom att 1. lägga yoghurt i botten och toppa med kokosflakes 2. skala och skiva en halv banan på längden och 3. steka lite granola i kakao och honung och lägga direkt i skålen när det fortfarande är varmt. Blir hur gott som helst.

Också från Pom & Florav kommer denna rätt, som verkar lite spec men är väldigt god. Yoghurt med grapefrukt- och myntasallad, olivolja och vallmofrön. Bäst blir det om en filéar grapefrukten och använder en fruktig olivolja.

En annan god sak är denna, som jag åt första gången på Atelier September i Köpenhamn och sedan försökt återskapa – yoghurt med zucchini, basilika och matchate. Zucchinin är syltad med ingefära, vanilj och lime och blir verkligen supergod. Tips tips, recept finns här!

Chiapudding
Något annat som är gott är chiapudding. Jag brukar göra min med kokosmjölk från tetra som är lite krämigare än den på burk och blanda i lite vaniljsocker. Det smakar som en efterrätt och blir inte sådär dallrig och smaklös som chiapudding annars kan bli. Toppar med färska eller frysta bär, alternativt med honungsstekt grapefrukt, vilket också är väldigt gott. Recept på det finns här!

Smoothie bowl
Då och då äter jag smoothie bowls, som också är väldigt gott och lätt att variera. Har alltid i banan, frysta hallon och blåbär och juice av något slag. Ibland klickar jag i en bit nötsmör, typ cashew- eller jordnötssmör, för att det ska bli mer mättande. Sedan toppar jag med granola eller müsli, kokosflingor, bananskivor, färska bär, frön eller klick nötsmör, beroende på vad jag är sugen på.

Matigare frukostar
Sover jag väldigt länge och det börjar bli dags för lunch brukar jag ibland göra omelett. Då steker jag oftast svamp i smör och vitlök, och häller sedan på en äggblandning med ägg, mjölk, salt + peppar. Har rätt låg värme och fluffar till den för att den ska bli luftig och inte torr och toppar sedan med t ex gräslök.

Scrambled eggs kan också vara väldigt gott, speciellt om en är bakis. Skulle säga att jag bemästrat denna rätt till fullo, och har i både grädde + smör vilket gör det supergott dagen efter. Recept hittar ni här!

Något annat svingott är grönkål, även till frukost. Hittade detta påfund på Siri Barjes instagram och äter det så ofta jag kan egentligen. Ansar och steker grönkålen i smör, lägger på en tallrik och toppar med chiliflakes, rostade sesamfrön och ett pocherat ägg. Livets frukost har ni där.

Gröt
Det senaste som fått flytta in på mitt frukostbord är gröt, som är en riktigt underskattad frukostmat. Glöm tråkig och klistrig havregrynsgröt, med rätt gryn och topping kan gröt bli hur gott som helst. Som exempelvis här, med färska jordgubbar, banaskivor, skummad mjölk, pumpakärnor och chiafrön.

Eller här, med blåbär, pumpakärnor och skummad mjölk. Just det sistnämnda höjer många grötar, så har ni en mjölkskummare hemma är det ett hett tips.

Annars går ju gröt att variera i mängder. När det kommer till själva gröten använder jag 1 dl gryn, varav är hälften havre och hälften någon annan sort, typ dinkelflingor, rågflingor eller bovete. Och själva toppingen går ju att variera än mer. Här har jag “picklade” rabarber (sockrat lite och låtit stå över natten), naturell yoghurt och rostade pumpakärnor.

Till denna gröt på havregryn och rågflingor hade jag äppelkompott (äpple + vatten + lite kanel och honung i en kastrull som fått koka ihop), granola, rostade hasselnötter och en klick naturell yoghurt.

Samma gröt har jag även ätit med kolasås gjord på kondenserad mjölk, rostade mandlar och äppelbitar.

Ibland har jag i lite quinoa i min gröt. Blir väldigt gott med pumpakärnor, färska jordgubbar och lite naturell yoghurt.

Och ibland gör jag chokladgröt, bestående av en mosad banan, 2 dl mjölk, 1 dl havregryn och 2-3 msk kakao, hopkokat i en kastrull på låg värme. Toppade med hackade mandlar och havssalt. Så det finns alltså mängder av varianter att göra.

