Hur jag tänker kring inredning

Jag ju har bott hemifrån i totalt tre olika lägenheter, varav två har varit förstahandskontrakt. När jag först flyttade hemifrån bodde jag inneboende i en shabby chic-lägenhet i Nacka och kunde inte göra så mycket vare sig när det kommer till inredning eller att göra det mysigt. Men när jag något år senare flyttade ihop med Magnus i vår första lägenhet fick jag för första gången chansen att inreda mitt egna hem. Sedan dess har jag harvat runt och försökt hitta min stil (har bland annat sett ut så här och så här), och nu sisådär 3 år senare känner jag äntligen att jag börjat hitta hem (hehe). Säkert så kommer det komma att ändras, men på många sätt känns det som vi hittat vår grundstil. Hur som helst, på vägen hit har jag lärt mig några bra knep och tankar, som jag tänkte dela med mig av här:

Låt ditt hem spegla vem du är
Kanske den största floskeln av alla, men jag tycker verkligen att ett hem ska vara en reflektion av den som bor där. Är man en person som älskar färg och mönster tycker jag att man kan ha det hemma också, oavsett trender eller vad folk tycker. Är man en person som är väldigt trendkänslig tycker jag att det är okej det med. Likaså om man vill ha det “vitt och fräscht”. Man är olika och det är okej, ingenting är mer rätt än det andra.

Att vårt hem mestadels går i beigea, monokroma toner beror till viss del på att varken jag eller Magnus är överdrivet förtjusta i färg, men kanske mest för att jag är en rätt orolig person. Jag påverkas väldigt mycket av min omgivning och när det är mycket som händer omkring mig har jag svårt att slappna av. För mig var det därför viktigt att vårt hem skulle utstråla ett lugn och vara en fristad. Men ett helt vitt eller grått hem blir lätt sterilt och istället har vi försökt blanda beiga och gråa toner, med naturmaterial och krom. Enhetligt, lugnt men ändå personligt och hemtrevligt.

Stressa inte fram
Det absolut svåraste med inredning tycker jag är att hålla sig själv i schack. När jag väl fått upp ögonen för något vill jag ha det nu nu nu. Men känslan av att ett hem får växa fram tycker jag samtidigt är ännu bättre. Att få känna att hemmet är ens eget och allt som fyller det på olika sätt bär på en historia. Många saker som man dessutom letat efter länge (eller som man kanske ramlar över på en loppis eller nätauktion för den delen) och verkligen älskar blir ofta långvariga hemma. Vår hallspegel, en enkel men lite sliten spegelskiva utan ram, är ett sånt exempel som vi haft sedan vi flyttade in vår första lägenhet tillsammans 2015 och vårt matbord, som syns i nästan varje inlägg här på bloggen, hittade vi på en loppis samma sommar.

…Men tänk inte heller för mycket
Med det sagt så betyder det inte att ett hem inte får vara funktionellt eller mysigt under tiden man letar efter det man drömmer om. Jag tycker absolut att man kan köpa “tills vidare”-möbler som sedan över tid kan bytas ut medan man sparar till eller letar efter saker som man verkligen vill ha. Jag tycker också att man gott kan måla om, inreda och göra det hemtrevligt även om man inte kommer bo på samma plats hela livet eller inte “få tillbaka” något för det. Många som bor i exempelvis hyresrätter vill eller vågar knappt göra om något hemma av den anledningen, och det tycker jag är synd. Man tillbringar ju varje dag i sitt hem och då ska det få vara fint om man vill det.

Jobba med det du har
Tyvärr är ju de flesta lägenheter inte sekelskiftesdrömmar med 4 meters takhöjd eller funkislägenheter med fönster i åtta väderstreck, men det betyder inte att man inte kan använda sig av det man har. Vår nuvarande lägenhet har t ex ett väldigt fint ljusinsläpp som vi gärna utnyttjar. Vi har inga gardiner eller stora växter som täcker lägenhetens fönster, och låter väggar som ljuset målar mönster över vara så rena som möjligt.

Ett annat bra tips tycker jag är att luras med perspektiven. Genom att ställa tavlor och möbler (som exempelvis en säng utan ben) direkt på golvet, hänga TV:n lågt och låta gardiner gå hela vägen upp i taket kan man trolla fram en takhöjd som egentligen inte finns. Om man också blandar saker i olika höjd får man dessutom en fin dynamik i inredningen.

Våga köpa gammalt
Ett bra sätt att få ett personligt hem är att våga blanda nytt med gammalt. Förutom att det ofta är billigare att handla second hand håller äldre möbler och saker som regel bättre än nya. Fler fördelar med att handla begagnat är att det är bättre för miljön än att köpa nyproducerat, lättare att få ett hem som känns mer personligt och dessutom att man kan sälja saker man inte gillar längre eller tröttnar på för i princip samma eller mer som man köpte dem för. Förutom Blocket och loppisar tycker jag även att nätauktioner är bra ställen att fynda på. Här skrev jag om mina tips när det kommer till att buda på nätet.

