Hur jag redigerar mina mobilbilder

Jag har ju lovat er en guide till hur jag redigerar mobilbilder! Jag fotar ju faktiskt mestadels med min mobil (ännu mer sedan jag köpte min iPhone X som är så. bra. kameramässigt) och har en rätt tydlig stil på mina bilder på exempelvis Instagram. Så här kommer helt enkelt en liten walk-through till hur jag redigerar dem.

I princip all min redigering i mobilen sker i appen VSCO cam som är gratis (dock ej alla filter). Förut, när jag hade mer ork och när VSCO inte var lika välutvecklad, använde jag en rad olika appar för att justera färgkanaler, perspektiv och klona bort vissa element ur bilder. Numera kan man göra nästan allt detta i VSCO (bortsett från just klonstämpel, så när det behövs använder jag fortfarande appen Photoshop Fix, tips tips).

När man öppnar VSCO får man automatiskt fram sitt flöde av senast redigerade bilder. För att importera nya bilder till biblioteket trycker man på det lilla plusset i hörnet.

Jag fotar rätt mycket bilder, och väldigt många varianter på samma motiv, så för att hålla koll på vilka som blev bäst använder jag iPhones egna favoritfunktion. I VSCOs importval väljer jag albumet Favorites, markerar vilka bilder jag vill importera och klickar på ✓-tecknet.

Sedan markerar jag bilden jag vill börja med och väljer redigera.

Först väljer jag filter. Jag kör i 99% filtret HB2, som jag sedan drar ner styrkan ganska ordentligt på. Min redigeringsstil har ändrats rätt flitigt under åren, och just nu tycker jag om när bilder inte känns överredigerade.

Efter att jag valt filter går jag in i reglagen.

Jag justerar alltid vitbalansen något, för att antingen göra bilder kallare eller varmare, och sedan brukar jag dra ner exponeringen något.

Kontrasten drar jag upp och sedan minskar jag färgmättnaden lite för en lite behagligare färgskala.

Därefter brukar jag gå in och finlira i övriga reglade som highlights (som drar ner det vitaste i bilden) tint (som justerar ljusbalansen åt antingen grönt eller åt violett, för att kompensera för färgstick) och skin tone (som justerar om hudnära toner, typ beiget och brunt, ska gå mot gult eller rött).

När jag känner mig nöjd med bilden beskär jag den i det format som passar bilden och för ändamålet den ska användas, i detta fall Instagram.

Och så klickar jag på save.

Bilder tagna med blixt redigerar jag på ett liknande sätt.

Först väljer jag filter, oftast HB2 även här, men med något högre styrka.

Sedan går jag in i reglagen och mixtrar.

Jag ökar exposure lite eftersom jag tycker att blixtbilder gör sig bäst då, och så ökar jag kontrasten ganska mycket. Lägg märke till att justeringarna ändå är rätt små, och som vanligt när det kommer till bildredigering är blir det bäst när man gör lite i taget eftersom det är lätt att bli fartblind och få en överredigerad bild.

Saturation och highlights justeras också något, plus ibland även tint och skin tones då iPhones blixt ibland kan dra mot en lilavarmt håll.

Jag rätar upp bilden så att linjer blir raka.

Och så beskär jag i Instagramformat.

Och sparar.

En sak som jag verkligen gillar med VSCO är att man kopiera redigeringar från bilder man är nöjd med och sedan klistra in på nya. På så sätt slipper man börja om från början på varje bild och därmed spara tid.

När jag är färdig med redigeringen markerar jag bilderna, klickar på ikonen med tre prickar och väljer Save to camera roll och Actual size.

Och så sparas dem i kameraalbumet och går att använda i vilken app man nu skulle vilja. Innan jag postar dem på Instagram brukar jag test-posta dem i appen Snug för att se hur de passar i flödet (japp, är så töntig men whatevs ¯\_(ツ)_/¯ ), och sedan redigera ytterlige litegrann i Instagram-appen (typ ljusstyrka, kontrast och mättnad) innan jag postar dem på social medier.

Och det var det! Vilka appar använder ni?

Comments

 1. Nette

  Tack så mycket för många fina tips!!

  1. Eric - smdlnd

   Tack! :)

 2. Matilda

  Åh vilket fint och bra inlägg. Tack!

  1. Eric - smdlnd

   Tack snälla! :)

Leave a comment