Mackor & Toasts
Ingen frukost är ju komplett utan en god macka. Mitt bästa bröd är ICAs vetelevain, som bageribröd fast i vanlig butik. Tips tips. Som pålägg är Västerbottensost väldigt gott, och vi brukar passa på att köpa när det är på extrapris. Ibland har jag lite fikonmarmelad på, och ibland äter jag bara osten som den är.

Samma macka funkar även mycket bra i toastform. Älskar toast, skulle kunna äta det varje dag.

Ibland skippar jag ost och äter mackorna med jordnötssmör plus några bananskivor på.

Eller med jordnötssmör och äppelskivor + flingsalt. Meget gott.

Och så äter jag ju en hel del avokadomackor. Pga livets grej. Både på surdegsbröd och, som här, på rågbröd. Just nu är min favoritavokadomacka en med rivet citronskal, gräslök och havssalt.

Men det är också väldigt gott med chiliflakes och ett löskokt eller pocherat ägg ovanpå.

Sött
På helger när det finns lite mer tid är det väldigt gott med pannkakor också. Jag brukar göra amerikanska, fast med lite rivet citronskal i för att det inte ska bli för mastigt.

Toppar oftast med bär, frysta eller färska beroende på vad jag har hemma, florsocker och såklart lönnsirap.

Och ibland filéade apelsinklyftor.

Grapefruktsallad är också väldigt gott. Inte så sött kanske, men väldigt friskt. Brukar filéa grapefrukt och äta den som den är, eller blanda i färskhackad mynta eller blåbär.

Och så sist men inte minst croissanter, som ju är livets frukostgrej. Det finns att köpa frysta i vanliga matbutiker som en sedan bakar själv i ugnen. Smakar precis som nybakt från bageri och höjer vilket frukost som helst.

SparaSpara

Comments

 1. Emma

  Tänker göra detta till någon slags bibel/bucketlist. Tackar för inspon.

  1. Eric - smdlnd

   Vad roligt, hoppas det smakar! :D

 2. Malin

  För ytterligare en breakfast lover är ju det här inlägget det bästa jag stött på på länge! Tack <3

  1. Eric - smdlnd

   Tack, vad roligt att du gillar! :D

 3. Ulrika

  UNDERBAR frukostguide! Sparade så många bilder. ❤️

  1. Eric - smdlnd

   Vad kul! Hoppas det smakar! ☺️

 4. Ronja

  GENI

  1. Eric - smdlnd

   ??????

 5. Annette

  Älskar detta, dina frukostar ger alltid så mycket inspiration. Nu slipper jag stå och stirra in i kylen imorgon utan att veta vad jag ska göra :)

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad kul, tack tack! :)

 6. Miriam

  Väldigt fin guide, men den får mig att sukta efter en annan guide: nämligen hur du filéar citrusfrukter! Du verkar va riktigt duktig på det, men når jag försöker är det mest pilligt och klyftorna går sönder

  1. Eric - smdlnd

   Åh, får kanske knåpa ihop en när tid finns! Tricket är i alla fall en vass kniv och att skära nära “klyftväggarna” hehe. Lycka till! :)

 7. frida

  W O W!!! älskar dig för detta. TACK

  1. Eric - smdlnd

   Haha vad kul att du gillar! :D

 8. Siri

  Helt fantastiskt!!! Tack!

  1. Eric - smdlnd

   Kul att du gillar! :D

 9. Frida

  Det här är ju stoff till en hel bok. ÄLSKAR dina bilder och tips. Får jag lov att dela och tipsa om dig via min blogg? Med vänlig hälsning, en annan Umebo i exil

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad kul att du gillar! Självklart får du det :)

 10. Vilken kanonguide! Det blir spara på direkten! Syltad zucchini låter så himla spännande, det måste jag testa.

  Jag tänkte också fråga: vilken asiatisk affär köpet ni bao-bröden från? Jag har letat på den som ligger inne i tunnelbanan vid Hötorget, men vet inte om jag har letat fel eller om det helt enkelt inte finns i den butiken.

  1. Eric - smdlnd

   Åh tack! :D
   De jag köpte hittade jag på ICA Liljeholmen, men vet att det ska finnas i frysarna i den asiatiska butiken vid Hötorget, mittemot tunnelbaneuppgången vid Olof Palmes gata! :)

Leave a comment