Blanda, blanda, blanda
Precis som att blanda gammalt och nytt tycker jag ett bra knep i inredningsväg att våga blanda material. Mjukare material som linne, canvas eller rotting, mår bra av att mixas med hårdare och kallare material som glas, krom eller betong.

I vårt hem, som överlag går väldigt mycket i beiget och grått, har vi också försökt få in element i exempelvis svart som bryter av i inredningen och gör att någonting händer.

Att våga blanda tycker jag också gäller när det kommer till priser. Vissa möbler vi har, som exempelvis våra köksstolar, var dyrare än mycket annat vi äger, medan andra är från butiker som Jysk eller Rusta. Större möbler, som soffor, stolar eller bord, kan fort bli väldigt dyra om man går någon annanstans än IKEA, men då kan unika detaljer som vaser, skålar eller prints vara mer överkomligt att ha råd med. På marknader och försäljningar som exempelvis Konstfacks julmarknad (eller motsvarande, kanske någon konstskola i närheten av där man bor eller en frilanskreatörsmarknad) kan man hitta unika saker till bra priser, och får dessutom chansen att stötta annat än storbolag!

Våga tänka om
Släng inte något du ledsnat på utan fundera på om du kan återanvända det i en ny form. I vår första lägenhet, som var en typisk 50-60-talslägenheten, hade vi till exempel några växtplanscher uppsatta på väggarna. När vi flyttade till Stockholm sedan kände vi att de hade gjort sitt, men istället för att slänga dem valde vi helt enkelt att låta dem bilda ett stilleben, lutade mot väggen med motiven inåt.

När vår soffa som vi köpt från IKEA kändes utdaterad köpte vi en ny klädsel på Bemz, och förra veckan köpte vi även nya ben i krom. Både lite billigare än att köpa en ny soffa, och dessutom mycket bättre för miljön.

Är man händig kan man dessutom DIY:a om saker man äger. Två lampor som jag och Magnus hade kvar från vår första lägenhet, klädde vi in i lera och målade svarta, och våra förra köksstolar målade vi om i vitt för att deras livslängd skulle vara några år till.

Men om man gör ett felköp, eller helt enkelt ledsnar på något så kan man faktiskt sälja eller skänka. Allt man köper kan man inte äga för livet, man är ju bara människa liksom.

Reducera
Och till sist – det svåraste för mig när det kommer till inredning – att veta när det är nog. I vår första lägenhet ville jag fylla alla väggar med något av rädsla för att det skulle kännas tomt och fortfarande idag när jag möblerar om har jag lätt för att fylla fönsterbrädor och bord med plotter. Därför brukar jag numera gå ett varv hemma med jämna mellanrum och fundera på vad som kan plockas bort eller städas upp. Något som känns tomt kan efter bara någon dag kännas helt rätt, så det gäller att testa sig fram. Dessutom tror jag också att man lär sig av att rensa och se vad som förändras och vad som består. Då blir det lättare att inte nästa gång göra samma misstag igen och istället göra genomtänkta köp.

Comments

 1. […] Hur jag tänker kring inredning Denna guide där jag samlade mina tankar kring inredning skrev jag förra året när vi fortfarande bodde i vår tvåa i Segeltorp. Tycker fortfarande att de flesta tipsen gäller, och passar speciellt bra för er som bor i nyproduktion och har lite svårt att få det att kännas mysigt. […]

 2. Nora

  så himla bra tips!! känner hela tiden att mitt rum i min och min kompis lägga är fint, men vet inte om det är ~jag~ liksom. som att det är något som inte stämmer. vi ska snart flytta och i mitt nya hem ska jag verkligen ta till mig av dessa tips!! försöka rensa och typ komma på vad det är jag egentligen behöver ha kvar liksom samt tänka med enhetligt!!

  1. Eric - smdlnd

   Vad kul att du gillar! Lycka till med nya lägenheten! :)

 3. johanna

  woaaah, älskar detta inlägget!! Vad heter färgen i ert vardagsrum?
  ska precis flytta in i ny lägenhet och är så sugen på att få till precis den här mixen mellan grått och beige som du har. Har du några tips kring hur man tänker med väggfärg och färgval i allmänhet. Både grått och beige är ju så “breda” färger så kan ju bli så fel liksom! T.ex. senaste väggen jag målade grå blev mer lavendellila…

  1. Eric - smdlnd

   Tack, vad snällt! Tyvärr har jag inget bra svar eftersom jag hade turen att ha denna väggfärg redan när jag flyttade in. Men jag skulle gissa att det är en ljusgrå färg med lite gult i sig, så välj en färgkod med Y på slutet. Mitt bästa tips är dock att testmåla, då färger kan se helt olika ut i olika ljus. Vår lägenhet ligger i söderläge med stort ljusinsläpp, vilket gör att alla färger drar åt det varmare, och bor man åt nord blir det tvärtom!
   Lycka till med nya lägenheten! :)

Leave a comment