Antwerpen del 4 – vintage, museum & grönt på Graanmarkt 13

Vi fortsätter med Antwerpen-inlägg tycker jag. Efter min och Magnus lunch på St. Vincents försvann solen bakom molnen titt som tätt, så vi skrotade planer om att hänga i någon park eller liknade, och bestämde oss för att “göra stan” istället.

Så här såg jag ut. Kavaj från Hugo Boss som jag hittat på Stadsmissionen, byxor från Oscar Jacobson som också är ett second hand-fynd, skor från Zara och tröja från Drôle de monsieur. Plus väska från Acne då, men den har jag ju visat er förr.

Vi checkade av lite dyr-second hand, t ex butiken Labels Inc, som hade jättemycket fint från bland annat Comme des Garçons, Raf Simons och Maison Margiela, samt Rosier 41, som också hade ett himla bra utbud. Tips tips!

Efteråt hamnade vi på Klosterstraat, vilket ju är gatan med alla vintagebutiker.

Vi gick runt i butik efter butik och bara önskade att vi på något enkelt sätt kunnat frakta med soffbord, stolar och bord på flyget hem. Vilken dröm att bo i en stad med butiker som dessa.

När vi ledsnat på ögonshopping styrde vi skutan mot Het Zuid igen och hamnade här, på Museum van Hedendaagse Kunst, alltså Antwerpens museum för modern konst. 

Det var lite mindre än vi trott, med totalt fyra utställningar. Bland annat denna med den turkiska konstnären Cevdet Erek.

Och en utställning med den belgiska konstnären Anne-Mie Van Kerckhoven.

Hon verkade ha varit en väldigt produktiv konstnär, och ett helt våningsplan hade fyllts av hennes olika verk från 70-talet tills nu.

Min favorit var detta, som var ett videoverk bestående av fyra roterande skärmar som visade hennes man i olika poser och konstellationer som bildade siffrorna 1 till 12.

Gillade också detta verk i plast och UV-färg.

Sedan gick vi en runda bland de övriga utställningarna.

Innan vi til slut vandrade hemåt och tog en eftermiddagslur på soffan i lägenheten.

Några timmar senare var vi ute igen och befann oss här, på Graanmarkt 13, där vi skulle äta middag. Helt ensamma tydligen också, eftersom vi glömt bort att europeiska middagstider är snäppet senare än svenska.

Som tur var så var det väldigt gott. Till förrätt åt vi detta gröna – picklad rotselleri, ruccola, puffade gryn och någon slags vinaigrette.

Och till varmrätt en drös av smårätter. Ugnrostade rotsaker för mig och kyckling till Magnus, plus saker som broccolipesto och en variant på caesarsallad. Himla gott.

Mitt middagssällskap <3

Och så åt vi en lyxigare chiapudding till efterrätt och pratade om Svenska akademien. Vi hade slaviskt följt nyhetsrapporteringen som var i sin peak just då, och pratade om hur hopplöst det är att patriarkatet alltid vinner och att kvinnor ständigt tvingas ta fallet för männens felande. Och nu igår såg jag att även Sara Stridsberg lämnar, medan gubbklubben sitter kvar. När ska detta sluta egentligen? Inte 2018 tydligen.

Och när vi ätit upp och gått ut igen var kvällen fortfarande ung och vädret fortfarande varmt.

Så vi strosade planlöst runt på små gator inne i Antwerpens stadskärna innan vi till slut avslutade kvällen på en cocktailbar ett stenkast från vår lägenhet. Bra fredag ändå.

Leave a comment