Frågor & svar – nätauktionstips, piedestaler och mobilbilder

 

Skulle inte du kunna bjuda på några tips på hur en budar på aktion? Att tänka på osv. Är så himla sugen på att prova men vet inte hur jag ska börja.
Absolut kan jag det! Jag är verkligen ingen expert men jag har ju trots att klickat hem några saker på bland annat Bukowskis i mina dagar. Här kommer mina bästa tips:

 • Kolla utbudet ofta! 
  Bukowskis har en väldigt bra app som jag brukar scrolla igenom så fort jag får tid över. Man måste registrera ett konto för att kunna buda men när man väl har ett kan t ex favoritmarkera objekt, lägga upp bevakningar (som exempelvis ”karmstolar” eller ”Alvar Aalto”) samt få notiser när objekt man favoritat eller budat på börjar ta slut. En annan bra sida att hålla koll på är www.auktionstipset.se som kurerar innehåll från olika auktionssiter på internet, så ett bra tips om man är lite lat.
 • Sätta ett maxtak ( och komma ihåg att det alltid blir dyrare i slutändan).
  Om man precis som mig kan bli helt knäpp i auktionssammanhang är det bra att sätta en maxgräns på hur mycket man ska lägga på ett objekt. Oftast blir man triggad av budgivning och lägger någon hundralapp till och sedan ännu en till och till slut blir allt väldigt dyrt. Dessutom tillkommer nästan alltid en klubbavgift på ungefär 22%, och för konstverk även 5% i följeavgift. Sätt en gräns och håll kvar vid den.
 • … Men samtidigt vara realistisk kring pris
  Möbler och fina inredningsdetaljer kan få kosta. Jag brukar ofta jämföra med vad en nyproducerad liknande vara kostar, och sedan jämföra utifrån det. Stolar, fåtöljer, skåp och liknande kan bli dyra, men det gör de är det även som nya. Fördelen med auktionsobjekt är att de ofta är mer unika och kanske till och med finare samt bättre för miljön eftersom de inte behöver nyproduceras. Och när man gör bra köp går de dessutom för det mesta går att sälja utan att gå med förlust om man väl skulle ångra sig medan nya saker nästan alltid bara sjunker i värde.
 • Om du gillar det och har råd – köp!
  Och sist men inte minst tycker jag att om man hittar något man vill ha och priset är rimligt så ska man slå till. Har man otur kan priserna på liknande objekt gå upp massor i framtiden. Jag var t ex sugen på att köpa en igelkottsvas för drygt ett år sedan men tyckte att dryga tusenlappen för en vas lite väl saftigt. Nu kan samma vas gå för mellan 3-4000 kronor och jag ångrar mig bittert.

Hur byggde du dessa? Gick du efter en guide eller bara impro?? (ang detta inlägg)
Alltså, vi har ju planerat länge att bygga egna piedestaler men inte riktigt vetat hur och därför skjutit på (genomgående tema för jobbiga saker i mitt liv men men ¯\_(ツ)_/¯ ). Men efter att ha kollat på denna oerhört genomgående video (Therese <3) och googlat runt lite för att lista ut vilka mått de skulle ha kom vi till skott för någon vecka sedan. Vi åkte till ett byggvaruhus och bad dem kapa upp en 1 cm-tjock MDF-skiva i bitar – fyra bitar i måtten 20×80 cm, fyra i 20×100 cm och så två toppbitar på 20x22cm. Sedan limmade vi ihop dem med ett starkt, snabbtorkande trälim, spacklade kanterna och sandpapperna och målade. Gick inte riktigt smärtfritt (vi hade köpt för lite spackel och självklart var det slut i alla butiker vi besökte efteråt, vi fick inte tag på färg och sandpappret vi köpt var inte tillräckligt grovt för att rå på vårt spacklande) men till slut blev det ju rätt bra ändå.

Otroligt fina bilder, speciellt den på rårakan. Vilken mobil fotar du med? Har en iPhone 8, men upplever att den faller helt PLATT PANNKAKA kameramässigt. Kram!
Tack!! Jag har en iPhone X och ÄLSKAR den. Tror dessutom att iPhone 8 har typ samma kamera..? Hursom, tricket är att avaktivera Live Photos i inställningarna (bilderna blir kassa i mörkt ljus annars). Sedan försöker jag fota i bra ljus så mycket som det går, och med blixt när det vanliga ljuset inte räcker till. Tycker det är så fint med blixt rakt på nämligen. Redigerar gör jag i appen VSCO, oftast med filtret HB2 på svag styrka eller genom att bara justera temperaturen, kontrast och mättnad. Skulle kunna göra en ordentlig mobilredigeringsguide om ni vill? Hojta i kommentarerna i så fall!

Hoppas ni får en fin onsdag!

Comments

 1. My

  hojtar en till här!

 2. Elinor

  Ja, mobilredigering please!

 3. Nette

  Här är en till som hojtar ja tack! (mobilredigeringsguide, gärna oxå om apparna i fråga är gratis eller kostar)

 4. Nastasja

  Ja! Mobilredigeringsguide!

Leave a comment