Vad jag jobbar med

Rätt ofta i kommentarerna brukar jag få frågan om vad jag jobbar med, så här kommer helt enkelt ett litet inlägg ägnat åt det.

Jag jobbar som Art Director på en kommunikationsbyrå vid namn Pronto sedan snart 1,5 år tillbaka. Egentligen har jag inte utbildat mig till Art Director, eller ens formgivare över huvud taget, utan är mestadels är jag självlärd och har hållit på med grafisk form på fritiden sedan gymnasiet. Vägen till mitt jobb har dock varit lite krokig. Jag har alltid kämpat mycket med prestationsångest och trodde länge att jag inte var tillräckligt duktig för att en dag kunna jobba med just formgivning och det var först för kanske 2,5 år sedan som jag faktiskt började våga tänka och säga högt att jag ville jobba med just det.

Efter att först ha påbörjat en datautbildning som jag egentligen inte ville läsa för att sedan ha hoppat av igen, började jag hösten 2015 en 30hp-kurs i grafisk design vid Umeå Universitet. Eftersom att det var en grundkurs var det inte riktigt det mest givande rent hantverksmässigt eftersom jag redan kunde en del, men däremot fick jag första gången känna att jag var rätt duktig. Jag fick testa på att jobba utifrån fasta uppgifter, argumentera varför jag gjort som jag gjort och så småningom också inse att det inte bara behövde vara en hobby utan faktiskt något att jobba med. Efter kursens slut bestämde jag mig efter mångt och mycket att söka vidare Berghs eller Beckmans, som är kända reklamskolor här i Stockholm.

Men när arbetsproverna väl släpptes slog prestationsångesten till igen och jag gjorde inte så mycket mer än att öppna instruktionsdokumenten.

Några månader senare tog jag och Magnus vårt pick och pack och flyttade till Stockholm. Hela den våren hade jag jobbat extra i en matbutik och känt att jag inte var särskilt duktig på det och egentligen borde jobba med något där jag faktiskt gör mer nytta, så när jag skulle söka jobb i min nya hemstad testade jag att samtidigt skicka in några ansökningar till en rad mer kreativa jobb. Ett av dessa svarade, och där jobbar jag alltså nu som Art Director.

Jag började i augusti 2016, inledningsvis som Digital Designer (vilket typ var originalare) men ganska snabbt började jag göra saker som låg “över” min rollbeskrivning, och i våras blev min titel formellt ändrad till AD efter att länge ha haft väldigt många AD-liknande arbetsuppgifter.

Byrån jag jobbar på är inte särskilt stor och totalt är vi kanske 12-13 personer, vilket innebär att arbetsuppgifterna är ganska varierade. För vissa kunder gör vi Community Management (typ innehållsproduktion, strategi etc för sociala medier), för vissa jobbar tar vi fram rena kampanjer eller hemsidor, och för vissa gör vi mer ren contentproduktion. Som AD blir mitt jobb därför väldigt omväxlande.

Ibland är jag formmässigt ansvarig för större produktioner. Som när vi gjorde om ett apoteksbolags hemsida i våras, eller som när vi gjorde en filmproduktion för Philips Beautys sociala medier i våras, med en massa coola personer som Anahita Yazdi, Cassandra Klatzkow och Vanessa Noir.

Eller som när vi gjorde en reklam-/infomercialfilm för Philips Wake-up lights, då jag bland annat tog fram grafik, bestämde setstyling och var med och tog fram manuset.

Men för vissa av våra kunder, som exempelvis O.P. Anderson får jag också jobba mer hands-on och fotografera innehåll till deras sociala medier.

För en annan kund, The Absolut Company (som äger bland annat Absolut Vodka, Malibu och Kahlua) filmade jag en kort film om Bertil Valliens utställning på Spritmuseet här i Stockholm.

Och utöver detta gör jag även en del andra grejer, som inte igår i mitt jobb på Pronto och som jag kanske inte nödvändigtvis får betalt för men som jag ändå räknar in litegrann som jobb. Bland annat har jag ju min blogg här på Radar, och sedan några veckor tillbaka också ansvar för sektionen On the Radar här på sidan. Jag fick även möjligheten att utforma den grafiska profilen för Statement Festival, den första mansfria festivalen som går av stapeln nästa sommar i Göteborg, som jag skrivit om tidigare, och har gjort lite fotogrejer, som exempelvis en editorial med min kompis Amanda som blev publicerad i tyska Kaltblut Magazine.

Så rätt blandat alltså, men väldigt kul och lärorikt.

Comments

 1. Pia

  Har du några tips om att skriva ett bra CV riktiat åt kreativa yrken? Känner mig alltid så fast med det (håller på med film) och tycker det är så svårt att applicera typ kassaerfarenhet till kreativt. & det skulle vara superroligt att få läsa om vad Magnus jobbar med!

  1. Eric - smdlnd

   Egentligen inte tyvärr, men tänker att det inte är så relevant att prata om just butiksjobb i såna ansökningar. Hellre att man lyfter det man faktiskt gjort inom det kreativa fältet, som typ personliga projekt etc. I mitt fall fick jag även göra ett arbetsprov vilket hjälpte mig i och med att min portfolio var lite begränsad. I ditt fall kanske det går att sätta ihop en riktigt bra reel, och hoppas att arbetsgivaren vågar satsa på talang!
   Lycka till med ansökningarna! :)

 2. Johanna

  Men alltså WOW vilket bra exempel på att man inte behöver ha “rätta” utbildningen för att komma dit man vill. Somliga kommer långt med talang! Så himla bra inspiration för andra som vill jobba med liknande saker men kanske inte har betygen/meriterna för att söka “rätta” utbildningen för det.
  Själv fattar jag ju inte alls sånthär (är ekonom) men som sagt, go You! ???

  1. Eric - smdlnd

   Tack Johanna! ??

 3. emma

  Älskar detta inlägg för att jag dels känner igen det du skriver om prestationsångest och för att jag gör ungefär samma saker som du där jag jobbar – vilket jag älskar.

  “Vägen till mitt jobb har dock varit lite krokig. Jag har alltid kämpat mycket med prestationsångest och trodde länge att jag inte var tillräckligt duktig för att en dag kunna jobba med just formgivning och det var först för kanske 2,5 år sedan som jag faktiskt började våga tänka och säga högt att jag ville jobba med just det.”

  Jag kände verkligen igen mig i ovan citat. Och jobbar dagligen för att komma ifrån det.

  1. Eric - smdlnd

   Vad kul att du gillar och skönt att höra att man inte är ensam! Tycker att det blivit lite lättare med prestationsångesten med tiden, men det är lätt att halka dit igen och bli självkritisk.

Leave a comment