Nektaringalette

Ingredienser

100 gram smör

2 dl mjöl

~0.6 dl äggblandning (ett halvt ägg + resten isvatten)

1 nypa salt

4 nektariner

2-3 msk råsocker

1 tsk kanel

Uppvispad äggula till pensling

Godmorgon! Lovade ju receptet på en pajen jag gjorde förra veckan. Förr gjorde jag denna jätteofta, men har som glömt av den det senaste året. Synd, för det är verkligen ett supergod paj, speciellt nu under nektarinsäsong. Eller ja, en galette är det ju egentligen, om vi ska vara petiga. Men när det kommer till själva receptet är det inte så viktigt med petighet. Det går att höfta rätt hejvilt, vilket gör det till en perfekt sommarkaka som går snabbt att svänga ihop när en typ är på sitt sommarställe. Det krävs liksom inga pajformer eller sånt, bara en skål, en plåt och en ugn. Och så råvarorna då.

Börja med att blanda 2 dl mjöl tillsammans med 100 gram tärnat, kallt smör i en skål. I en annan skål blandar du ett halvt ägg (vita plus gula) och tillräckligt med isvatten för att tillsammans uppgå till ungefär 0,6dl vätska. Det kan ju vara lite knixigt att dela ett ägg, så egentligen kan en passa på att göra en dubbel sats deg och förvara i kylskåpet.

Nyp sedan ihop smöret och mjölet till en smulig massa.

Och tillsätt äggblandningen.

Knåda ihop smeden till en fast smet.

Som du sedan slår in i plastfolie och lägger i kylen i minst 1 timme.

Under tiden som degen kyls kan du preppa pajens fyllning. Skär 4 stycken nektariner i klyftor och blanda samman 2 msk råsocker med lite kanel i en skål.

När degen vilat färdigt är det dags att kavla ut. Enklast, för att den inte ska fastna är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper.

Kavla sedan ut pajen till ca 1/2 cm tjocklek.

Lägg därefter på nektarinklyftorna i en cirkel, ca 2 cm in från kanten.

Strö sedan över ca 2/3 av sockerblandningen.

Och vik sedan in kanterna, pensla med uppvispad äggula och strö över resterande sockerblandning. Tillaga på en plåt på 185 grader mitt i ungen i ca 35 minuter, ta ut och låt vila i 10 minuter och ät sedan med vaniljsås!

SparaSpara

Comments

  1. Sofia

    Åh, den här ska jag prova baka i sommar! Ser supergott ut!

    1. Eric - smdlnd

      Åh vad kul, hoppas det smakar! :D

Leave a comment