I lördags – plånbokskaos, Public Luxury & fotboll på Bleck

Godmorgon! I lördags började min dag enligt ovan – med frukost alltså! Undrar hur många av mina inlägg som börjar med en sån här bild förresten? Alldeles för många troligtvis.

Hur som helst. Åt fröknäcke med vb-ost och tomater, och så en skål med yoghurt, chiapudding, hallon, rostad nötblandning och tahinisås. Min godaste och bildskönaste frukosträtt. Så fin färgskala på något sätt?

Medan vi åt läste vi tidningen.

Och löste korsord. Vi har gett upp alla tankar på det stora krysset och gör nu upp-till-tretton varje helg istället. Hehe.

Efter frukost tog vi tunnelbanan in till stan. En ovanligt händelserik resa faktiskt. Magnus upptäckte att han tappat bort sin plånbok när vi var framme vid centralen, vi kollade under sätet och runt omkring men hittade den inte och fick panik. Sedan hoppade vi av för att ta tåget tillbaka till Fruängen medan Magnus ringde SL för att anmäla den försvunnen och när vi sedan skulle kliva på tåget 5 minuter senare klev en man av precis framför oss som åkt samma tåg som oss innan, hittat plånboken, sedan hoppat av och vänt tillbaka till centralen med den. Och vips var den i Magnus ägo igen.

Så lättade och glada kunde vi fortsätta med vår dag.

Vilket bland annat innebar ett besök här, på ArkDes utställning Public Luxury.

De har ju haft öppet en månad men vi har inte hunnit dit förrän nu. Verkligen en så intressant utställning, om det offentliga rummet, vem som äger det och vad det ska innehålla.

Umeå och facebookgruppen Meme-huvudstad 2018 var med på ett hörn till exempel, och en modell över den kommande moskén i Rinkeby.

Plus en life-size modell över en av moskéns kupoler.

Och förslag på hur väghinder skulle kunna utformas för att också tillföra något till stadsbilden.

Plus en installation av Åsa Jungnelius, som bland annat ska utsmycka den nya tunnelbanestationen i Hagastaden. Väldigt fint var det.

Mest intressant var videoverket om det föreslagna minnesmonumentet för terrordådet på Utøyas, som blev nedröstad på grund av att boende i området (bland annat en lokal Fremskrittspartipolitiker, alltså partiet som Breivik under en 10-årsperiod var engagerad i) tyckte att monumentet var “för brutalt” mot den omgivande naturen.

Sedan gick vi vidare för att kolla på Resten av ArkDes utställningar.

Bland annat denna, videoverket Modellarkivet av Malin Pettersson Öberg, komplett med modeller över områden i Stockholm som i vanliga fall finns på Stadsbyggnadskontoret.

Efteråt blev vi fikasugna, så vi gick ut och satte oss på caféet på museets innergård.

Med varsin kaffe plus kaka.

Så underskattat plats, Modernas baksida. Så fint och mysigt.

Och vips så var klockan halv tre och vi fick bråttom ned till båten som skulle ta oss till Söder.

Eftersom vi skulle hit, till Bleck, för att kolla på fotbollsmatchen. Magnus, som blivit fotbollsfrälst av all VM-yra, ville se matchen.

Så jag tog med mig Malin (som var ungefär lika intresserad av sin glass som av matchen, 100% förståeligt) och trängdes med resten av Stockholm.

Och tyvärr så förlorade vi ju, men så kan det ju gå.

Så vi tog tunnelbanan in mot stan, gjorde ett snabbt stopp hos Malin.

Och så åkte vi till Stureplan och baren där Malins kille jobbar för en öl.

Sedan tog jag inga mer bilder den lördagen!

Comments

 1. Lisa

  tusen tack, det låter ju helt briljant! ska definitivt göra detta i helgen 😌

 2. Lisa

  tahinisås! älskar tahini, hur gör du denna? eller är det direkt från burken? måste testa!

  1. Eric - smdlnd

   Det är 2 delar tahini blandat med 1 del lönnsirap och en liten skvätt hett vatten. Hur gott som helst! Från Pom & Floras kokbok ☺️

Leave a comment