Levande & döda

Det är dags för ett boktips! Nämligen en av författaren Han Kang som jag läste ut förra veckan. Jag läste ju hennes bok Vegetarianen i somras som en av mina semesterböcker och gillade den jättemycket och efter att jag sett ett superintressant inslag i Babel om henne sprang jag förbi Adlibris efter jobbet och köpte hem denna – Levande och döda!

I Levande och döda kastas läsaren rätt in den massaker som den sydkoreanska regimen utsatte protesterande studenter för under några dagar maj 1980 i universitetsstaden Gwangju.

Man får följa en rad olika personer som på olika sätt har kopplingar till händelserna. De som söker efter en försvunnen vän. De som själva deltog i protesterna. De som dog. De som kämpade mot regimen på andra sätt och de som överlevde och de som försökte glömma.

Precis som i boken Vegetarianen är språket väldigt vackert, nästan poetiskt, samtidigt som att man ständigt häpnar över regimens grymheter och över hur människoliv kan vara så lite värda. Unga människor, vissa knappt i högstadieålder, mördas av den egna staten och lämnar sår i människorna de älskas av runtomkring.

Än idag, då Sydkoreas ses som en modern nation med en välfungerande demokrati, finns dessa sår kvar. Länge var det olagligt att ifrågasätta hur många som dog i massakern, människor kopplade till upproren blev fängslade och torterade och Han Kang har blivit svartlistad i hemlandet på grund av hennes böcker.

Levande och döda är en sån himla brutal och sorglig bok om döden och de levande som blir kvar, om hur mördandet av unga påverkar ett samhälle och det är omöjligt att vara oberörd av den. Läs!

Comments

 1. Elsa

  haha åhh pallar inte att till och med dina bokrecensionsinlägg ska vara så estetiskt fulländade<3

 2. Hanna

  Har inte kommenterar någon gång men måste säga att jag tycker så mycket om dina bokrecensioner! Har inte läst en så bra beskrivning av “ett litet liv” som din någon annanstans

  1. Eric - smdlnd

   Åh så himla kul att du gillar! Och att du kommenterar! Ett litet liv är ju verkligen en helt fantastisk bok, förtjänar alla bra recensioner som den kan få! :)

Leave a comment