Ett litet liv

Jag tycker att det är så svårt att recensera något som redan är så hyllat och läst av så många, men jag känner ändå att jag måste skriva något om den här boken, Ett litet liv, som jag har läst under de senaste veckorna och som verkligen skakade om mig. Inte för att den på något sätt var en perfekt bok (det hade lätt kunnat redigerats bort rätt många sidor) utan för att den verkligen påverkade mig så djupt och fortfarande hänger sig kvar. Det är en av de absolut tyngsta böckerna jag läst, och helt ärligt var jag inte riktigt beredd på att bli så pass tagen.

I boken får vi följa fyra killar, Willem, Malcolm, JB och Jude, som just lämnat collegeåren bakom sig och äntrat en vuxen tillvaro i New York med hela livet framför sig. Precis som för i princip alla unga brottas de med tankar om vad som förväntas av dem och vad de själva vill åstadkomma i sitt liv. Det finns egentligen inget som avslöjar vilken tidpunkt boken utspelar sig i, genom hela boken känns det som att allt pågår i någon slags nutid, men Yanagihara sätter verkligen fingret vår tids tankar kring vad som anses som lyckat och hur en ska och inte ska leva sitt liv. Om strävan, ambitioner och vår generations vägran att acceptera något som inte är självvalt.

I bokens början skiftar perspektivet mellan de olika vännerna och som läsare får en följa hur de orienterar sig genom tillvaron, med tillbakablickar från deras liv och oro inför deras framtid. Länge känns boken som coming-of-age-roman, och Yanagihara lyckas verkligen med konststycket att få en att relatera med varenda en av karaktärerna och deras känslor om otillräcklighet och rädsla för att livets utmaningar och tristess långsamt tar död på något inom en.

Men ju längre boken fortskrider desto mer riktas fokus mot Jude, som ingen av vännerna vet särskilt mycket om men som alla vet har gått igenom något fruktansvärt. Judes hela tillvaro handlar väldigt mycket om att till alla pris dölja den delen av honom, och aldrig låta någon, inte ens hans närmsta vänner, få veta vad som egentligen har hänt. Vad det är som har gjort honom halt, att han aldrig vill visa sig utan kläder och vad som ligger bakom att han ibland får så kraftiga bensmärtor att han inte går att få kontakt med förrän anfallet gått över.

Genom historien får en dock bit för bit veta saker om hans förflutna, som ibland är så mörka och jobbiga att en måste ta pauser för att kunna fortsätta läsa vidare, men som ändå gör att en klamrar sig fast, oförmögen att inte läsa vidare.

Vi får följa Jude genom livet och hur vänner runt omkring ständigt kämpar med hjälpa någon som kanske vill eller kan ta emot den hjälpen han får. Som älskar någon som inte vill eller kan bli älskad. Jag blir ständigt förundrad över hur målande och vackert Yanagihara beskriver hjälplösheten och känslorna som de flesta kanske upplevt men som kan vara så oerhört svåra att sätta ord på.

Ett litet liv är verkligen vad just titeln säger; ett liv. Fast inte särskilt litet, utan snarare något omvälvande och stort. Jag tror inte att jag läst en bok som verkligen får mig att tänka och känna så intensivt som just denna, och ibland tänker jag att jag levt flera livstider genom boken. Karaktärerna hänger sig kvar i ens huvud, insikter och tankar ur boken har fått mig att omvärdera min egen värld och livet och människorna omkring mig. Mest känner jag, precis karaktären Willem beskriver, en enorm vördnad inför livet. Hur stort och hur svårt det är och hur brutalt det kan vara, men att vi ändå inte ger upp. Och hur det lika delar är fint men också oerhört sorgligt att det ska behöva vara så.

Kanske den bästa bok jag läst, och kan verkligen rekommendera den till varenda en.

Comments

 1. […] bara med två av av mina semesterböcker – Vegetarianen av Han Kang och den briljanta Ett litet liv av Hanya Yanagihara) så lyckades jag till slut skala ner till fyra stycken. Vi kollar vilka det […]

 2. Julia

  Den finaste recensionen av Ett litet liv som jag läst!

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad glad jag blir! En så bra bok förtjänar en ordentlig recension tycker jag! :)

 3. rebecca

  är så pepp på att läsa den

  1. Eric - smdlnd

   Ja läs den, helt fantastisk bok!!

 4. Matilda

  Så himla välgjord recension, tack!!!

  1. Eric - smdlnd

   Tack, vad kul att du gillar! ☺️

 5. Kristina

  Har väntat på den här recensionen med spänning! Blev så glad när jag såg att du läste den, och ännu gladare nu när du tyckte om den så mycket. Verkligen det sorgligaste och vackraste jag läst i hela mitt liv. Vill att alla ska läsa den, fastän den stundtals är så mörk.

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad kul! Ja verkligen, håller helt med! Jag har nog aldrig känt så mycket när jag läst en bok en tidigare, både på gott och ont!

Leave a comment