En malmöguide

För några veckor sedan fick jag en liten förfrågan i kommentarerna om att göra en Malmö-guide. Jag älskar ju Malmö (och tycker att den har ett oförtjänt dåligt rykte) och eftersom jag har spenderat en hel del tid i staden de senaste åren så kändes det som att jag faktiskt kunde knåpa ihop något vettigt. Så här kommer den – min guide till Malmö!

Områden att strosa runt i
Det bästa med Malmö enligt mig är att det är en (relativt) liten stad som samtidigt känns väldigt stor. Det finns så många fina områden att strosa runt i som är helt olika de andra och det känns som att det fortfarande finns så mycket att upptäcka trots att vi varit där flera gånger de senaste åren.

Förutom självklara områden som t ex Möllan gillar jag verkligen Davidshall. Där finns bland annat en massa fina hus, caféer och butiker.

Västra hamnen och hamnen är också väldigt fint med både fina bostadsområden och gamla industriella kvarter. Det är mycket som händer i området (bland annat öppnade Malmö Saluhall här för något år sedan) men fortfarande finns mycket av det gamla kvar. Lantmännens kvarnar t ex, som dessutom är en väldigt bra foto-backdrop.

Den gamla delen av Malmö, innanför kanalerna, är också väldigt trevlig att strosa runt i på sommaren med många gulliga små gränder med färgglada hus och stockrosor som sticker upp mellan gatstenarna. Vissa delar, som exempelvis Lilla Torg, är fullt med turister och skräniga uteserveringar, men bara något kvarter bort kan det ligga pittoreska och stilla gator.

Mat och caféer
Malmö är ju falafelstaden nummer ett och på riktigt det jag mest saknar med att bo i Stockholm. Det går att få svingoda falafels för så lite som en tjuga, med allt gott man kan tänka sig på. Bäst tycker jag är Möllans falafel, som ligger på Bergsgatan. De har ganska nyligen höjt priserna en del, men du kan fortfarande på en riktigt maxad falafel med grillad aubergine och blomkål plus alla tillbehör för drygt 50 spänn. Senast vi var där hade de dock tagit många av de godaste tillbehören (som exempelvis persiljesalladen) så de kanske inte kommer vara favoriten länge till.

Bubblarfalafelställe är annars Babylon på Amiralsgatan. De har dessutom irakisk bröd (ser ut som ett avlångt pitabröd typ) som är +++++

Vill man laga egen mat har Möllevångstorget varje dag en marknad med svinbilliga frukt- och grönsaker. Typ 1 kg jordgubbar för en tjuga, 3 avokados för tio kronor osv.

När det kommer till caféer finns också en massa bra. T ex Lotta Love i Davidshall. De serverar smoothiebowls och rawfood och allt är veganskt.

Jord är ett relativt nytt café som Saga visade oss senast vi var i Malmö. Det drivs av en gammal klasskompis till henne och serverar frukost hela dagen. 100% veganskt och jättefin lokal. Mittemot finns dessutom en superrörig secondhandbutik där man kan fynda massa fint, tips tips.

Café Agnez är ytterligare ett veganskt café som brukar servera en jättegod lunchbuffe. Trevlig innergård också, så perfekt på varma sommardagar.

St Jacobs Stenugnsbageri och Atrium är två mysiga caféer som ligger mittemot varandra på Skvadrongatan i Slottsstaden. Båda serverar t ex bra frukost och har jättegott bröd. Plus för Atrium som har en mysig uteservering i det gröna.

Parker

Ribban, eller Ribersborgsstranden som den egentligen heter, är min bästa Malmöpark oavsett årstid. Man kan promenera längs vattnet på under vinterhalvåret och sola och bada på sommaren. Nattbad på någon av bryggorna är också +++++

Slottsparken är en annan mysig park att strosa runt i på varma sommardagar. Den ligger i princip mitt i stan och en perfekt aktivitet är att köpa med sig en 20-kronorsfalafel på någon falafelställe i närheten och äta vid kanalen medan man spanar på folk som flyter förbi i trampbåtar.

Butiker

I Malmö finns jättemycket second hand. Både klassiker som Beyond Retro och Humana i närheten av Möllan, eller mer välsorterade varianter kring Davidshall. Orkar man leta går det att fynda massor.

När det kommer till nyproducerat är AB Smålands är en av mina favoriter. Det är en stor multibutik som säljer bland annat kläder, inredning, vaser och tvålar. Superfin, stor och har dessutom ett café om man blir hungrig.

I närheten av AB Smålands ligger också Grandpa, Aplace samt Florista, som är kanske den finaste blombutiken någonsin.

Innanför kanalen finns flera fina inredningsbutiker som exempelvis Ohlsson & Gertel och Norrgavel samt en massa småbutiker som säljer fin keramik.

Muséer

Mitt favoritmuseum i Malmö är Malmö Konsthall. De har fritt inträde och ofta väldigt intressanta utställningar. Plus också för bra museishop med massor av fina böcker.

Moderna museets Malmöfilial är också ett trevligt eftermiddagsnöje. Väldigt fin orange byggnad som sticker ut ur omgivningen och precis som i Stockholm är inträdet oftast gratis.

Form/Design Center är ett tredje superfint konsthall vid Lilla Torg som också har fri entré och spännande utställningar. Dessutom har de en jättefin shop där vi bland annat köpte våra kaffekoppar av Lena Willhammar.

Comments

 1. Wilda

  Vilken himla bra guide!

 2. Siri Forslid

  Kommer från Lund men är i Malmö jättemycket, och tycker verkligen det är ett superbra inlägg om Malmös pärlor! Tips till nästa gång du är nere är Soldes kaffebar, helt klart mamös bästa kaffe!
  Ps, din blogg är verkligen min absoluta favorit på internet!

 3. Oda

  Men TACK Eric! Så grymt!!!

  1. Eric - smdlnd

   ??????

 4. Saga

  Asså åååh min lelle stad, blir ju alldeles nykär nu när jag såg detta inlägg ?

  1. Eric - smdlnd

   Bästa Malmö!! ?

 5. Sandra Leone

  Får sånt Malmösug nu. Har aldrig varit där trots att jag bor i Göteborg och det är ca tre timmar med tåg. Får dock framförallt får jag sug efter våren nu!

  1. Eric - smdlnd

   Ja, åk! Så mysig weekendstad!! ?

Leave a comment