RAMEN

Jag har begått ramen!

Vegetarisk såklart (och lätt att göra vegansk) och som blev så himla himla god. Receptet är ett litet hopkok av olika recept som jag sett lite här och var på nätet och jag tycker verkligen att alla ni ramenlovers där ute borde testa. För det är verkligen så gott, och enkelt.

Basen i ramen är ju en bra buljong. Det är inte alls svårt att göra men kräver lite förberedelser. Ingredienserna kan också vara tricky att få tag på men det mesta brukar gå att hitta i en välsorterad asiatisk matbutik (i Stockholm tycker jag att den bästa finns i Hötorgets tunnelbana, uppgång Sergelgatan). Sedan tycker jag att det fina med ramen att det går att variera nästan hur mycket som helst. Det är t ex väldigt gott att ha i ugnsrostade tomater. Eller varför inte grillad minimajs? Shiitakesvamp kan bytas ut mot exempelvis karljohansvamp eller annat svamp man har hemma. Som sagt, det finns nästan hur många möjligheter som helst. Här kommer i alla fall mitt recept, räcker till ca 4 portioner.

Ingredienser:
10-12 torkade shiitakesvampar
3 grönsaksbuljongtärningar
1 ½ l vatten
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor

~ 2 cm ingefära
1 dl japansk soja
4 portioner färska ramennudlar
4 ägg
2 dl soja
1 dl vatten
2 msk mirin
1 msk socker
1 pkt tofu
3-4 vårlökar
1 pak choi
300g färsk shiitakesvamp
Kryddor att toppa med (t ex rostade sesamfrön eller schichimi togorashi) 

Blanda 1 ½ l vatten, 3 grönsaksbuljongtärningar och 10-12 torkade shiitakesvampar i en kastrull. Låt koka upp och rör om tills buljongtärningarna lösts upp.

Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svampen stå och dra i buljongen i ungefär 24 timmar.

Något som höjer vilken ramen som helst är ju sojamarinerade ägg. Det kräver också lite förberedelser och går såklart att hoppa över men man verkligen borde inte pga det. g o d a s t e  som finns. Har tipsat på hur man gör tidigare men här kommer receptet igen för er som missat:

Lägg 4 ägg i kokande vatten och koka i exakt 6 minuter och 30 sekunder. Flytta sedan över till en skål med kallt vatten och låt svalna. Skala sedan försiktigt under vattnet och lägg därefter äggen i en marinad bestående av 2 dl soja, 1 dl vatten, 2 msk mirin och 1 msk socker. Se till att äggen ligger helt täckta och låt sedan marinera i kylskåp i 5-6 timmar.

Tillbaka till buljongen. Efter ett dygn ser den så här fin ut!

Och då är det sagt att sätta igång! Plocka upp svamparna med en hålslev, skär bort stjälken och hacka grovt.

Placera sedan all svamp i en mixerbunke tillsammans med 1.5 dl av buljongen.

Mixa till en slät puré.

Och häll tillbaka i buljongen tillsammans med 1 dl japansk soja.

Skär 1 gul lök i tunna skivor och finhacka 3-4 vitlökssklyftor plus en ca 2 cm bit ingefära. Stek löken i olja i ungefär 5 minuter eller tills den fått färg och blivit mjuk och tillsätt sedan vitlöken och ingefäran och stek i ytterligare 2 minuter.

Häll sedan ned lökblandningen i svampbuljongen och låt buljongen koka upp igen.

Medan buljongen kokar upp är det dags att preppa resten av ingredienserna till din ramen. Skär tofu i kuber, skiva vårlök och klyv en pak choi.

Skiva 300 gram shiitakesvamp och stek gyllene i lite olja och koka nudlarna kort i lättsaltat vatten.

När buljongen kokar drar du bort den från värmen och tillsätter 1 msk vardera av vit miso, mirin och smör. Rör runt tills allt lösts upp och sätt ihop din ramen. Nudlar i botten och sedan tillbehören runt om – sojamarinerat ägg, pak choi, stekt svamp och tofu. Toppa sedan med vårlök och det du tycker är gott och tycker passar. Vi hade t ex sesamfrön och shichimi togorashi, en japansk kryddblandning med bland annat röd peppar, svarta och vita sesamfrön och apelsinskal. Blev hur bra som helst!

Ät och njut!

Comments

  1. […] höst utan ramen. Det är ju så gott, och så enkelt att göra själv. Tyvärr är det lite meckigt att få tag på goda nudlar, men i övrigt kan man ju ha lite vad som […]

  2. Amanda

    ÄH fy vad gott!!!!!! Vill slå ett slag för Kung Markattas Umami-buljong. Hejdundrans god!!!!

    1. Eric - smdlnd

      Åh, den ska jag testa att göra med nästa gång! Tack för tips! :D

Leave a comment