En miniguide till Köpenhamn

Efter min och Magnus senaste tripp till Köpenhamn förra helgen fick jag en fråga på Instagram om jag inte hade några bra tips på saker att göra om man ska dit i sommar. Så varför inte göra en liten guide tänkte jag? Det är ju trots allt den stad jag spenderat mest tid i de senare åren förutom Stockholm och min hemstad Umeå.

Köpenhamn är enligt mig verkligen en perfekt weekendstad som går att nå med tåg från i princip hela södra Sverige och fullkomligt kryllar av caféer, restauranger, fina butiker och museer. Eftersom att det är storstad (som också upplevs mycket större än Stockholm skulle jag säga) finns hur mycket som helst att göra, en helg räcker knappt till, men en del guldkorn har vi hittat under våra resor som jag tänkte dela med mig av här.

 

ATT GÖRA

Strosa runt

En av de mest underskattade sakerna man kan göra i Köpenhamn är att strosa runt. Bakom i princip varje hörn finns det en gata med färglada hus med stockrosor eller arkitektritade byggnader. Vill man ta sig fram snabbare så kan man hyra cykel, men att promenera tycker jag ofta fungerar lika bra.

Bara några kvarter från turiststråken finns bra strosarrutter. Fortsätter man t ex vidare när man passerat Nyhavn kommer man till en strandpromenad där man får fri sikt till Operan på andra sidan vattnet åt ena hållet.

Och över Amalienborg åt det andra.

Och ett stenkast därifrån ligger Marmorkirken som är en väldigt fin byggnad om man gillar sånt.

Fortsätter man vidare rakt in kommer man till delar av staden som är superfina men ofta är helt tomma på folk.

Och efter ytterligare en bit kommer man till Nørrebro, som istället är fullt av liv. Nørrebro är ju ett av Köpenhamns hippaste områden och det känns som att nästan varje gata har ett mysigt café, en nice bar eller en bra vintagebutik.

Parker

Vill man hänga ute så kryllar Köpenhamn också av mysiga parker. Till exempel kan man spatsera runt i Kongens Have, promenera runt Søerne eller picknicka i Ørstedsparken.

Botanisk Have

I närheten av Kongens Have ligger Botanisk Have, med tillhörande växthus. Till skillnad från Stockholms motsvarighet Bergianska Trädgården, så är Botanisk Have både finare, större och har dessutom fritt inträde.

  

Thorvaldsens Museum

Förutom parker så finns också mängder av museer i Köpenhamn. Bland de finare är Thorvaldsens Museum, som är en kompott av färgglada väggar, marmorstatyer och mosaikgolv. Som en miniversion av Glyptoteket, och fortfarande rätt undangömt för den stora massan. Väldigt mysigt faktiskt.

Statens Museum for Kunst

I parken Østre Anlæg ligger SMK, eller Statens Museum for Kunst. Mer av ett “klassiskt” museum så att säga, men mycket fint och med både permanenta och tillfälliga utställningar med allt från gammal renässansmålningar till modern konst.

BUTIKER

Hay House

Dansk design är ju som bekant bland det bästa som finns, och självklart är också deras inredningsbutiker därefter. En sådan är danska Hays flaggskeppsbutik mitt i Köpenhamn, vid Amagertorv,  Hay House. I butiken, som är upplagd som en jättefin lägenhet, finns allt från möbler och husgeråd till småprylar och prydnadssaker, för helt okej överkomliga priser.

  

Klassik

Några prisklasser dyrare är Klassik, som ligger ett stenkast från Kongens Nytorv, som säljer danska designklassiker. Vi vanliga dödliga har kanske inte så mycket att fynda här, men att sukta efter Hans Wegners Halyard-fåtöljer och Børge Mogensen-stolar kan man ju göra ändå.

Frama

En av de absolut finaste butikerna i hela Köpenhamn är danska Framas Studio Store som ligger på 

MK Studio

En butik som jag och Magnus ramlade över av en slump när vi var i Köpenhamn förra sommaren var denna MK Studios. Precis intill Kongens Have, på Sølvgade ligger denna lilla studio som säljer jättefin handgjord keramik. Ville köpa allt när jag var där sist.

Stilleben

Min absoluta favoritbutik i Köpenhamn är dock Stilleben. I en liten hörnlokal vid Nørreport ligger denna pärla som säljer så mycket fin dansk och internationell design. Har köpt både våra dricksglas och vår Matisseposter på Stilleben, och hittar alltid inspiration här.

Wood Wood Copenhagen

Förutom fin inredning är Köpenhamn också en bra shoppingstad för annat. Danska Wood Wood har en fin flagskeppsbutik t ex.

Acne Studios

Och även svenska Acne Studios, vars butik på Gammel Mønt är bland de finaste jag besökt.

Aesop Frederiksberg

Och så klart andra internationella varumärken som exempelvis Aesop, som har en jättefin butik i mysiga Fredriksberg.

 

ÄTA & DRICKA

Atelier September

Mitt favoritcafé alla kategorier är ju, som ni som följt den här bloggen också vet om, Atelier September. Det har ju varit i ropet några år nu och kan kanske verka lite uttjatat, men jag ledsnar aldrig.

Mina bästa frukostar har jag ätit här. Som deras kända avocadomad, som är en avokadomacka på rågbröd toppat med gräslök och citronzest, men också mer udda (dock väldigt goda) rätter som yoghurt med syltad zucchini, granola, matcha och basilika eller färska jordgubbar med grapefrukt, mynta och granola. Och såklart perfekt kokta ägg + rågbröd med ost. Så danskt som det kan bli.

Dessutom ligger det i kanske världens finaste lokal som är jättefint inrett. Precis lagom rufft och udda.

Och i anslutning till caféet ligger också en liten lokal som ibland hyser pop-up-butiker och utställningar.

Apollo Bar

En bit bort, vid fina men annars rätt trista Nyhavn, ligger ett annat superfint café som kanske har seglat upp som en ny favorit i Köpenhamn – nämligen Apollo Bar. Det påminner rätt en del om Atelier September (vilket inte är så konstigt, då den danska kocken Frederik Bille Brahe ligger bakom båda) men har en lite annorlunda vibe. De serverar både frukost och mer “matig” mat plus är superfint inhyst i Charlottenborg Kunsthal.

Aamanns

Om man vill äta något mer klassiskt danskt men inte vill hänga bland turisterna i Nyhavn finns Aaamanns som serverar smørrebrød. De har både en finare restaurang inne i centrala Köpenhamn plus två filialer på Øster Farimagsgade vid namn Etablissement och Deli. Åt ett väldigt gott smørrebrød med äppelkompott, rostade nötter och vällagrad ost senast jag var där. Perfekt som en en lättare lunch.

Plads’n

För ordentligt mat tyckte jag väldigt mycket om Plads’n vid Blågårds Plads i Nørrebro. Det är helt vegetariskt (tror till och med vegansk men är ej säker?), supermysigt och jättegott. Vi åt lunch där men har hört att även deras middag ska vara +++++

Paté Paté

I Kødbyen ligger den himla trevliga restaurangen Paté Paté. Mysigt, god mat men tyvärr lite skralt utbud för vegos. Kan man tänka sig att äta fisk klarar man sig bättre.

Baby Baby Bar

Och sist men inte minst, kanske Köpenhamns trevligaste bar som Franziska visade oss – Baby Baby Bar! Ute på en pir på Refshaleøen ligger denna lilla bar med gulrandiga solstolar, drink på tapp och finfin utsikt över solnedgången. Så mysigt ställe att hänga en hel kväll på.

Comments

  1. […] En miniguide till Köpenhamn  […]

Leave a comment