Mina bästa vegetariska sommarrecept

Sommarmat hörni. Finns det något bättre? Tror inte det va. Men lika gott som det är med sommarmat kan det vara svårt att hitta inspiration, och speciellt roliga recept på vegetarisk mat. Så därför kommer här mina absolut bästa, samlade i ett riktigt matigt (lol) inlägg. Perfekt inför midsommar och andra sommarfester framöver!

Det jag hittills levt på och troligtvis kommer leva på mest den här sommaren är mozzarella. Kommer aldrig ledsna tror jag, speciellt eftersom att det går att variera i oändlighet. Verkligen 100% perfekt sommarmat. Vet att det egentligen brukar klassas som förrätt, men tycker det funkar som en lättare middag under varma sommardagar då man knappt orkar få i sig någonting annat än vatten.

Jag brukar använda antingen burrata (som är en lite krämigare och lyxigare variant av mozzarella) eller buffelmozarella (ICA har en väldigt god, i svart förpackning) som jag låter ligga utan sin lag i någon timme så den blir rumstempererad. Sedan bryter jag upp den lite, toppar med olivolja och svartpeppar.

Går att äta med exempelvis en liten sallad på nektariner, eller som här, med tunt skivad zucchini som stekts med vitlök och citronzest och sedan toppats med krutonger.

Eller i form av caprese, skivad mellan tomatskivor och toppad med basilika, en god olivolja och svartpeppar.

Eller min favorit – på en tomatsallad bestående av solmogna körsbärstomater, tunt skivad rödlök och en skvätt olivolja och balsamvinäger. Och så massa basilika. Mhm. Livet.

Vill man gå all-in-vegan kan man ta ovan nämnda tomatsallad, skippa mozzarellan och istället servera på en skiva surdegsbröd stekt i olja. Också himla gott.

Vill man ha något mer matigt är tabbouleh ett säkert kort, sommar som vinter. Min tabbouleh brukar jag göra genom att hacka en gurka, 3-4 tomater och en rödlök fint (små små bitar är tricket), blanda med ungefär fyra portioner kokt och svalnad bulgur, saft från en halv citron, en skvätt olivolja och så mängder av färsk mynta och persilja. Till det kan man äta något gott bröd, stekt halloumi, hummus eller t ex baba ganoush.

Man kan också äta den här gurkyoghurten, som jag åt på Rutabaga och gett mig kast med att göra hemma. Den gör jag genom att riva 1 gurka grovt och låta stå och rinna av i ett kaffefilter över natten. Sedan blandar jag det med 5 dl grekisk yoghurt (som också fått stå och dra i ett kaffefilter över natten), smakar av med grön tabasco, salt och peppar, och toppar med gräslök, skuren grön chili och lite olivolja. Blir hur gott som helst.

 

Något som också funkar lika bra att göra på sommaren som på vintern är pizza, och speciellt pizza bianco, dvs utan tomatsås. Min bästa pizzadeg gör jag på följande vis:

2,5 dl varmt vatten, 2 tsk torrjäst och 2 tsk salt blandas ut till ett degspad. Sedan tillsätter jag ca 6-6,5 dl mjöl, blandar till en elastisk och smidig deg, ringlar över lite olivolja och låter jäsa i 2 timmar i en bunke täckt med plastfolie. Därefter delar jag degen i två, bakar ut till pizzor, toppar med det jag gillar och tillagar i ugnen på högsta värme i ungefär 8-10 minuter. För löjromspizza är det crème fraiche,

En annan somrig variant är denna som inspirerades av Pizza Hatts sommarpizza som jag åt förra veckan. Det är alltså degen ovanoch toppa med pumpakärnor, mandlar och olivolja och sedan grädda i ungefär 6-8 minuter. Därefter låter jag pizzorna svalna något och toppar med mâchesallad, smulad getost, körsbärstomater, honung och rosepeppar.

En god rätt som jag och Magnus litegrann återupptäckt i år är den grekiska salladen. Gör min genom att blanda en hackad gurka, ett gäng skurna körsbärstomater, en tunt skivad rödlök och olivolja, lite rödvinsvinäger och massa oregano. Alla grönsaker låter jag stå framme och varar rumstempererade för bästa smak, och så toppar jag med smulad fetaost.

