Antwerpen del 6 – Axel Vervoordt Gallery, världens vackraste galleri

Godmorgon! Här kommer en riktigt mastodontinlägg, det näst sista från vår Antwerpenresa och även kanske det bästa om ni frågar mig.

På lördagen efter lunch hade vi hoppat på en spårvagn, åkt 20 minuter ut från stan, bytt till en buss, åkt ytterligare 25 minuter och till sist kommit hit, till ett litet gulligt villasamhälle vid namn Wijnegem.

Det var nämligen hem för Axel Vervoordt Gallery, ett konstgalleri i ett före detta destilleri vid kanalen Albertkanaals strand.

Själva galleriet, som visade sig vara med av ett gallerikomplex med säkert 8 olika utställningshallar, låg inhyst mellan nyproducerade lägenhetshus i gamla silos och lagerlokaler runtomkring  på området. Vi började med denna, som innehöll en väldigt spektakulär utställning av konstnären och skulptören Otto Boll.

Hans skulpturer var tunna, nästan så att dess ändar försvann i tomma intet, och kändes på många sätt som att de trotsade tyngdlagen där de nästan svävade i den massiva lokalen.

Vi gick runt länge och var helt blown away.

En stund senare fortsatte vi ut.

Och gick vidare till sex tomma silos som numera var som 6 separata utställningsrum.

Ett av rummet innehöll ytterligare en skulptur av Boll, och några andra innehöll fasta verk från konstnärer som exempelvis Marina Abramović.

Så väldigt, väldigt fint.

Vi fortsatte vidare på galleriområdet, bland annat in i en gammal lagerlokal som numera var galleriets huvudbyggnad.

Som precis som allt annat var helt otroligt vackert. Axel Vervoordt, mannen bakom galleriet, inspirerades mycket av den japanska filosofin wabi-sabi, som ungefär betyder att “skönheten finns i det imperfekta”, och hade renoverat hela området 2010 med hjälp av den japanska arkitekten Tatsuro Miki.

I ett av byggnadens rum höll denna utställning till, av den belgiska konstnären Jef Verheyen.

De flesta av hans verk, som var väldigt grafiska, målade han för hand med olja på duk under 60- och 70-talet med en helt otrolig precision.

Vissa av dem var mer abstrakta medan vissa kunde ha varit utsnitt av en skymning.

Mina favoriter var dock hans tidigare, lite mörkare verk. Hade kunnat dö för att få ha ett sånt hemma i vardagsrummet.

Vi fortsatte vidare runt galleriet, som var som ett never-ending påskägg av konst. En trappa upp låg denna utställning med den koreanska konstnären Chung Chang-Sup.

Av en gallerist fick vi förklarat för oss hur Chung kombinerade koreanskt hantverk med ett mer modernt uttryck, och i många av hans verk använder han sig av traditionellt koreanskt papper.

Väldigt, väldigt fint var det i alla fall.

I nästa rum fortsatte utställningarna med ännu en, denna av Kwon Dae-Sup och hans berömda Moon Jars.

Vi kollade runt ett tag, och sedan gick vi ned igen för att ta en titt på Axel Vervoordts egna konstsamling.

En guide visade oss runt och förklarade att Vervoordt, som var en belgisk gallerist och konstsamlare, i sin konstsamling försökt hitta någon slags universellt språk för konsten och intresserade sig speciellt för konströrelsen som växte fram världen över efter andra världskriget. Oavsett var än i världen man tittade fanns en gemensam känsla av tomhet i verken, och att Vervoordt gillade tanken av hur allt på något sätt alltid uppstått ur tomhet. Tyckte det var oerhört intressant.

Efter rundturen fortsatte vi ut.

Även där stod konst lite här och var. Som denna marmorskulptur, vars upphovsmakare jag inte minns men som jag tyckte var väldigt fin.

Och så fortsatte vi runt bland byggnaderna i området. In i en liten verkstad där de bland annat tillverkade smycken och möbler, förbi några lägenhetshus och in en gammal kyrka omgjord till utställningshall.

Sedan, matt av intryck och helt uppfylld av denna fantastiska plats (som utan konkurrens måste vara det absolut bästa jag upplevt i konstväg), bestämde vi oss att det fick räcka för dagen. Så vi vandrade tillbaka genom villaområdet, väntade i en kvart på en buss och åkte tillbaka in till Antwerpen.

Några timmar senare var vi ute igen.

För vi hade nämligen bokat bord här, på Le John.

Vi beställde in varsin burrata med karamelliserad lök, en jätteportion tryffelpasta och två stora glas.

Och så avslutade vi denna toppendag i Antwerpen.

Comments

  1. Björn

    Jillar väldigt mycket din eller er artickel Antwerpen del 6. Detta är mitt första besök på er “Radar” web sida som verkar ha en hel del som kan ligga i mitt intresse.
    Tack och hej, B

  2. […] Sedan hoppade vi på en spårvagn + buss som tog oss nästan 1 mil utanför Antwerpen, till ett före detta tullområde, för att besöka Axel Vervoordt Gallery. […]

Leave a comment