Mina bästa platser på internet för inspiration

Då och då får jag frågan om var jag hittar inspiration, och ärligt talat så har jag inget bra svar på det. Dels för att inspiration kan vara så himla mycket, som visuell inspiration i form av kläder, grafisk form och foto, eller bara personer vars handlingar inspirerar en, och dels för att det är svårt att förklara varför ens hjärna fungerar som den fungerar. Jag konsumerar väldigt mycket information varje dag och jag tror att allt bidrar på ett eller att annat sätt till vad jag gör. Jag är inte så fast i mina ramar när det kommer till att hitta inspiration utan tycker att det mesta liksom korsbefruktar varandra. Till exempel kan arkitektur ge inspiration till mode, grafisk form till inredning och så vidare. Ibland kan jag känna mig så fylld av inspiration att jag knappt kan sitta still samtidigt som jag ibland kan känna mig så otroligt oinspirerad och helt sakna kreativ lust.

Så ja, inte helt okomplicerat att förklara hur det fungerar. Men jag tänkte ändå göra ett försök och framförallt tipsa om några sidor jag besöker för att hitta inspiration. Inte allt jag ser på internet såklart, men ett rätt matigt inlägg med det jag tycker är bäst just nu. Vi kollar!

Pinterest
Min absoluta go-to för inspiration är precis som för många andra Pinterest. Här pinnar jag allt fint jag kommer över på både öppna och dolda boards. På mina dolda boards sparar jag sånt som är jobb- eller projektrelaterat (dvs sånt som jag kanske inte vill att folk ska se) eller bilder som jag tycker är fula men som jag ändå vill spara. Jag pinnar oftast från mobilen på bussen eller tunnelbanan och är en väldig periodare. Ibland kan jag pinna som en tok, konstant, och ibland kan det gå flera veckor mellan gångerna. Jag följer inte särskilt många utan förlitar mig mest på Pinterest algoritmer som visar mig liknande sånt som jag redan pinnat, men bra konton att följa är bland andra Nim Sundström och min kompis Malin. Mitt eget konto hittar ni här!

Instagram
Häromåret gjorde jag en ordentlig rensning på min Instagram i ett försök att koncentrera min sociala medie-konsumtion. Jag tog bort konton jag bara slentrianföljde och scrollade förbi i flödet och försöker numera att enbart följa de som jag får ut något av. Vare sig det är vänner och familj eller kreatörer, stylister och varumärken. Appens sparafunktion använder jag mest för att spara platser jag vill besöka vid resor eller här i Stockholm, och hittar jag något annat som jag vill komma ihåg till framtida projekt sparar jag det i en mapp på Pinterest.

 

Hemsidor

Grafisk form
Inspiration till projekt brukar jag hitta lite varstans på nätet men två sidor jag ofta besöker är Visuelle och Visual Journal. De är två bloggar som förutom att ha ganska liknande namn också lyfter rätt liknande saker – minimalistisk grafisk form.

En annan bra blogg/onlinetidning som som skriver om grafisk form är Mindsparkle Mag. Visar ofta rätt lekfulla och färgglada projekt.

Min senaste hang-up är independent print-världen, som består av så väldigt inspirerande grafisk form. Stack Magazine är egentligen en tjänst för att prenumerera på indiemags (alltså mindre, oberoende magasin) men som också har en blogg som visar väldigt mycket fina tidningar. Uppdateras ofta och har även en podd där de intervjuar människorna bakom några av de mest kända independent print-tidningarna som finns idag.

Httpster, Siteinspire och The Responsive är tre bra hemsidor om man vill hitta exempel på fina hemsidor.

 

För mer matigt innehåll är hemsidan Eye on Design väldigt bra. Det är den amerikanska branschorganisationen American Institute of Graphic Arts som ligger bakom och har ofta intressanta intervjuer och artiklar av kända designers och kreatörer.

En väldigt bra hemsida på samma tema som jag upptäckte häromveckan är fildelningstjänsten WeTransfers senaste initiativ WePresent. Innehåller är mer matigt och teoretiskt, men väldigt intressant. Förutom intervjuer och artiklar finns också intressanta poddar som intervjuar olika duktiga kreatörer.

 

 

Mode

För modeinspiration besöker jag, förutom Instagram, några modemagasins hemsidor på daglig basis. Som exempelvis brittiska Dazed Digital, som skriver om mode men också politik i en bra mix.

I-D och Wonderland är andra bra modemagasin som precis som Dazed Digital blandar mode och populärkultur och intressanta intervjuer. Bäst av svenska modemagasin tycker jag är Bon. De har ofta intressanta artikelserier, väldigt fint foto och bra intervjuer.

 

Inredning och arkitektur

Inom inredning och arkitektur hittar jag oftast inspiration på antingen svenska Residence eller brittiska Dezeen. Residence brukar blanda fina inredningsreportage och intressanta produktnyheter (plus bra inlägg hos deras bloggare) medan Dezeen rapporterar om det senaste inom arkitekturvärlden.

Och det var det. Var brukar ni hitta inspiration?

Comments

 1. Stefan

  Hej Eric,
  kul att du gillar vårat online-galleri… och väldigt trevlig blogg!

  Tackar.
  Stefan // the-responsive

 2. Hanna Bergström

  Fint!! Många gemensamma <3 :)

  1. Eric - smdlnd

   Haha great minds!! ???

 3. Åsa

  erik, hur pinnar du enklast från instagram?

  1. Eric - smdlnd

   Jag brukar klicka på de tre prickarna bredvid profil-namnet på Instagrambilden och välja “kopiera länk”. När jag sedan öppnar Pinterestappen i telefonen dyker en knapp upp som heter “Spara länken du kopierade” och sedan är det bara att välja bild att pinna! :)

 4. elina

  Så många bra tips! Tack!!

Leave a comment