Överlag är ju sallad väldigt gott på sommaren, och går att variera i mängder. Jag har nästan alltid en bas på antingen matvete eller bulgur, och sedan är en bra riktlinje är att blanda konsistenser och smaker. Som exempelvis salt och knaprig halloumi, krämig avokado, söt nektarin eller mango, och pepprig rödlök eller ruccola.

Vill man äta något varmt så är ugnrostade grönsaker helt fantastiskt på sommaren. Bara att tjoffa in saker som sparris, zucchini, tomater, majs och skivad potatis i ugnen på 225 grader, grilla i 15-20 minuter och sedan äta med stekt halloumi och en sås på yoghurt och örter.

Men eftersom det finns så mycket primörer i butikerna så här års behövs inte så mycket tillagning för att svänga ihop en god middag. T ex kan man snabbt koka knipplök och rädisor i lättsaltat vatten och äta med lite smör och salt, bröd och en god sallad på säsongsblad, tomat och en enkel vinaigrette på olivolja, vitvinsvinäger och en klick dijonsenap.

 

En lite mer avancerad rätt (men också väldigt, väldigt god) är den här vegetariska varianten på råbiff gjort på tomat som vi åt förra helgen. Också den inspirerad av Rutabagas kokbok.

Den görs så här: skala 2 tomater av sorten oxhjärta (tänker dock att vilken tomat som helst som är lite “torrare” och köttigare funkar), skär i fina tärningar och blanda i en skål med lite socker och salt. Låt stå i ungefär 30 minuter och flytta sedan över i en sil och låt rinna av ett dygn i kylskåp. När det sedan är dags att äta serverar du tomatröran med avokado, finhackad silverlök och vårlök, picklade senapsfrön och rökig majonnäs (jag gjorde min genom att blanda majonnäs och Liquid Smoke, som är en rökessens). Toppa med svartpeppar och skivad grön chili. Så gott så att man smäller av.

Nästan lika gott är detta, pasta med smörfriterad salvia, som jag ju tipsade om förra veckan. Kanske mitt enklaste men godaste pastarecept. Finns att läsa här!

Vill man vara en del av köttisgänget på diverse sommarfiranden men ändå inte äta djur så är exempelvis vegetarisk sill på aubergine väldigt gott. Jag gör min genom att:

1. Skala och skära aubergine i “sillstora” bitar som jag kokar i 4-5 minuter i välsaltat vatten innan de får rinna av i ett durkslag.

2. Blanda 4-5 msk sötstark senap, 2 msk socker och 1 msk vitvinsvinäger i en skål och vispa samman med 1 dl rapsolja som hälls i en strid stråle. Därefter blandar jag ½ dl soja- eller havregrädde, en halv hackad rödlök, aubergine och salt + peppar.

Äts med kokt färskpotatis och tunnbröd.

Gillar man inte auberginesill kan man alltid göra tzaybitar med en potatissallad. Denna består av kokt färskpotatis och en dressing på 2 msk vitvinsvinäger, 4 msk olja, 2 tsk dijonsenap plus en pressad vitlöksklyfta. Sedan i med skivad vårlök och ärtskidor, spenat och lite persilja till en sallad. Tzaybitarna är marinerade i 1 ½ msk balsamvinäger, 1 msk olivolja, ½ msk honung och 2 tsk rosmarin och sedan stekts tills fin färg. Superenkelt och supergott.

Finns inte heller någon tid på året som man vill äta så mycket bröd som på sommaren. Antingen kalljästa baguetter med olivolja och salt.

Eller focaccia. Som ju måste vara världens absolut godaste bröd. Finns hur många varianter som helst, men jag gjorde vår genom att:

Blanda 4 dl vatten och 4 msk mjölk som värmdes upp till 37 grader. Därefter smulade jag i ett halvt paket jäst, blandade till det löste sig och tillsatte 1 matsked honung, 1 tesked salt och 0,5 dl olivolja. Sedan tillsatte jag 10 dl mjöl, lät jäsa i 1 timme under en bakduk. När degen jäst klart stjälpte jag upp den i en form klädd i bakplåtspapper, tryckte små hål med min tumme, ringlade över 1 dl olivolja, massor av färsk timjan och flingsalt och lät jäsa i 40 minuter till innan brödet gräddades i ugnen i 15 minuter på 225 grader.

