En söndag med #metoo, Moderna & mat mat mat

Förra söndagen vaknade vi upp till sol! Kul! Sånt gillas. Vi klev upp, virade varsin morgonrock om oss och dukade upp frukost i form av french toast.

Mellan skivorna i varje toast hade vi brett på lite creme cheese för att få till lite syra, då det ju kan bli väldigt sött annars. Sedan toppade vi med grapefrukt och florsocker. Samt kaffe till såklart. Varsågod för frukosttips.

Sedan multikonsumerade vi nyheter. Dels DN, som skrev så himla bra om #metoo och kulturvärlden, dels Nyhetsmorgon, som sände live från #metoosweden.

Sedan åkte vi in till stan och stannade ett tag på Sergels torg för att delta i demonstrationen. Har inte skrivit så mycket om #metoo hittills, dels för att det skrivs så mycket bra och vettigt om det (senast i raden var Clara som skrev den här fantastiska krönikan) och dels för att jag tycker det är så svårt att få ner i ord hur jag känner kring allt. För sexuella trakasserier mot kvinnor är ju liksom inget nytt, även om väldigt många män verkar tro det. Alla mina tjejkompisar har pratat om det så länge jag kan minnas, men samtidigt har ingen (man) lyssnat. Att det ska krävas en världsomfattande hashtag för att det ska gå upp för män att detta sker (och att de själva är en del av det) när det enda de egentligen behöver göra är att fråga valfri kvinna i sin närhet gör mig så himla, himla trött.

När vi tillslut börjat frysa för mycket för att stå kvar lämnade vi demon och vandrade istället över till Skeppsholmen för att gå på Moderna Museets nya utställning Manipulera världen av Öjvind Fahlström.

 

Hela utställningen, som dels består av Fahlströms verk men också andra konstnärers verk, berör på olika sätt vår roll i att manipulera och förändra världen, mer som en spelplan snarare än en statisk historia.

 

Ett väldigt intressant verk var Factory of the sun, som var som en mix av tevespel, dansvideo och nyhetsfilm och som bland annat berör det faktum att vi blir allt mer övervakade i den virtuella världen.

Gillade annars detta verk väldigt mycket. Hade varit fint att ha på en vägg hemma.

Sedan gick vi ner till nedervåningen, där utställningen fortsatte. Bland annat i ett rum som såg ut som ett lager.

Och i ett annat som såg mer ut som en krigszon. På golvet låg en verket Markens vittnesmål, som bestod av en vit duk som lagts ut på marken framför den grupp människor som protesterade vid provsprängningarna för en potentiell gruva i Gállok/ Kallak 2013 och fångat upp spåren av de poliser, åklagare och demonstranter som korsade den.

 

Sedan gick vi tillbaka till övervåningen och kollade på Louise Nevelsons utställning i den permanenta samlingen.

Kanske min favorit av alla utställningar på Moderna just nu, så mycket fint.

 

Och sp gick vi ut i höstvädret igen, satte oss på en båt och åkte över vattnet till Södermalm.

För att käka vår helgigaste mat – Ramen! På Ai Ramen!

Deras vegetariska ramen med stekt minimajs, sojamarinerat ägg och pak choi är verkligen helt sinnes. Rekommenderar alla dagar i veckan.

Och efter vi ätit upp åkte vi hem, såg klart den sista säsongen av Veep och åt varsin toast till sen middag. Slut på söndag!

Leave a comment