En sista semesterdag i Stockholm, med Orangerimuseum & middag i Sundbyberg

Godmorgon söndag!

Hoppas ni har en fin helg. Magnus är i Umeå på bröllop, så är själv här hemma och helgen har inte direkt gått i många knop. Rätt skönt det också, och det är ju viktigt att vila också.

Tänkte visa lite bilder från en annan dag som var lite mer händelserik – nämligen min och Magnus sista riktiga semesterdag i Stockholm. Efter att ha varit ute och flängt veckorna innan unnade vi oss en lång sovmorgon i sängen innan vi till slut klev upp och gjorde i ordning frukost; smoothiebowl med granola, bipollen och pumpakärnor, plus rostat surdegsbröd med västerbottensost och marmelad på gröna tomater som vi köpt på Olof Viktors när vi var och hälsade på Miranda och Mattias på Österlen.

Och så drack vi kaffe, ur våra nyinflyttade koppar av Lena Willhammar. Skrev ju om dem här, i ett inlägg om mina sommarinköp!

Sedan åkte vi på utflykt, eftersom sånt är kul att göra på lediga dagar. Denna gång bar det av hit, till Ulriksdals slott.

Hade aldrig varit här tidigare, men efter att ha sett bilder härifrån då och då på Instagram (för evigt mitt största inspirationsguide till ställen att besöka) kändes det som en passande aktivitet en ledig sommardag.

Vi spatserade runt i lite slottsträdgården, under lummiga fruktträd och bland grusiga gångar.

Det kändes lite som ett Drottningholm, fast mindre och med mycket färre turister.

Vi tog sikte mot det lusthus som stod i skogsbrynet mittemot slottet.

Som hade en fin utsikt åt ena hållet.

Och en ännu finare åt det andra.

Magnus hittade en gunga som han skulle testa.

Och sedan vände vi tillbaka mot slottet, och närmare bestämt orangeriet, som var huvudmålet med vår utflykt.

Det är nämligen ett museum, med en massa skulpturer av svenska konstnärer, som Carl Eldh, Johan Tobias Sergel och Carl Milles, vars hem jag och Magnus besökte förra hösten om ni minns?

Himla fint, fullt med skulpturer från golv till tak.

Vi kikade runt ett tag.

Kollade på skulpturer och växter, för förr var ju Orangerimuseet faktiskt ett orangeri. Alltså där de vinterförvarade medelhavsväxter till slottsträdgården under vinterhalvåret.

Jag såg ut så här, blåslagen och med skrapsår i ansiktet efter min lilla svimning på tunnelbanan dagen innan. Kände mig inte på topp direkt.

Men själva museet var fint. Kanske Stockholms instagramvänligaste? Eventuellt kan Carl Eldhs Ateljé konkurrera lite.

Till slut, efter att ha kollat i varenda vrå, kände vi oss färdiga och gick ut igen.

Och så satte vi oss på slottscaféets uteservering.

Åt varsin Västerbottenspaj.

Och satt och fikade och läste. Hade kommit ungefär halvvägs i ett litet liv, och Magnus var nästan klar med Malin Giolito Perssons Störst av allt.

Sedan öppnade sig himlen helt plötsligt och vi fick ta skydd under en ek medan vi väntade på att ösregnet skulle passera.

Men som på typiskt sommarmanér försvann det lika snabbt som det kom. Vi kände oss dock ganska färdiga överlag, så efter ett varv runt slottet vände vi tillbaka mot bussen igen.

Passerade några änder på vägen som Magnus försökte locka på utan större resultat.

Och så sade vi hejdå till Ulriksdal. Trevlig halvdagsutflykt ändå.

Någon timme senare var vi i Sundbyberg, hos Clara, där vi skulle äta flatbreadpizza i vattentornet bredvid hennes lägenhet.

Vi har tänkt äta här hur länge som helst, men det hade inte blivit av förrän nu då, så vi slog på stort. Beställde in parmesansnittar, olika pizzor (min med rostad paprika, kalamataoliver, karamelliserad lök och rosmarin var +++++) och rödvin.

Och så snackade om sommaren, jobb, hudvård och brun-utan-sol och om framtiden tills solen började vandra ner på himlen och vi började vandra hem.

Ett sånt himla bra slut på en himla bra dag.

Comments

 1. […] och Magnus var här förra året också om ni minns? Då var det sommar och varmt och dagarna innan hade jag svimmat på tunnelbanan och hade ett stort […]

 2. rebecca

  alltså sjukt nice

 3. alex

  Ulriksdals slottscafé har en SJUKLIGT bra veg-buffé, tips tips till nästa gång!

  1. Eric - smdlnd

   Åh visste ej detta! Tack för tips! :)

Leave a comment