I dryckesväg finns det få saker som slår iskaffe en varm sommardag. Här finns recept på två varianter, en cold brew och en på japanskt vis.

Vill man bjuda på en somrig efterrätt kan man göra denna enkla galette på nektariner.

Eller detta, som kommer från min Grød-kokbok jag köpte när jag var i Köpenhamn förra året och som är kanske livets enklaste efterrätt. Nyp ihop lika delar mjöl, socker och rumstempererat smör, lägg på en plåt och baka i ugnen i 180 grader i 10 minuter. Vänta tills det svalnat och krossa sedan i bitar. Servera färska jordgubbar, grädde och kanske lite mynta.

Eller, om man inte orkar (vilket man ju ibland inte gör) så kan man också bara duka upp allt det goda man kan komma på. Som mozzarella med tomat, rostade mandlar, smörstekt sparris med parmesan, bröd, chips och oliver eller ost. Funkar helt utmärkt som middag det med.

Comments

 1. […] på besök, och som jag sedan försökte återskapa själv. Delade mig av recept på båda i det här inlägget, för er som […]

 2. […] såg att Eric gjort en lista på massor av enkel sommarmat på hans blogg som lät väldigt god. Och så vill jag tipsa om ett recept själv också. Panerad […]

 3. […] ✶     Sallader, bröd, tabbouleh och annan god sommarmat. Eric har samlat ihop sommarrecepten. […]

 4. Wilda

  sååå gott och vilka foton du tar, som får det att vattnas ännu mer i munnen.

  1. Eric - smdlnd

   Tack vad snällt, kul att du gillar! :)

 5. Inese

  Tack så mycket för tips. Jätte hungrig nu

  1. Eric - smdlnd

   ??????

 6. susanna

  hej! asså din blogg är sånt jävla härligt ställe på internet. hittade hit för nån månad sen och känner alltid ba mmm och zen när jag läser din blogg och ser dina vackra foton. tack!!

  1. Eric - smdlnd

   Nej vad kul, så glad jag blir! Välkommen hit :)

 7. Emma

  men guuud vill äta allt

  1. Eric - smdlnd

   ??????

 8. I

  Du är så bra på att fota mat. Ser så gott ut! Så många goda grejer.

  1. Eric - smdlnd

   Tack, vad glad jag blir! :)

 9. A

  Minns att du bad om drabbande böcker-tips för ett tag sen! Läser The Girls av Emma Cline, som iofs inte är en lika stor tegelsten som Ett Litet Liv, men jävlar vad den är bra! Är en fiktion kring Charles Manson-kvinnorna, och historien ur deras perspektiv. Hippiekultur, fantastiskt språk och medryckande dramaturgi. Tips tips.

  1. Eric - smdlnd

   Åh, den har jag hört om! Tack för bra tips, lägger in i min sommarbokslista! :)

 10. Julia

  Så bra inlägg, allt ser verkligen otroligt gott ut! Har också Rutabaga-kokboken och nu är jag ännu mer övertygad om att jag måste ägna en del av sommaren åt att testa lite recept från den.

  1. Eric - smdlnd

   Ja do it! Finns så mycket gott, och perfekt på sommaren när man har lite mer tid! :)

 11. elise

  såå mycket gott! ni är så duktiga på att laga mat, mycket inspirerande.

  1. Eric - smdlnd

   ??????

 12. Linn

  Det är så många saker på den här listan som jag får lust att laga. Allt låter så himla gott. Tror jag ska börja med din version av tabbouleh – det måste ju vara den perfekta salladen. (Kul att du har Grøds kokbok förresten. Jag har också den härhemma och den innehåller så många goda recept!)

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad kul! ??
   Ja, den är verkligen så bra! :)

Leave a comment