En söndag med stängda museum, sol & citronkakor

Förra söndagen klev jag och Magnus upp, dukade fram lite frukost och tände ljus. Mysigt, även om det var helg och inte becksvart när vi åt.

Detta är nog vad jag äter mest ofta – yoghurt med granola, bär och honung. Bären är dock oftast tinade från frysen, pga vem har ens råd med färska bär jämt?

Drack i alla fall en väldigt god smoothie också, gjord på fryst mango, mangojuice, banan och mangoyoghurt. Smakade ungefär som mango lassi, Magnus var nöjd.

Någon timme senare var vi här, bland de smala gatorna i Gamla stan. Hatar ju tyvärr den stadsdelen, men upptäckte att om man tittar upp blir allt mycket trevligare. Just det gör man ju sällan i sin hemstad, bara när man är ute och reser. I alla fall jag.

Vi strosade förbi slottet.

Himla fint.

Vi skulle gå till Gustav III:s Antikmuseum, men upptäckte att det var stängt hela vinterhalvåret, fram t o m April. Så kan det gå.

Vi fortsatte istället över vattnet för att gå till Konstakademin för att se om de hade några roliga utställningar, men de hade också stängt så gick bet även där.

Istället hoppade vi på tunnelbanan vid Centralen och klev av vid St Eriksplan.

För att gå hit, till Stockholms finaste guldhus – Sven-Harrys Konstmuseum.

Där pågår nämligen utställningen Den osynliga kroppen som vi tyckte lät spännande. Alla verk som ställs ut befinner sig någonstans i gränslandet mellan konst och vetenskap.

T ex detta, som med hjälp av en speciell mikroskopteknik reflekterade olika nervceller i olika färger.

Plus en massa annat intressant, som VR-konst, skulpturer och sånt.

Lennart Nilsson var såklart med, dvs han som bland annat fotade fostrets utveckling till sin bok Ett barn blir till.

Tyckte i alla fall väldigt mycket om detta verk, som bestod av två kroppar i tyg som hängde från taket i den stora utställningshallen. Av Lode Kylenstierna.

Sedan fortsatte vi uppför trapporna för att till slut nå ljuset.

Alltså takterassen, som nog är bland det bästa med Sven-Harrys.

Vi passade på att fånga dagens sista strålar.

Och kollade på lite skulpturer såklart.

Sedan blev det svinkallt och vi gick in.

Sade hejdå till museet.

Och åkte hem, dit det redan var mörkt.

Jag fick för mig att baka, så jag satte igång med det medan Magnus preppade middag.

I form av detta goda – sushibowl med svart ris, mango, avokado, majonnäs utblandad med lite soja samt (obs, livets tips detta) tofu panerat i potatismjöl och sedan stekt i olja. Det blev så himla himla gott. Och helt vegansk om man använder sig av äggfri majonnäs.

Skulle kunna äta detta resten av livet.

När vi ätit upp provsmakade vi kakan jag bakat, som var en citron- och vallmokaka enligt Elsa Billgrens klassiska recept. Lätt topp tre godaste kakor jag ätit.

Sedan lade vi oss i soffan, såg två avsnitt Stranger Things och så var den helgen över!

Så kul förresten att så många ville vara med i tävlingen med Eucerin! Supersvårt att välja vinnare men till slut föll valet på Tove. Grattis och hoppas kitet kommer väl till pass!

Comments

  1. Rebecca

    myset deluxe

    1. Eric - smdlnd

      ??????

Leave a comment